JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Névnaposok – Emma2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Gondolataim a jazz-ről - 2017 február

Egy háziorvos naplója - havonta jelentkező írás: évfordulókkal, születésnapokkal, aktuális koncertekkel, lemezekkel foglalkozó összeállítás. Ez már a második évad! Nem akarok semmit megmagyarázni szakmai szempontból - nem is tehetném. Amit szeretnék elérni: a jazz szeretetét sugározni "minden sorommal"!

Megemlékezésekkel kezdem februári gondolataimat.
E hónap 2-án lett volna 90 éves minden idők egyik legnagyszerűbb tenorszaxofonosa, az amerikai Stan Getz. Bossa nova korszaka miatt még a jazzt alig kedvelők is ismerhetik ("The Girl from Ipanema"), de azért elsősorban a cool és a bebop "témákban elkövetett dolgait" emelném ki. Jellegzetes lírai, azonnal felismerhető sound-ját példaképe, Lester Young játéka nyomán alakította a "saját képére". 64 éves korában hunyt el májrákban. Számtalan csodálatos lemeze közül a "Voyage" (BlackHawk Records, 1986) címűt ajánlom. (Egész életében sokat "utazott"... - ez egy rosszindulatú megjegyzés.)


image1.JPG


image2.JPG


20 éve február 23-án hunyt el Tony Williams amerikai dobos. Éppen elmúlt 20 esztendős, amikor Miles Davis meghívta a zenekarába. Minden idők egyik legjobb quintet-je jött létre a hatvanas években (a trombitás mellett): Wayne Shorter - szaxofon, Herbie Hancock -
zongora, Ron Carter – bőgő, Tony Williams - dob. Később a Lifetime nevű fusion "csapatában" - többek között - John McLaughlin és Larry Young is játszott. 54 éves korában szívroham végzett vele. A Davis-korszakból a klasszikus "E. S. P."-t (Columbia, 1965) javaslom (újra) meghallgatni.


image3.JPG


image4.JPG


Egy (talán) kevésbé ismert hegedűs, Leroy Jenkins halálának 10. évfordulója volt e hónap 24-én. Az avantgárd muzsikus és zeneszerző utolsó önálló albuma egy szóló felvétel: "Solo"
(Lovely Music, 1998). Nehéz, de érdekes zene.


image5.JPG


image6.JPG


Február 20-án volt Jávori Vilmos halálának tizedik évfordulója (62 évet élt...). Az 1945-ben született kiváló dobos a Rákfogó együttes alapító tagjaként is ismert (Szakcsi és Bögöly mellett).
Zenésztársa volt még - többek között - Pege Aladár, Vukán György, Tomsits Rudolf és Szabados György. 2003-ban megalakította a "Jávori Sound Machine" nevű zenekart; még abban az évben megjelent az egyetlen, "Szívárvány Havasán" című, magánkiadású lemezük Tony Lakatos közreműködésével (sajnos nem hallottam). 2012-ben róla nevezték el a Jazz Dob Tehetségkutató Versenyt. (Amit egyébként Benkó Ákos nyert!)


image7.GIF


image8.JPG


Születésnapok.
Február 2-án töltötte be a 75. életévét az amerikai jazz-funk-blues gitáros-énekes James "Blood" Ulmer. Jazz vonatkozások: Ornette Coleman első elektromos gitárosa volt a 70-es években; együtt játszott - mások mellett - David Murray-vel, Pharoah Sanders-szel és
John Zorn-nal - szóval nem a könnyed, "táncolható" stílus képviselője. Még nem hallottam "élőben".


image9.JPG


E hónap 5-én lett 70 éves Art Lande amerikai zongorista, zeneszerző. Az ECM több szólófelvételét is kiadta - mégis az 1974-ben megjelent, Jan Garbarek-kel felvett duója (talán) a legnépszerűbb: "Red Lanta".


image10.JPG


image11.JPG


És végre egy magyar: a Berlinben élő Snétberger Ferenc február 6-án töltötte be a 60. életévét. A Kossuth- és Liszt-díjas gitárművészt nyilván nem kell bemutatni honlapunk olvasóinak. Eddigi utolsó lemezét ("In Concert") 2013-ban a Zeneakadémián vették fel, tavaly
jelent meg első ízben az ECM kiadónál.


image12.JPG


image13.JPG


Két lemezajánlat.
Két Grammy-díjat (Az év jazzlemeze + Az év jazz szólója) nyert idén John Scofield "Country for Old Men" CD-je, amely - címe ellenére - nagyon "szkófildos".


image14.JPG


És végre megjelent Gáspár Károly első önálló lemeze, a "The Outsider". A trióban a zongorista mellett Horváth Balázs bőgőzik és Varga Bendegúz dobol.


image15.JPG


Idén június 30-a és július 15-e között rendezik az 51. Montreux Jazz Festival-t. Itt az új plakát!


image16.JPG

Vissza a hírekhez