JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Névnaposok – Emma2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Jazz a Márványteremben – Első évfolyam harmadik est III. rész

A sorozat kezdetén már megírtam, hogy milyen akadályokon kellett „átszökkennem” ahhoz, hogy végül is 1995. január 23-án elindulhasson a „Jazz at the Marble Hall”, magyarul „Jazz a Márványteremben” sorozatom. Az alapkoncepció az volt, hogy ezek a hétfői estek 7 órakor kezdődnek, hogy 10-re, a tapsok/ráadások miatt maximum fél 11-re befejeződhessenek. Az est nyitányául jazztörténeti sorozatot hallhatunk magyar jazzmuzsikusok előadásában, majd a második részben (Mester és Tanítványa) a jazztanszak egyik tanára mutatja be legkedvesebb tanítványát, végül a harmadik részben egy olyan fiatal együttest ajánlok a közönség figyelmébe, akik szerintem nagyobb figyelmet érdemelnének. Az 1995 és 2009 között elhangzott közel ötszáz koncertet rögzítettük, majd pár héttel később „Éjszakai jazzklub” sorozatomban valamennyiből műsort készítettem, ami el is hangzott a Bartók Rádióban.

A sorozat harmadik estje 1995. február 6-án került megrendezésre, ismét teltházzal!

A harmadik részben mindig az ifjú tehetségeknek adtam bemutatkozási lehetőséget. Így erre a 22 évvel ezelőtti alkalomra (a mind a mai napig egyetlen Berklee diplomás (1991) magyar énekesnőt) Téli Mártát hívtam meg. Igaz, akkor márcsak 2 hónap választotta el a 36-tól, de nemsokkal előtte, 1994 végén jelent meg első CD-je, a „Quiet Motion”, amelyen standard-eket énekelt. (Márta nagyon aranyos, kedves, gyakran kacagó hölgy volt akkoriban. A CD is egy ilyen többszörös kacagással kezdődik! Sajnos, a későbbiekben bármihez fogott, az akkori „hatalmasságok” –legyen szó koncertszervezésről, vagy színházi munkákról- mindenben elgáncsolták. Bevallom, én már legalább másfél évtizede nem hallottam róla!)


teli-marta-quiet-motion.jpg


A márványtermi koncerten egy az egyben a lemezanyagot mutatták be az alábbi összeállításban: (csak zárójelben jegyzem meg, hogy a magyar jazz szinte valamennyi nemzedéke képviseltetve volt a Téli Márta Band-ben!)

Téli Márta (1959) – ének, Fekete István (1959) – trombita, szaxofon, Gyárfás István (1962) – gitár, Juhász Gábor (1968) – gitár, Berkes Balázs (1937) – bőgő, Borlai Gergő (1978) – dob.

A lemez dalait az alábbi sorrendben játszották:

1. Bill Evans: Interplay

2. Richie Beirach: Elm

3. Luiz Bonfá: Gentle Rain

4. Jimmy Van Heusen-Johnny Burke: But Beautiful

5. Wardell Gray-Annie Ross: Twisted

6. Willard Robinson-Dedette Lee Hill: Old Folks

7. Don Raye-Gene de Paul: You Don’t Know What Love Is

8. Jimmy Van Heusen-Johnny Burke: Polkadots and Moonbeams

9. Arthur Hamilton: Cry Me a River

10. Antonio Carlos Jobim-Jon Hendricks: No More Blues

11. Richard Rodgers-Lorenz Hart: My Funny Valentine


Nagyon jó koncert volt! (Hallod Márti? Wherever you are…)

Levettem a lemezpolcrendszeremről  a CD-t, most 22 évvel később is felidéződnek az akkori emlékeim Veled! (Nyugi kedves olvasók, nem dugtunk!)

Vissza a hírekhez