JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Névnaposok – Emma2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Török és lengyel vendégművészek szerdán a Tatabánya Big Bandnél

Az már több éves hagyomány, hogy a Tatabányai Tavaszi Fesztiválon a Tatabánya Big Band vendégénekessel ad koncertet, de olyan még nem volt, hogy ez a vendég külföldi legyen – jelen esetben a kiváló török jazzénekesnő, Sibel Köse. (Lehet, hogy török jazzénekesnő még egyáltalán nem is szerepelt Magyarországon?)

Sibel eredetileg építésznek tanult, de elcsábította a jazz, és hamarosan olyan neves muzsikusokkal lépett fel, illetve készített felvételeket, mint Joe Lee Wilson, Jarek Smietana, Ricky Ford, Slide Hampton, Tuna Ötenel, Imer Demirer, Tomasz Szukalski, vagy Michiel Borstlap. Törökországon kívül is jelentős fesztiválokon koncertezett már Franciaországban, Lengyelországban és Németországban.


ja-i-sibel-jasmine-pulawy-2016.jpg


Sibel nem egyedül érkezik, hanem mentorával és régi zenésztársával, Janusz Szprot csaknem három évtizede Ankarában élő jazz-zongoristával, zeneszerzővel és -tanárral, aki viszont négy éve már játszott Tatabányán, és a BJC-ben is Ludányi Tomi együttesével. Ezekről az eseményekről lapunk is tudósított.

Janusz az ankarai Bilkent Egyetem oktatójaként elévülhetetlen érdemeket szerzett az első törökországi jazzoktatási program kidolgozásában és megvalósításában, de emellett megmaradt koncertező művésznek, aki élvonalbeli lengyel zenészek mellett olyanokkal játszott, illetve játszik, mint Dante Luciani, Labella Dani, Tuna Ötenel, Okay Temiz, Önder Focan, vagy Ferit Odman. A szenzációs tenorszaxofonos Szukalskival való sok éves együttműködésüket egy duó lemez, TV-felvételek és Janusz „Polonezköy” című CD-je örökítik meg. Ha amerikai lenne, Janusz balladáinak helye lehetne a Nagy Amerikai Daloskönyvben. Zenéhez való hozzáállását jól jellemzi nemzetközi együttesének neve: Young@Hearts.

A Vértes Agórájában március 22-én megrendezésre kerülő koncerten a Tatabánya Big Band standard repertoárját Janusz Szprot játéka, szerzeményei és hangszerelései, valamint Sibel Köse énekhangja gazdagítja. Jegyek „korlátozott számban” még kaphatók, fővárosiak a Déli pályaudvarról kényelmes elővárosi vonattal jöhetnek Tatabányára, ahol az állomásról néhány perc sétával elérhető a helyszín.

Vissza a hírekhez