JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 29.
Saját hangon2024. március 29.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

RÁKFOGÓ ÚJRA TÖLTVE

Öt helyszínen zajlottak május 26-28. között a 11. Belvárosi Fesztivál változatos programjai. Péntektől vasárnapig tartott a talán legnagyobb ingyenes zenei fesztivál az V. kerületben. Szombaton a jazz is bekerült a kínálatba. Kora délután a Belvárosi Piac (a Hold utcai csarnokot nevezik így újabban) első emeletén az I. Belvárosi Jazzverseny fiatal győzteseiből, helyezettjeiből összeállt zenekar lépett fel. Este kilenckor a Szervita téren (régebben Martinelli tér) felállított színpadon jazztörténeti koncertre került sor. Az este utolsó fellépőjeként a legendás Rákfogó következett.

Több, jelzővel kiegészített nevű Rákfogó zenekar létezett. Kissé megtévesztő, hogy az „új” volt a régebbi, de az Orszáczky Jackie által 1965 körül alapított Új Rákfogó volt az első. 1975-ben a nagy elődök iránti tiszteletből Kis Rákfogó néven fiatal jazz-zenészek alakítottak zenekart. 1976-ban megnyerték a Ki Mit Tud? jazz-kategóriáját, Lakatos Tóni szaxofonozott, a fiatalon elhunyt Füsti Balogh Gábor elektromos zongorán játszott, Kunu László basszusgitározott, és Lakatos „Pecek” Géza dobolt. „A” Rákfogó máig legendás, Szakcsi, Babos, Ráduly, Orszáczky, Kőszegi féle formációja a ’70-es évek elején alakult ki.

Szakcsi Lakatos Béla az Egyesült Államokban járva ismerte meg a korszak uralkodó irányzatát, amelyet ma fúziós zenének neveznek, akkor a jazz-rock volt használatos. Hazatérve hozott magával egy Magyarországon még nem ismert hangszert, a Fender-zongorát. A kint hallott zenék hatására Babos Gyulával, Jávori Vilmossal, valamint Lakatos Bögöly Bélával, aki az Új Rákfogóban is játszott, összehozott egy zenekart, Rákfogó néven. Időközben többször cserélődtek a tagok Szakcsi és Babos körül, Németh János és Kathy Horváth Lajos is megfordult itt. Végül Kőszegi Imre váltotta a doboknál Jávori Vilmost, és a Syrius-ból Ráduly Mihály és Orszáczky Jackie is csatlakozott. Ezekre az évekre Babos Gyula így emlékezik: „Fantasztikus világ volt akkor, a Syrius, Rákfogó, a nyugat-berlini klubokban, a varsói Jazz Jamboree-n mindenki csak nézett, hogy mit csinálunk, torzítóval, hápogóval, Fender-zongorával. Egy abszolút improvizatív zenét játszottunk. Aztán 1973-ban elment Ráduly Misi Amerikába, majd 1974-ben Jackie Ausztráliába, és a Rákfogó szétesett. Az egész dolog kezdett hanyatlani.”

A rendszer kegyeinek köszönhetően közel hároméves munkásságukat mindössze néhány rádiófelvétel őrzi. A 2009-ben kiadott lemez a Magyar Rádió által 1973-ban rögzített két koncertjük felvételiből készült válogatás. A progresszív fúziós zenét játszó Rákfogónak rövid munkássága ellenére máig tartó hatása van.

Orszáczky Jackie 2008-ban meghalt, Ráduly Misi sokkal régebben letette szaxofonját. Hárman maradtak aktív zenészek a nagy felállásból. Tavaly októberben egy Müpa koncertre összejöttek, fiatal zenészekkel betöltve a megüresedett helyeket. Orbán Gyuri basszusgitározott, a szaxofont trombita váltotta, Fekete-Kovács Kornéllal először került trombitás a csapatba. A koncert nagy csalódást okozott mindenkinek, Rákfogó néven egy feltörekvő énekesnő kísérő zenekaraként funkcionáltak, az ORI haknik emlékét idézve. Természetesen erről nem a fiatal új tagok tehettek. A döntéshozók is úgy gondolhatták, hogy a legendához méltóan kéne a Rákfogót feléleszteni. Talán ennek volt köszönhető ez a szombati koncert, amelynek viszont piros betűs ünnepként kéne bekerülnie a magyar jazztörténet nagykönyvébe. Szombat este a „nagy” Rákfogó szólalt meg, témaválasztásban, játékban megmutatva, miért is alakult ki a legenda, miért beszélnek a hatvanon felüliek még mindig elérzékenyülve a zenekarról. A „Solar” Miles Davis-től, Joe Zawinul-tól a „Boogie Woogie Waltz” szólalt meg, de játszottak egy Wayne Shorter, és egy saját, Szakcsi szerzeményt is. Mindegyik darab nagyon finom ízléssel a mai fúziós hangzás és ritmusvilágra lett áthangszerelve, a vége felé játszott John Coltrane remekmű, a „Love Supreme” is. Nem történt szentségtörés, tessék elhinni! A nagy öregek, a Szakcsi, Babos, Kőszegi alkotta hármas mellé remekül illeszkedett a fiatalabb generációhoz tartozó Fekete-Kovács Kornél, és a még fiatalabb, Orbán Gyurit helyettesítő Fonay Tibor. Érdekesség, hogy Tibor a Syrius Legacy basszusgitárosa is, így az átjárás a két legendás zenekar között az utódoknál is létrejött.


12.jpg


A nézők között Ráduly Mihály is elismerően tapsolt Pataki László és Csider Károly társaságában, a koncert után a fiataloknak is gratulált egykori társai mellett. Ennek az estének nem volt gyenge pontja, mindenki a maximumot nyújtotta. Jó lenne, ha ezek a feldolgozások, és saját szerzemények egyszer lemezen is megjelennének, de elsősorban azért szorítok, hogy ennek az estének legyen folytatása. A tomboló siker, a zúgó taps ezt a vágyat fejezte ki.


00.jpg


01.jpg


11.jpg


04.jpg


05.jpg


06.jpg


02.jpg


03.jpg


07.jpg


08.jpg


09.jpg


10.jpg


13.jpg


14.jpg


15.jpg


16.jpg

Vissza a hírekhez