JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Névnaposok – Emma2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Exkluzív interjú Náray Erikával

Erikát több mint 20 éve ismerem a tanszaki vizsgákról. Már első hallásra megragadott dögös fekete hangszíne!

fullsizerender.jpg


1) Emlékszel még arra, hogy 1995. április 10-én felléptettelek a Jazz a Márványteremben sorozatomban?

- Igen, emlékszem, fotóm is van a dologról.


2) Mi vezetett arra, hogy Filmművészetit végzett színésznőként elvégezd a Jazztanszakot is? Egyáltalán, mikor és hogyan köszönt be az életedbe a jazzmuzsika?

- Már a Főiskola alatt- ami azóta Egyetem lett- is volt egy zenekar, aki engem választott énekesének, így viszonylag hamar bekerültem egy körbe, akik profi jazz muzsikusokból álltak. Ők vettek rá, hogy a Színház- és Filmművészeti Főiskola után, ahol prózai színészként végeztem, felvételizzek a Tanszakra. Mivel zenetagozatos általános iskolába jártam és 8 évig csellóztam, volt némi zenei előképzettségem, nem volt nehéz felkészülni az alapokból.


3) Milyen jazzegyüttesekben szerepeltél eddig? Ti. valahogy hosszú évekig csak szinkronszínészként (Scully ügynök) hallottam a hangodat... Nem tudtad a színészetet és a jazzt összeegyeztetni?

- A szinkront még össze tudtam egyeztetni a muzsikálással, hiszen az ilyen jellegű munkáim mellett elfért, hogy klubokban énekelek esténként. A színházi munkáim voltak azok, amik nem tették lehetővé, hogy rendszeresen énekeljek. Viszont csináltam két saját lemezt, mert hiányoztak a fiúk és a jazz. 2006-ban, illetve 2011-ben jött ki a két CD, amit szerencsére a Jazzy Rádió a mai napig játszik.


4) Nagy örömömre szolgált, hogy a tavasszal 5 koncerttel (+Budapest Jazz Orchestra) emlékeztél az idén 100 éves Ella Fitzgerald-ra. Ő a kedvenc jazzénekesnőid közé tartozik?

- Az az 5 koncert valójában 10 volt, mert délutánonként a helyi ifjúságnak tartottunk beavató koncerteket. Este viszont ELLA volt a középpontban és az ő dalai. Nekem ő a legnagyobb jazz énekesnő. Imádom a muzikalitását, a hangi adottságait, a játékosságát, a profizmusát.


5) És a július 8-án Veszprémben fellépő Náray Erika Quintet-be miért pont ezeket a muzsikusokat válogattad?

- Juhász Attilával közösen írtuk a „Női dolgok” című CD-met, évek óta ő az állandó zongoristám-zeneszerzőm, ahogy Berdisz Tamás a dobosom, illetve zenei vezetője a projektjeimnek. Frey György nemrég kerül bele a zenekaromba, a MÜPA-ban futó JAZZRAJONGÓK sorozatomat, illetve a ZSIDÓ MŰVÉSZETI NAPOK-on bemutatott IRVING BERLIN SHOW-t már vele csináltam. Dennert Árpád sem ismeretlen számomra, muzsikáltunk együtt a Budapest Jazz Orchestra-val, valamint mindkét CD-men hallható a fantasztikus szaxofonozása.


6) Milyen repertoárral lépsz a közönség elé az Óváros téren?

-Abban maradtunk, hogy vegyes lesz a műsor. Énekelek az ELLA anyagomból, de válogattunk az előbb említett "Shalom, Mr. Berlin!"-ből, a "MAGYAR HANGJA NÁRAY ERIKA" címmel futó koncert dalaiból, és két dal bekerült a sajátokból is.  Az elmúlt néhány évben, sokat és sok félét csináltunk mi így a zenészeimmel, így volt miből szemezgetni. Veszprémbe a legjobb nótákkal érkezünk.

Vissza a hírekhez