JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 24.
Blue Wednesday2024. április 24.
Névnaposok – György2024. április 24.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

AlbaRegiaFeszt 2017

Székesfehérváron negyedik alkalommal került megrendezésre a több évtizedes múltra büszke, 2014-ben Vörös Tamás és Mits Gergely szervezésében újjászületett Alba Regia jazzfesztivál AlbaRegiaFeszt néven. A három napos rendezvény két helyszínen folyamatos teltházzal működött. A program a hagyományokhoz híven rendkívül sokszínű volt a swing alapú jazztől a "jazzminôségű" popzenéig.

Az idei évben a kortárs zenei, a dixieland és free jazz produkciók nem kaptak szerepet, de ez valószínűleg a harmadik helyszín szüneteltetése miatt történt. Hiányérzete nem nagyon lehetett senkinek sem, mert így sem volt könnyű követni a gazdag programot.
Az Equinox zenekar koncertje viszont pótolta a fenti stílusokat hiányolókat, mert a Márkus Tibor által vezetett szeptett eklektikus zenéjére a sokszínűség, az akusztikus és elekronikus megszólalás és nagyon mély mondanivaló egyaránt jellemző.


-dsc0028.jpg


-dsc0026.jpg


A dixieland-et pedig a Singer Street énekegyüttes vidám produkciója pótolta.


-dsc0125.jpg


A Babos-László Attila-Tátrai gitártrió -kiegészülve a Solti-Lattmann ritmusszekcióval- természetesen hibátlan professzorok professzionális műsorát adták igazi örömzenélés élményét nyújtva a közönségnek.


-dsc0034.jpg


-dsc0044.jpg


A házigazda Mits Gergő és a szintén fehérvári illetôségű jazz billentyűs, zenekaralapító Romhányi Áron együttese a United, Pély Barna kiválása után United Experience néven vendégszólistákkal és kibővült fúvósszekcióval varázsolt karneváli hangulatot a fesztivál legpopulárisabb koncertjével. A két vendégénekes Mihályi Réka és Király Viktor voltak.


-dsc0256.jpg


-dsc0355.jpg


Bágyi Balázs zenekara Pocsai Kriszta közreműködésével Shakespeare műsorával a hagyományos jazzt képviselte gyönyörű hangszeres szólókkal.

Őket követte a fiatal generáció tehetségeiből álló Ludányi Quartet. A Ludányi Tamás vezette zenekar megérdemelten nyerte el a MÜPA 2017-es JazzShowcase versenyét nemzetközi zsűri értékelése alapján.

A székesfehérvári Vörös Janka zenéjét hallva szerintem nem sokan tippelnének magyar előadóra, ha ismeretlenül figyelnék az énekest. Hibátlan ének, friss, naprakész hangszereléssel a soul, blues, jazz és pop stíluselemeinek bátor szintézise.


-dsc0061-2.jpg


Minden évben jelen volt nemzetközi sztár is a programban, most ezt a szerepet a Mike Gotthard Electric Shock project vette át és teljesítette hiánytalanul. A négy zseniális zenész a jelen fúziós zenéjének meghatározó alakjai nemzetközi szinten is. Hárman magyarok, de Borlai Gergő Los Angeles-ből érkezett, és itthon már ritkán látható. A basszusgitáron a fenomenális orosz Anton Davidyants játszott. Gotthárd Mihály a magyar fúziós jazz legjobb és legszerényebb gitárosa, a billentyűs Szebényi Dániel pedig a billentyűs hangszerek mestere szinte minden stílusban. A zenéjüket pontosan jellemzi a CD-jük címe: "intellektuális brutalitás".


-dsc0286-2.jpg


-dsc0332-2.jpg


-dsc0321-2.jpg


-dsc0228-2.jpg


A harmadik napon Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint duója hatalmas közönségsikert aratott, pedig zenéjük rendkívüli mélységeket és magasságokat jár be, egyáltalán nem a könnyű népszerűséget keresve.


-dsc0082.jpg


-dsc0074.jpg


-dsc0110.jpg


-dsc0129.jpg


A Gudics-Vörös Trió a legfiatalabb nemzedéket képviselte, profi színvonalon.


-dsc0024.jpg


Feszes jazz-rock zenéjüket a Bogdán Norbert zenekar akusztikus koncertje követte. Fantasztikus hangulatú, gyönyörűen hangosított gitárzene szólalt meg Bogdán Norbert énekével. A roma zene legszebb hagyományait idéző zenészek saját szerzeményekkel a fesztivál talán legszemélyesebb hangvételű koncertjét adták.


-dsc0262.jpg


A fesztivált a Random Trip koncertje zárta a szokott rendkívül magas színvonalon és hőfokon. Delov Jávor és Dj Qcee alapító tagok mellett a fiatal és kevésbé fiatal (ezen a koncerten ők nem vettek részt…) vendégekkel megismételhetetlen, koncerteket létrehozó Random Trip zárta méltón a 2017-es székesfehérvári fesztivált. A vendégek Koszi Janka, Barabás Lőrinc, MC Kemon, Szebényi Dániel és Bata István voltak.


-dsc0553.jpg


-dsc0396.jpg


-dsc0306.jpg


-dsc0325.jpg


-dsc0384.jpg


-dsc0413.jpg


-dsc0345.jpg

Vissza a hírekhez