JazzMa

Friss Hírek

DESEŐ CSABA 80!2019. február 15.
Katché, Manu: The Scope2019. február 15.
CSÜTÖRTÖKI FÉSZEK JAM2019. február 12.
Pátkai Rozina: Taladim2019. február 12.
BEVÁLTOTT ÍGÉRET2019. február 08.
Lovano, Joe: Trio Tapestry2019. február 08.
3. Belvárosi Jazzverseny2019. február 07.
ÚJ SOROZAT INDULT2019. február 04.
Kovács Linda: Sunflower2019. február 04.
Játék – 2019. február2019. február 03.
ARCCAL A FÉM FELÉ2019. február 01.
Jazz-Január Svájcban2019. január 30.

Hírek

Az Érdi Jazz Fesztivál első három napja – folytatás a hétvégén!

A III. Érdi Jazz Fesztivál első három napjáról Irk Réka küldött beszámolót! – A szerk.

Elindult az Érdi Jazz Fesztivál, mégpedig két fantasztikus művésszel, Juhász Gábor jazzgitárossal és Lackfi János költővel. Várakozáson felül sokan voltak kíváncsiak hétköznap egy ilyen találkozásra, amikor a zene és a próza kapcsolódik, mikor a gitár és a hang hullámai összefutnak.

Ahogy megszokhattuk, mindkét művész profi előadást nyújtott. Erre az alkalomra külön készültek. Lackfi János új és még meg nem jelent műveiből is hallhattunk, valamint Juhász Gábor legújabb szerzeményeit is előadta. Voltak vicces, komikus gondolatok és mély, elgondolkodtató anekdoták is az előadásban, amit Juhász Gábor hihetetlen átérzéssel kísért. Azért is volt különleges ez az előadás, mert nem a szokványos felállásban történt a felolvasás és zene előadása, hanem egy párbeszéd alakult ki, ahol a gitár válaszolgatott a felolvasónak és fordítva. Sőt, Lackfi János nem csak színészi képességeit, hanem énekesi tehetségét is megmutatta az érdi közönségnek. Örülünk, hogy a két műfaj kedvelőinek olyan előadást tudtak nyújtani, hogy az irodalom-kedvelők talán a jazzel is megbarátkoztak és a jazz miatt ellátogatók a versek kedvelői lettek.


juhaszg-lackfij1.jpg


Szerdán a Felnőtt könyvtárban egy kamaradarabot láthatott-hallhatott a közönség. A Malko Teatro Benei Zsuzsa a Tárgytalan lét című kötetéből versekkel érkezett, melyet magyarul és bolgárul adtak elő. Olyan nagyszerű zenészek kísérték Hadzsikosztova Gabriella és Horváth Veronika performance-át, mint Weisz Gábor, Kovács Tamás és Rózsa István. Zenéjükben a balkáni népzene gyökerei voltak felfedezhetőek, Rózsa István ide is helikonnal érkezett, ami a tubához hasonlít, dél-szláv rezes bandák hangszere és olyan érzésem volt, mintha bőgőzött volna. Weisz Gábor szaxofonokon játszott, ütőhangszereken pedig Kovács Tamás kísérte a másik két zenészt. Igazán színes estét tölthettünk el velük sok jazz-zenével.


malko6.jpg


Csütörtökön a zenei könyvtár nyílt meg a jazzrajongók és a jazzre kíváncsiak előtt. Olyan sok volt az érdeklődő, hogy a később érkezőknek már nem tudtak széket biztosítani (de ez szerencsére nem szegte kedvüket), teltház előtt játszott a három kiváló zenész.
Fiatal tehetségek, Kovács Linda, Bögöthy Ádám és Váczi Dániel megmutatták milyen, ha az elektronikát is használják a jazz-zenében. Saját szerzeményeket adtak elő. Kovács Linda gyönyörű hangja és kísérletező kedve egyedivé és érdekessé tette a zenéjüket. Ők a mainstream és a free jazz határvonalán mozognak, de Érdre a dallamos és sok harmóniát tartalmazó zenéjüket válogatták össze, mint a „Little Bird”,  a „Travelling Strangers”, a „Solitary”, így mindenki számára élvezhető volt a muzsikájuk. Az elektronika hozzásegítette a zenekart ahhoz, hogy olyan érzése legyen a hallgatónak, mintha még legalább két énekes és egy dobos venne részt az együtt zenélésben. Bögöthy Ádám egy fiatal, rendkívül tehetséges bőgős, akinek az improvizációi szépen kísérték Kovács Linda énekét. Váczi Dániel pedig hol altszaxofonon, hol szopraninoszaxofonon, és nem utolsó sorban glissonic tárogatón kapcsolódott a duóhoz. Természetesen ráadást kért a közönség, amivel egy pazar estét zártak le.


bogothy-kovacs-vaczi9.jpg


Az első három nap kivételesen izgalmas előadásokat hallhattunk. Aminek nagyon örülök, hogy Érden végre megfordult az a tendencia, hogy csak férfiak mennek jazzt hallgatni, nagy számban érkeztek nők is a koncertekre.

Péntektől kiköltözik a jazzfesztivál Érd főterére, a szökőkút közelébe. A meleget és a jó időt megrendeltük.
Rögtön este 7-kor Sárik Péter triója nyitja a programot, akiknek a vendége Urbán Orsi és Gyárfás István lesz. Sokszínű zenét fognak játszani, a jó zene és a jó kedv garantált.

Szombaton két zenekar is színpadra lép, először fél 6-kor a jazz-rockot játszó Syrius Legacy, majd utánuk 7 órakor a leginkább folk-jazzt játszó Binder Károlynak és Borbély Mihálynak a formációja. Mi velük ünnepeljük a Magyar Jazz Napját.

Vasárnap is két zenekart hallhatunk. Először  fél 6-kor az egyetemista Balogh Tomi zenekarának a WorldWide-nak az R’n’B-s, jazzes műsorát, majd 7 órától a László Attila-Oláh Kálmán Quartet-et, akik átdolgozott darabbal is készülnek az érdi koncertre, és akiknek a vendége kivételesen Soso Lakatos Sándor kitűnő fiatal szaxofonos lesz.

Várjuk a jazzkedvelőket, jazzrajongókat Érden, ami nincs messze Budapesttől sem, 30 perc a Belvárosból.

Vissza a hírekhez