JazzMa

Friss Hírek

DESEŐ CSABA 80!2019. február 15.
Katché, Manu: The Scope2019. február 15.
CSÜTÖRTÖKI FÉSZEK JAM2019. február 12.
Pátkai Rozina: Taladim2019. február 12.
BEVÁLTOTT ÍGÉRET2019. február 08.
Lovano, Joe: Trio Tapestry2019. február 08.
3. Belvárosi Jazzverseny2019. február 07.
ÚJ SOROZAT INDULT2019. február 04.
Kovács Linda: Sunflower2019. február 04.
Játék – 2019. február2019. február 03.
ARCCAL A FÉM FELÉ2019. február 01.
Jazz-Január Svájcban2019. január 30.

Hírek

Ismét óriási sikerrel zárult az Érdi Jazz Fesztivál

Pénteken kiköltözött Érd főterére a jazzfesztivál. Hála a hirtelen jött jó időnek nem kellett helyszínt változtatni. Óriási öröm azt látni, hogy rengetegen kíváncsiak egy jazzkoncertre, kétszer is megtelt a tér. Már a hét elején Juhász Gábor és Lackfi János előadásán érzékeltük, hogy Érden szükség van kulturális életre.

Pénteken a főtéren folytatódott a fesztivál. Sárik Péter a tőle megszokott közvetlenséggel fordult az érdi közönséghez, akik úgy tűnt nagyon is értik és szeretik a jó jazz-zenét. Ahogy az várható volt, nagy bulit csináltak. Sárik Péter amellett, hogy remek zenész, rengeteget tesz azért, hogy a jazzt megszerettesse azokkal, akik koncertre jönnek. A ritmus szekciót most is a megszokott zenészek alkották, Fonay Tibor (bőgő) és Gálfi Attila (dob). Ezen az estén Sárik Péter átengedte a dalválasztást Urbán Orsinak, aki örökzöld sztenderdeket hozott Érdre, mint „Horace Silver: Doodlin”, „Stevie Wonder: Overjoyed”, „Jamiroquai: Virtual insanity”, „A. Wrubel: The masquerade is over” című számokat, amikben rengeteg mesés improvizációval örvendeztette meg a jelen lévőket. Végig óriási erőbedobással játszottak, meséltek, viccelődtek, anekdotáztak. Gyárfás István a mindig vidám (még betegen is) jazzgitáros ügyes, szólókkal teli játékával nyűgözte le a közönséget. Természetesen legújabb lemezéről is hallhattuk a „Vuk”-ot és a „Macskafogó”-t, amit nem csak a gyerekeknek játszottak, bár szép számmal voltak ők is a koncerten.

sarikpeter-111-mod.jpg


sarikpeter-030-mod.jpg


sarikpeter-189-reka.jpg


Szombaton, a Magyar Jazz Napján két zenekarral is ünnepeltünk. Először a Syrius Legacy fergeteges produkcióját hallhattuk. Legújabb, a „Széttört álmok szvit” című lemezüket adták elő, fantasztikus szólókkal tűzdelve. A zenekar tagjai, Benkó Ákos, Fonay Tibor, Baris Gábor, Tempfli Erik, Vidákovich Izsák mind tehetséges fiatal zenészek, akik megmutatták a szép számmal összegyűlt érdi közönségnek, miért volt annyi rajongója annak idején a Syrius zenekarnak. Ez a zene a rockot szeretőknek is kedvezett.


syriuslegacy4.jpg


syriuslegacy8.jpg


A szombati esti főzenekar Binder-Borbély Formáció volt, akik saját szerzeményeikkel érkeztek. Felváltva hallhattuk Binder Károly és Borbély Mihály zseniális szerzeményeit, mint a „Legénybúcsú”-t, a „Be By Me Tonight”-ot, a „Cédrusok illata”-t, a „Transylvania Blues”-t, amit fantasztikus improvizációkkal egészített ki a két művész. A ritmusszekcióban Horváth Balázs és Benkó Ákos teljes kontaktusban kísérte a két zenekarvezetőt. Ráadásnak Binder Károly „Ostinato”-ját adták elő, ami egy szédületesen megkomponált darab. Pompás estét varázsoltak a főtérre.


binder-borbely-formacio1.jpg


binder-borbely-formacio2.jpg


binder-borbely-formacio11.jpg


Vasárnap ismét két zenekar fellépését követhettük. Az előzenekar a fiatal egyetemista Balogh Tomi triója volt, akik óriási erőbedobással adták elő átdolgozott és saját zenéiket. Nagy Lili énekesnőnek csodaszép hangja van, biztos hallunk még róla. Balogh Tominak már megjelent lemeze is, és a mai modern zenét ötvözi jazzel. Salai Dávid pedig nagyszerű szólókkal kísérte a két zenészt gitáron. Nagyon szórakoztató hallgatni, teljesen kikapcsolja az embert.  Remélem jövőre is fel tudunk léptetni fiatal egyetemista zenekart támogatók segítségével, hogy minél többen megismerhessék őket, most TV felvétel is készült róluk, így remélhetőleg népszerűek lesznek.


worldwide1.jpg


worldwide3.jpg


worldwide7.jpg


Vasárnap a főzenekar egy kivételes felállás volt, mert a megszokott László Attila – Oláh Kálmán Quartethez Soso Lakatos Sándor csatlakozott. Óriási muzsikálást adtak elő. Ne feledkezzünk el, hogy a ritmus-szekcióban olyan jól ismert zenészek játszottak, mint a doboknál Balázs Elemér, a basszus gitárt pedig Lattmann Béla pengette. A legjobb az volt, hogy senki nem játszotta túl a másikat, mindenki helyet adott a többieknek, nem vitte túlzásba a szólózást. Soso úgy játszott a zenekarral, mintha mindig is ezt tette volna, gyönyörű impróival bizonyította, hogy a nagy művészek között is megállja a helyét, pedig ez volt az első és talán nem az utolsó alkalom. László Attilától a „Turn to East”-et, a „Downhill”-t és a „Brother II.”-t, Oláh Kálmántól pedig az „Always”-t és a „Polymodal Blues” című műveket hallhattuk. Emellett néhány jazz standard is elhangzott. Természetesen vastapssal jutalmazta a közönség a nem mindennapi előadásukat. A profi hangosítás magas színvonalú zene-élvezetet biztosított a közönségnek.


laszloa-olahk1.jpg


laszloa-olahk5.jpg


laszloa-olahk11.jpg


Nagy boldogság, hogy 1000 művészet-kedvelő idén is kíváncsi volt a koncertekre és előadásokra. Ráadásul úgy gondolom új rajongókat is szerezhettünk a jazznek, hiszen Érd városának köszönhetően világszínvonalú produkciókat hallgathattak ingyenesen a fesztiválra ellátogatók.

Egy év múlva folytatás Érden.

Vissza a hírekhez