JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
Névnaposok – Maja2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.

Hírek

Fókuszban az EKF-pályázat: Debrecen gőzerővel készül!

Van-e ideális EKF? Mitől sikeres ma egy EKF pályázat? És miért Debrecen? Többek között ezekre a kérdésekre keresték a választ a Társadalmi kérdések, kulturális válaszok című nemzetközi szimpóziumon azok az Európa 8 országából érkezett nemzetközi és hazai szakemberek, akik egy-egy város kulturális főváros pályázatában aktívan tevékenykedtek, tevékenykednek ma is. A 2017. szeptember 29-én rendezett konferenciát az EKF Debrecen 2023 Programiroda és Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata szervezte azzal a céllal, hogy egy kiemelt színvonalú, a kritériumoknak teljes mértékben megfelelő pályázati anyagot tudjon benyújtani 2017. december 20-án. (Azt csak zárójelben teszem hozzá, ez a beszámoló csak azért kerülhetett fel a JazzMa.hu-ra, mert a pályázat szerves része lesz a Debreceni Bor- és Jazz Napok is! Amely az idén minden eddigi magyar csúcsot megdöntve 74 borász nedűit prezentálta, nem beszélve arról, hogy 4 nap alatt közel 25 ezer ember látogatott ki a Nagyerdőbe. És hogy az új magyar jazz csúcsról is szót ejtsek: 4 nap alatt a 3 színpadon 12 ország képviseletében 43 együttes lépett fel, melyekben 179 jazz zenész muzsikált! - A szerk.)

debrecen-gozerovel-keszul-foto-1.jpg


Olyan rangos nemzetközi szakemberek osztották meg értékes és hasznos tapasztalataikat az EKF-projektek kapcsán a jelenlévőkkel, mint Chris Baldwin, a Wroclaw 2016 pályázat tanácsadója és a Galway 2020 projekt művészeti igazgatója. Chris Baldwin üdvözölte az eddigi debreceni előkészítő tevékenységet és támogatásáról biztosította a Debrecen 2023 projekt további nemzetközi lépéseit.


debrecen-gozerovel-keszul-foto-2-.jpg


Christian Potiron, a Kassa 2013 és a Plzeň 2015, valamint a Novi Sad 2021 projektek tanácsadója, és Mikel Goñi, a Donostia-San Sebastian 2016 projekt tanácsadója is az előadók között szerepelt – ők a korábbi EKF-sikerekről, tanulságokról számoltak be. Míg a Rijeka 2020, a Novi Sad 2021, és a Kaunas 2022 projektek tanácsadói: Dorian Celcer, Vuk Radulović és Žilvinas Rinkšelis az új kritériumok kapcsán adtak bővebb felvilágosítást és tanácsokat Debrecennek.


debrecen-gozerovel-keszul-foto-3.jpg


“Debrecen egy koherens jövőképpel rendelkező város és hosszú távú célunk, hogy egy európai léptékkel is mérhető gazdasági, oktatási és kulturális központtá váljon. A városnak az Európa Kulturális Fővárosa pályázat elnyerése nem csak egy cél, hanem eszköz is, a 2030-ig tartó kulturális stratégia egyik állomása. Egy katalizátor, mely beindítja a fejlődés motorját és láthatóvá teszi azt az európai kontextust, melyben el akarjuk helyezni Debrecent.” – hangsúlyozta a szimpóziumon Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere.


debrecen-gozerovel-keszul-foto.jpg


Teljes a támogatottság a lakosok körében is: a közelmúltban végzett felmérés szerint a lakosság 93%-a támogatja a projektet. Ez többek között a programiroda tevékenységének is köszönhető, hiszen a számos lakóterületi fórum, kitelepülés, rendezvény útján, illetve az online kommunikációs csatornákon az elmúlt fél évben több száz ezer emberhez jutott el annak a híre, hogy Debrecen városa pályázik a rangos elismerésre.


debrecen-2023-logo-elsodleges-hu.jpg

Vissza a hírekhez