JazzMa

Friss Hírek

Mr. MR Budapesten2019. május 18.
HBD2U, BILLY COBHAM2019. május 17.
HÁLÓ JUBILEUM2019. május 16.
BILLY COBHAM 75!2019. május 16.
Billy Cobham 75 éves2019. május 16.
ÜDVÖZÜLÉS ÉLŐBEN2019. május 11.
XII. BODAJKI JAZZ TÁBOR2019. május 11.
Modern május2019. május 09.
Nagy Emma: Set to Face2019. május 07.
Játék – 2019 május2019. május 05.
Elhozta New York-ot2019. május 05.
Ross, Joel: KingMaker2019. május 05.

Hírek

Jáger Bandi és vendégei az Urániában

A CAFe Budapest fesztivál keretein belül lépett az Uránia színpadára Jáger Bandi és a Jazzrael, sztárvendégekkel, október 9-én.

Jáger Bandinak (zongora), a latin zene mesterének másik nagy szerelme a zsidó muzsika, ezért hozta létre a Jazzrael formációt, amelyben az izraeli, vagy zsidó kötődésű dallamokat ötvözi a jazz harmóniavilágával, spanyolos lüktetéssel és precízen megrajzolt, finom hangszerelésekkel. Az értékmentő és értékteremtő munkában olyan kiváló kollégákkal dolgozik együtt, mint Balogh Roland, akinek virtuóz gitár rögtönzései gyönyörűen csillognak ebben a világban; Csejtei Ákos tenor- és szopránszaxofonon működik közre, főleg az utóbbi hangszer fürge futamai és soundja illeszkedik remekül Bandi játékához és a dalok karakteréhez. A ritmusszekcióban pedig Hárs Viktor bőgős és Pecek Lakatos András dobos foglalnak helyet: nem tétlenkednek, ha az állóvíz megkavarásáról van szó, de nagyszerűen hozzák a ringató latin lüktetést is.

A hangverseny négy részből állt, ezeket a zsidó kötődés fogta össze: az első részben szefárd muzsikát hallhatott a nagyérdemű, Kalmár Panni énekesnő előadásában. Talán ebben a környezetben jár leginkább kéz a kézben a latin és a zsidó zene: az őshazája ugyanis Spanyolország. A fríges dallamokon túl felcsendült egy gyönyörű altató is, a „Durme, durme”.

A koncert első sztárvendége Szőke Nikoletta volt, aki egy Gershwin csokrot hozott magával. A „Summertime”-ban beindult a lazulás: tömény funkban nyomták, D’Angelo-san, de elegánsan. Elhangzott még a „The Man I Love” és a „’s Wonderful” is, közéjük pedig egy meglepetést csempészett Nikolett: egy gyönyörű Pat Metheny számot („Always and Forever”).

Malek Andrea érkezett harmadik vendégként, ő is énekelt Metheny-től („Another Life”, amihez Kurt Elling írt szöveget "After a Door" címmel). Az emelkedő, érzelmes balladák tolmácsolásában Andera rendkívüli: a „Windmills of your Mind” és a „Szomorú vasárnap” („Gloomy Sunday”) elkápráztatta a közönséget, aki ebben a blokkban nyert betekintést Jáger Bandi szerzői világába is. Ugyanis felhangzott a Pajor Tamással közösen jegyzett „Jeruzsálem”.

Végül Gerendás Péter lépett színpadra, egy héber nyelvű nótával („Ose Shalom”). Vidám stílusa és katartikus előadásmódja humoros színt vitt a programba. A „My Jiddishe Momme”-val emlékezett édesanyjára, gyönyörűen énekelte el magyarul. Volt swingelés is, megint csak Gershwin tollának köszönhetően („A Foggy Day in London Town”).

Amit tehát Jáger Bandiék csinálnak, az több mint értékmegőrzés. Friss és lendületes környezetbe helyezik ezeket az örök érvényű melódiákat, fogyasztható formába öntik, és fantasztikus rögtönzésekkel fűszerezik meg. Mindezt Bandi zsigerből jövő, latinos vibrálásával tálalják.


01.jpg


02.jpg


03.jpg


04.jpg


05.jpg


06.jpg


07.jpg


08.jpg


09.jpg


10.jpg


11.jpg


12.jpg


13.jpg


Vissza a hírekhez