JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

A Children of the Light Trio október 22-án kétszer is a Budapest Jazz Clubban (CAFe Budapest)

Ahogy azt augusztus 23-án megígértem, szerdánként egy olyan sorozatba kezdtem, amelyben bemutattam Önöknek az idei CAFe Budapest jazzista fellépőit! Persze legtöbbjüket olvasóink már évek óta jól ismerik…

cafebudapest2017.jpg


Utolsó főszereplőnk a Children of the Light Trio, amely tulajdonképpen a Wayne Shorter Quartet ritmusszekciója. Ez a formáció jazz szempontból az idei fesztivál legnagyobb sztár zenekara!


children-of-the-light.jpg


Az együttes szellemi vezére a panamai zongorista-zeneszerző Danilo Pérez (1965), az amerikaiak Danilo Perez-ként aposztrofálják! Szülőhazájából az 1980-as évek közepén ment az Amerikai Egyesült Államokba, ahol rövidesen Bostonba került, így a diplomáját már a Berklee College of Music-ban szerezte. Sok amerikai hírességgel játszott mielőtt 2000-ben csatlakozott a Wayne Shorter Quartet-hez. Velük 2002-ben járt először hazánkban, a Debreceni Jazz Napokon lépett fel. (Személyesen jelen voltam, így bátran kijelenhetem, fantasztikus hangverseny volt!) Ez a combo legközelebb 2007 nyarán jött Magyarországra, akkor a VeszprémFeszt-en szerepeltek. Majd 2009 márciusában a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretén belül a MüPa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében. Végül ugyanott 2016 áprilisában.

Első saját neve alatt megjelent lemeze 1993-ban látott napvilágot. Azóta ezt további 12 követte.

És ebbe nem számítottam bele a „Children of the Light”-ot, amiről tavalyelőtti megjelenésekor így írt lapunk munkatársa, Dr. Nagy Sándor:

http://www.jazzma.hu/lemezpolc/kulfoldi-eloadok/perez-danilo/children-of-the-light/kritika/perez-danilo-children-of-the-light

Hármuk közül a legidősebb, egyben a leghíresebb az amerikai-olasz John Patitucci (1959). Őt az 1957 januárja óta Amerikában élő magyar zongorista Les Czimber fedezte fel 1980-ban. „Tarzan” triójából került Chick Corea akkori két formációjába, az Acoustic Band-be és az Electrik Band-be. Ez utóbbival járt életében először Magyarországon, 1986 májusában a Budapest Sportcsarnokban léptek fel. Első önálló neve alatt kiadott CD-je még 1987-ben jelent meg a GRP gondozásában. (Azóta 13 további Patitucci CD látott napvilágot!)

Saját együttesével, a JP Group-pal 1999 őszén lépett fel a Nagykanizsai Jazz Hétvégén.

A 2000-es évek elejétől tanított a Los Angeles-i Thelonious Monk Institute-on, így Tzumo-t is oktatta! A Bartók Rádió meghívására 2003-ban elvállalta a párhuzamosan folyó Vajda Sándor Jazz Bőgő és Dandó Péter Jazz Baszusgitár Tehetségkutató Verseny díszelnöki tisztét. Sőt, a gálaesten játszott is a két győztessel (Pecek Lakatos Krisztián és Horváth „Plutó” József). És a Tzumo vezetésével fellépő The Winners-szel!

Ekkor készült a Szakcsi Generation Band CD is (Szakcsi Lakatos Béla, ifj. Szakcsi Lakatos Béla, Szakcsi Lakatos Róbert, John Patitucci, Jack DeJohnette). (Nem írom ide, hogy ezt ki szervezte, nehogy megrójanak érte…)

Hármuk közül a legfiatalabb az afro-amerikai dobos Brian Blade (1970). Ő a Wayne Shorter Quartet-en kívül 2008 májusában meglátogatta a Trafót, ahol a David Binney Group-pal adott extatikus élményt nyújtó koncertet!

Az igazi jazz ínyenceknek ajánlom ezt/ezeket a koncertet/koncerteket!


children-of-the-light-trio-bjc-plakat.jpg


Előzetesként egy kis látni/hallani való a New York-i és a milánói Blue Note-ból:

https://www.youtube.com/watch?v=yKjp7MyZWgM

https://www.youtube.com/watch?v=ZA-Xt_MXPig


Vissza a hírekhez