JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 29.
Saját hangon2024. március 29.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

Knutdut Men za nabsupo

A csehországi koncertre készülő Knutdut Men fantasztikus koncertet adott az Opus Jazz Clubban, október 11-én.

Valamivel több, mint egy év telt el a „Dunno” című lemez bemutatója után, Ágoston Béla (tenor- és szopránszaxofon, glissonic), Murányi Ákos (altszaxofon), Hárságyi Péter (dob) és Pengő Csaba (bőgő) kvartettje pedig azóta sem tétlenkedik, ezt az első szettben hallható új kompozíciókkal bizonyították. A „Jazz Goes to Town” nevezetű, Hradec Králové-ben rendezett cseh jazzfesztiválon a banda október 12-én lép fel, így az Opus buli egyfajta bemelegítésként funkcionált a fiúknak. Az első nóta egy kromatikusan mozgolódó szopránszaxofon füzérre felfont, funkos lüktetésbe átcsapó swingtémában gyökerezett, remekül megalapozta a hangulatot, valamint előrevetítette Béláék néhány sajátos stílusjegyét a nagyérdemű számára: ilyenek a váratlan fordulatok, a két fúvós összjátékára épülő melodikus kiindulópontok és a sok humor. Utóbbi tisztán felfedezhető volt a második szám („Abstraction” munkacímű) surfer rock bandákat idéző bőgő-riffjében. Az „Egy bogár élete” nagyon izgalmas darab, ahogyan felépül egy nyolc hangból álló egyszerű vázlatból és eljut a hétnyolcados ritmusú kódáig, kitűnő terepet biztosítva az improvizációkhoz. Felcsendült egy Dave Holland feldolgozás is, a „Conference of the Birds”, amiben Béla és Ákos nem bújtak Rivers és Braxton szerepébe, hanem saját hangjukon „csipogtak”, Hárságyi pedig nagyot szólózott. Az „Ogrekultúra” című darabban Pengő Csaba kapott lehetőséget. A szettet záró „Kelj fel” bluesban Fats Domino „I’m Walking” című slágere sejlett fel, valamint az 50-es évek r’n’b szaxisainak dögös soundja.

A második szettben a „Dunno” album dalaival folytatta a zenekar. Elhangzott a „Tanga”, a „Yorubácsi”, a „Tanügy”, a „Lélekbúvár”, ráadásként pedig egy jó kis „Kukoté”.

A Knutdut Men újra bebizonyította, hogy méltán nevezhetőek a hazai modern jazz vezető bandájának. A mindent elsöprő szabadság kombinációja az ortodox formákkal, humoros és groteszk ízekkel és hatalmas hangszeres tudással – ez a friss opusokból is nagyon átjön. Jöhet tehát az új lemez, reméljük minél hamarabb!


01.jpg


02.jpg


03.jpg


04.jpg


05.jpg


06.jpg


07.jpg


08.jpg


09.jpg


10.jpg


11.jpg


12.jpg


13.jpg


14.jpg


15.jpg

Vissza a hírekhez