JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
Névnaposok – Maja2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.

Hírek

An Evening with Pat Metheny - Győri szemmel

Megtelt a Csörsz utcai MOM csarnok november 4-én este. Aki nem hallotta és látta, annak Salzburgba, Utrechtbe, vagy Londonba, Dublinba kell repülnie, hogy megcáfolhassa állításaimat. Ha kap jegyet… Régen a földesurak passziója volt, hogy a kor legjobb zenészeit, színészeit vendégül láthatták, ma a sportcsarnokok, arénák korában ezt bárki megteheti. Igaz, a mediatizált világban gyakran nem a tehetség, hanem a zenei termék marketingje tölti meg a koncerttermeket.

Hogy mit jelent a modern jazzgitározás, azt Mike Stern napra pontosan egy éve már megmutatta a Dürer Kertben. Most Pat Metheny két óra 20 perces koncertjén pedig azt is, mit jelent a zsenialitás. A koncert címéhez illően a legendás és pokoli nehezen uralható 42 húros Pikasso gitáron (ha jól láttam, de messze ültem) játszott szóló improvizációval nyitott. A koncert vége egy spanyol gitáron játszott bravúros rögtönzés volt.

Egy interjúban elmesélte a formáció kiválasztásának okait is. Gwilym Simcock zongoristára egy angliai kiránduláson hívták fel a figyelmét, egy CD-vel megtámogatva az ajánlást. A világ egyik legeredetibb zongoristájának tartja. Most a koncert második felében kapott rá lehetőséget, hogy megmutassa, hogy tudja ötvözni a klasszikus jazziskolát az avantgarde lehetőségeivel. Linda Oh a New York-i klubok népszerű zenésze, itt a koncerten talán a duóban mutatott legtöbbet abból, mi adja az egyediségét, mikor ő szólózott és Metheny „kísérte”.

Aki viszont évek óta a legfontosabb partner, az Antonio Sanchez a dobokon. Nem azért, mert filmzenét írt, hanem azért, mert igazi harmónia zuhatagot (nem tévedés) varázsol a gitárrögtönzések mellé. Metheny-nek rá van szüksége, hogy a különleges ritmusérzéke a klasszikus jazzdarabokban, a kortárs zenét idéző rögtönzésekben, és a „methenys” bossa novában és sambában is érvényesül. A koncert úgy volt megtervezve, hogy minden zenésszel játszott egyszer duóban is. Az este egyik legemlékezetesebb pillanata volt a Sanchez-zel játszott duett.

A meghívás egy estére szólt, és a házigazdánk parádés menüt tett az asztalra. A „Unity Village”, az „Are You Going with Me” a Roland GR-300 gitárszintetizátorral éppúgy megszólalt, mint a „Last Train Home”, vagy a „Bilbao” és a „The Sound of Water”.

Metheny magyarázattal is szolgált a válogatásra: "Sokáig úgy dolgoztam, hogy megírtam egy zenei anyagot, lemezre vettük, és turnéra indultunk. De sokat nem hallhatott a közönség. Most azt gondoltam, válogassunk a régi dalok közül, melyek fontosak nekem valamiért, és játsszuk el új verzióban"



Vissza a hírekhez