JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 24.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Jazz a Márványteremben – Első évfolyam tizenötödik est I. rész

A sorozat kezdetén már megírtam, hogy milyen akadályokon kellett „átszökkennem” ahhoz, hogy végül is 1995. január 23-án elindulhasson a „Jazz at the Marble Hall”, magyarul „Jazz a Márványteremben” sorozatom. Az alapkoncepció az volt, hogy ezek a hétfői estek 7 órakor kezdődnek, hogy 10-re, a tapsok/ráadások miatt maximum fél 11-re befejeződhessenek. Az est nyitányául jazztörténeti sorozatot hallhatunk magyar jazzmuzsikusok előadásában, majd a második részben (Mester és Tanítványa) a jazztanszak egyik tanára mutatja be legkedvesebb tanítványát, végül a harmadik részben egy olyan fiatal együttest ajánlok a közönség figyelmébe, akik szerintem nagyobb figyelmet érdemelnének. Az 1995 és 2009 között elhangzott közel ötszáz koncertet rögzítettük, majd pár héttel később „Éjszakai jazzklub” sorozatomban valamennyiből műsort készítettem, ami el is hangzott a Bartók Rádióban.

A sorozat tizenötödik estje 1995. május 1-én került megrendezésre, szokás szerint teltházzal!

Az első harmadban a „Jazztörténet élőzenével” részre került sor.

A neo nop stílust a Trio Midnight with Strings formáció vezette elő.

A Trio Midnight tagjai: Oláh Kálmán (1971) – zongora, Egri János (1966) – bőgő, Balázs Elemér (1967) – dob.

A vonósnégyesben a következő komolyzenészek muzsikáltak: Oszecsinszky Roman – I. hegedű, Csonka Gábor – II. hegedű, Fazekas György – mélyhegedű, Lantos Szilvia – cselló.

(Ennyi év után talán már elárulhatom, hogy ezt a márványtermi koncertet kazettán elküldtem öreg belga jazz barátomnak, Albert Michiels-nek (1923-2008), aki a Jazz Hoeilaart Tehetségkutató Verseny megálmodója és főszervezője volt 1979-től haláláig. Nos, az akkor már 72 éves Albert nem akart hinni a fülének. Azonnal meghívta őket! Így lett 1995 szeptemberében a Trio Midnight a jazz combo, míg Oláh Kálmán a jazz zongorista kategória győztese! És én egy buznyákot sem kértem a pénzdíjukból… Bizony ám!)

De térjünk vissza az 1995. május 1-i Jazz a Márványteremben esthez!

A Trio Midnight és a vonósnégyes három Oláh Kálmán szerzemény mellett három jazz standard-et is eljátszott:

1) Oláh Kálmán: Sentimental Voices

2) Oláh Kálmán: Waltz for Dexter Gordon

3) Oláh Kálmán: Expected and Found

4) Bronislaw Kaper: Invitation

5) Thelonious Monk: ’Round Midnight

6) Wayne Shorter: Ana Maria


Vissza a hírekhez