JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

JAZZ COMBO VERSENY

A Magyar Jazz Szövetség számos versenypályázata közül a Jazz Combo Verseny kétévente kerül megrendezésre. A fiatal tehetségeknek kiírt verseny célja, hogy a magyar combo jazz-ben új művek és hangszerelések szülessenek, valamint ezek előadása professzionális módon valósuljon meg. Mind a hat szombati döntőbe került formáció teljesítette a Szövetség megfogalmazta célokat, meglepően magas színvonalon mutatták be a jazz széles palettáját változatos programjaikban. Hallhattunk érett kompozíciókban megfogalmazott mainstream, fúziós, valamint kortárs zenét, és felkészült szólistáknak tapsolhattunk.

Az augusztusban közzétett felhívás szerint 35 év alattiak nevezhettek, ennél idősebb sem a darabok írói, sem a zenekar tagjai nem lehettek. A zenekarok minimum három, maximum nyolc főből állhattak. Pályázni csak olyan saját kompozícióval lehetett, amely egy évnél nem régebbi, és kereskedelmi forgalomba semmilyen hanghordozón nem került. A versenyre egy zenekari tag által komponált jazz-darabbal jelentkezhettek a zenekarok. A pályaműveket november 10-ig név nélkül, jeligével ellátott borítékban nyújthatták be professzionálisan írt partitúra formájában a demo anyaggal együtt. A kompozíciók hosszát minimum 5, maximum 10 percben határozták meg. A november közepén tartott előválogatás eredményhirdetéséig a versenyműveket titkosan kezelték, a versenyzők adatait a mellékelt jeligés lezárt borítékokból csak ezután tudta meg a zsűri. Végül a Juhász Gábor, Barcza Horváth József, Hárs Viktor alkotta bíráló bizottság hat zenekart válogatott a Budapest Jazz Clubban szombaton délután 14 órakor kezdődött döntőbe. A bejutott formációk minden tagjának egyeznie kellett a pályázatra beadott demo felvételen szereplőkkel. Idén a szomszédos országokból is érkeztek nevezések, és az ott tanuló diákok természetesen évfolyamtársaikból alakított zenekaraikkal készítették felvételeiket. Ennek köszönhetően nemzetközi mezőny gyűlt össze, többek között láthattunk svéd harsonást, brazil bőgőst is a magyarok mellett. A saját szerzeményen kívül Wayne Shorter „Black Nile”, Kenny Barron „Voyage”, vagy Pat Metheny „Question and Answer” című standard számai közül egyet kötelezően kellett eljátszaniuk. A sorrendet közvetlenül a döntő előtt sorsolással döntötték el, a versenyzők nevét tartalmazó cetlik húzására Maloschik Róbertet kérte fel a műsort vezető Kollmann Gábor, a Magyar Jazz Szövetség alelnöke.


00.jpg


Első zenekar a Fenyves Márk Trió (Fenyves Márk - gitár, Miskolczi Márk - bőgő, Nagy Csaba - dob) volt. Márk a versenyre „Some Sky” című számával nevezett, a kötelező programból pedig Shorter szerzeményét választotta.


01.jpg


Másodikként az Aleksandr Jaremko Trio (Aleksandr Jaremko - altszaxofon, Rok Zalokar - zongora, Jannis Wolff - dob) lépett színpadra. Ők az altszaxofonos zenekarvezető „Third Place” című szerzeményét egybe ötvözték a kötelezően választott standard számmal, mely szintén a „Black Nile” volt.


02.jpg


A harmadik Hofecker Dániel Sextet (Hofecker Dániel - trombita, szárnykürt, Jámbor Ármin - altszaxofon, Karl Ericsson - harsona, Gyárfás Péter - zongora, Hrvoje Kralj - bőgő, Oleg Markov - dob) a saját szám, a „Fragments” után ugyancsak a Shorter témát játszotta.


03.jpg


„Mayfly” volt a negyedik zenekar, a Kovács Tamás Trió (Kovács Tamás - gitár, Gyányi Tamás - bőgő, Izsó Tamás - dob) saját számának címe, a kötelezőből pedig Kenny Barron „Voyage” című szerzeményét választották.


04.jpg


Ötödikként az Antal Gábor Trió (Antal Gábor - zongora, Szentgallay György - basszusgitár, Fekecs Ákos - dob) következett, saját számának történetét a mosolygós zongorista el is mesélte, a „Bohócvasárnap” egy bohóc furcsa ébredését, és az azután átélteket mutatta be zenében megfogalmazva. Kötelező programjukban Pat Metheny darabja, a „Question and Answer” szerepelt.


05.jpg


Végül a hatodik Tóth Lajos Trió (Tóth Lajos - zongora, Gustavo Boni - bőgő, Balogh Balázs - dob) játékát csodálhattuk meg. Saját szám a „New Feelings”, a kötelezőből pedig a „Question and Answer” Metheny szerzeményre esett a választásuk.


06.jpg


Ezután a háromtagú zsűri hosszasan visszavonult. Bő félórás tanácskozás után megszületett a döntés. A verseny harmadik helyezettje a Tóth Lajos Trió lett, a második helyen az Aleksandr Jaremko Trio végzett, a győzelmet pedig a Hofecker Dániel Sextet szerezte meg. Mindhárom helyezett a Jazz Szövetség által felajánlott pénzjutalmat kapta az oklevél mellé, amelyet a zsűri elnökétől, Juhász Gábortól vehettek át a zenekarvezetők, a méltató szavak után.


07.jpg


08.jpg


09.jpg


10.jpg


A „Legjobb Szólista” díját az altszaxofonos Aleksandr Jaremko kapta, a „Legjobb Kompozíció” pedig a Hofecker Dániel írta „Fragments” lett.


09.jpg


10.jpg


11.jpg


A Jazz Combo Verseny döntőjébe jutott versenyzők számos különdíjban részesültek. A Debreceni Jazz Fesztiválra a Tóth Lajos Trió és az Antal Gábor Trió is meghívót kapott Hofecker Daniék mellett Maloschik Róberttől. Az Alexandr Jaremko Trio a Balatonboglári Jazz és Bor Fesztiválon, a Kovács Tamás Trió a Babel Sound Fesztiválon léphet fel, a Narrátor Records Kovács Tamás és Hofecker Dániel zenekarainak ajánlott cd készítési lehetőséget.


Vissza a hírekhez