JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 18.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

A Bartók konzi jazz tanszakának tanárai (2017-2018) – Geröly Tamás (dob)

Egyszer pár évvel ezelőtt már kísérleteztem azzal, hogy interjúsorozat keretében bemutassam Önöknek a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékének tanárait. Mit ne mondjak, nem volt könnyű… A vasárnaponként jelentkező új sorozatunkban a Bartók konzi jazztanárai remélem, kicsit rugalmasabbak lesznek… Tizenkettedikként Geröly Tamás szegezem a kérdéseket.

geroly-tamas.JPG


1) Mióta tanítasz a Bartók konziban?

2008 óta. A megszűnő Postás Zeneiskola középfokát akkor vette át a konzi. Lakatos Ágnes tanárnő és segítői hihetetlen " odüsszeuszi " leleményességének és munkabírásának köszönhetően.


2) Milyen szisztéma alapján válogatod ki a jelentkezőket?

Ma már annyira kevés a gyermek, hogy a termekben szóló hangszer hangja alapján be kell találnia minden segítség nélkül a helyére.....komolyra fordítva a szót, a motiváltság és a tehetség a döntő.


3) Amikor elkezdted, akkor kaptál tankönyvet, hogy hogyan oktasd a középfokú jazzdobosokat, vagy volt egy saját tanterved?

Van központi tanterv, amit figyelembe kellett venni a saját tantervem kidolgozásakor. Ez a fiatalok érdeke is, mert jelentős százalékuk szeretne felvételizni a felsőoktatási intézményekbe.


4) Most milyen szempontok alapján tanítasz? Heti hány órát adsz a konziban?

Október óta nyugdíjas vagyok. Óraadó tanárként maradhattam heti 9 órában. Ez nagyon hosszú időre visszamenően heti 26 óra volt.

Milyen szempontok alapján tanítok? Hát a tanáraim - Kovács Gyula és Nesztor Iván - mélyen bennem vannak, s ott van az ízlésem is, aminek nem fordíthatok hátat. Lehet, hogy nem Istennek tetsző, de az enyém. Ezzel nem nyomulok, nincs bennem térítő szándék. Egyébként meg egy a jazz! Információ szinten mindenkit szembesítek a lehetőségeivel, s akinél termékeny talajt...fogékonyságot találok, azzal szép lassan elkezdek foglalkozni a kísérletező dobolás irányába. Az intézmény alapirányultsága a hagyományos jazz oktatása, ezt szem előtt kell tartani. Kell tudnunk, hogy 1917-ben, amikor megrohanták a Téli Palotát a bolsevikok, felvették...rögzítették az első jazz muzsikát  az amcsik. Persze azt is kell /ene/ tudnunk, hogy most hol tart ez a zene…

Visszatérve a szempontjaimra, van egy alapcsomag, amit mindenkinél beindítok /függetlenítés, egyenletességi, ügyességi/.

Későbbiekben a kotta és a technika személyre szabottan, a játékosság, a vidámság, s a szabadság permanensen vannak jelen.

Vannak olyan alkalmak, mikor a növendék belép a terembe, még nem tudom, mi lesz az óra anyaga. Amíg beül a cucchoz, összeáll a kép. Ez veszettül izgalmas, és nagyon jól hat az éberségemre. Előfordul, hogy elakadok, annyira új a dolog. Ilyenkor lehetőségem van megmutatni, hogy rövid időn belül úrrá tudok lenni a problémán, és ez mekkora sikerélmény.

A haladóknál leírt szólók, kíséretek elemzéseit favorizálom. Saját lejegyzéseket is kérek. Nem az a fontos, hogy a kottát minél előbb végig tudja játszani. Elidőzünk az előadónál, lexikális ismereteket gyűjtünk, sok zenét hallgatunk, s közben haladunk a kottával. Rengeteg eredeti CD-t viszek az órákra. Videókat is tudunk nézni. Ilyenkor rengeteg friss információt kapok a gyerekektől. Néha azt veszem észre magamon, hogy szülő, illetve pszichiáter vagyok.....gyakran gyermek!


5) Hogyan tudod ezt egyeztetni egyéb elfoglaltságaiddal? Hisz elismert előadóművész vagy, így vannak fellépéseid is.

Elismert előadó? Ez valami tévedés....én a Geröly vagyok! Tudod az a kopasz....szakállas!

Ezen nincs mit egyeztetni! Ki van ez találva. Család....koncert....tanítás. Szeretek tanítani és disznómód jól érzem magam a sok tehetséges fiatal társaságában.


6) A 2017/2018-as szezonra vannak-e újdonságaid? Úgy értem, valami új tanítási technikát vezetsz-e be?

A 2017-18-as tanév nagy újdonsága, hogy ősztől már Serei Dani kollégával karöltve tanítok. Tudom, hogy jó hatással leszünk egymásra. A tanári gárda az általam javasolt kollégák közül őt választotta. Persze ott van még Maestro Pusztai Gabi, a klasszikus ütő területén! Passzolunk egymáshoz, mint a piros tojás a húsvéti sonkához . 


7) Vannak új növendékek? Kik ők név szerint?

A sok régi növendék - ma már kolléga...barát - mellett mindig vannak újak. Baranyi Bence nagyon sok örömöt szerez nekem, de Klausz Ádám és Majsai Roland is. A két fiatal - Borbély Bence, Ceryák Isti - valamint Bedő Gabi, Milei Bálint szintén megszépítik az életemet. Kovács Mikivel is lehúztam pár szép évet. Hálás vagyok érte a sorsnak!

27 év tanítás! Nagy segítőm már jó ideje Sárvári Kovács Zsolt / TAZI /. Ő egy igaz barát!


8) Jazzművészként miket tervezel az elkövetkező hónapokra?

Későn érő vagyok. Jó ideje igyekszem lényegre törően meghatározni magam. Jelenleg itt tartok.

Tanárként és muzsikusként egyaránt iránytűm: a nemzeti jelleg /keresem identitásom megnyilvánulási lehetőségeit.../, a kockázatvállalás /e nélkül a jazz halott...  /A Blakey / a szabadság igénye / a jazz szabad, s mi is / a moralitás / kerülöm a művészetté fejlesztett hivalkodást, valamint hogy ítélőképességem, igazságérzetem az érdekeim hálójában vergődjön / a dráma / ami nélkül nincs művészet / s a katarzis / aminek purifikáló hatását az intenzív közvetítésben élem meg/.

Egy ideje azon töprengek, hogy szakdolgozatomat - melyet Kovács Gyuláról írtam - ki kellene adatni. Ezzel tudnánk támogatni Gyula bácsi özvegyét. Nem hozna nagyon sokat, de legalább a gesztus.....


9) Mikorra várható például egy újabb lemez?

Reményeim szerint jövő év elején megjelenik az első Cd a nevem alatt. Geröly Trió. Társaim: Kováts Gergő és Ajtai Petya - már 7 éve kitartanak mellettem jóban-rosszban. Végtelenül hálás vagyok ezért nekik. Felkészültségükkel kihozzák belőlem a legjobbat. Ahogy eddig is szerettem volna muzsikálni. Eszembe juttatják az improvizáció lényegét, adott esetben számon kérik rajtam annak hiányát. Miszerint: ne úgy dobolj, mint általában! Ha úgy játszol, az improvizáció szelleme nem tud hatni!

Így aztán megjelenhet kádári ars poeticám: MINDEN ESZKÖZZEL KELL TUDNI ÜTNI!  /Kádár János, 1956 december/


Vissza a hírekhez