JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
Névnaposok – Maja2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.

Hírek

IGAZI KARÁCSONYI MEGLEPETÉS, AVAGY A GÁSPÁR KÁROLY TRIÓ KONCERTJE POCSAI KRISZTÁVAL ÉS NÉMETH JÁNOSSAL A BJC-BEN 2017. DECEMBER 26-ÁN

Már akkor elhatároztam, hogy a családi kör(ök)ben megszokott ünneplés ellenére én bizony megjelenek a második pirosbetűs ünnep estéjén kedvenc klubomban, hiszen mind a Gáspár Trió, mind pedig Kriszta a legkedvesebb jazz előadóim sorában is előkelő helyezést foglal el. Az már csak a „hab volt a tortán”, igazi karácsonyi ajándék, hogy az évtizedeken át Svéd- illetve Németországban élő szaxofonosunk (akit már a 60-as években megismerhettem) is hangszert ragad, ha már a karácsonyi ünnepekre hazalátogatott.

Gáspár Karcsi egyike a zongoristákban aligha szűkölködő hazai jazz szcéna legjobb hangszereseinek. Ráadásul még kitűnő komponista is, ami azért nagy szó, mert manapság szinte kényszer szülte divat lett, hogy akár van komponista vénája valakinek, akár nincs, egy valamirevaló hangszeres zenész (vagy énekes) számos saját szerzeménnyel kell, hogy előálljon. De ezzel még nincs vége Karcsi laudációjának: igazán „írástudó” ember, akinek számos szakszerű lemezkritikáját olvashattuk már honlapunkon, sőt saját rádióműsorában a hazai jazz számos kiemelkedő képviselőjét mutatta már be. A Hunnia kiadónál idén megjelent debütáló „The Outsider” (A kívülálló) című albumának borítóján maga írja az alábbiakat: „A lemez igaz vallomás életemről és sorsomról. Nem tartozom semmilyen csoporthoz a jazz zenészek körében. Saját, nagyon nehéz utamat követtem eddig is, és büszke vagyok arra, hogy mindent kemény munkával, tisztességgel és művészi alázattal értem el.” Bátor önvallomás, a mai világban szokatlan őszinte kitárulkozás!

És bizony – véleményem szerint – Karcsi egyike a leginkább „underrated” hazai jazz zenészeknek. De ha arra gondolok, hogy pár éve a két vezető amerikai jazzmagazin egyike, a Jazz Times a „10 mostly underrated guitarists” sorában Grant Green, Jimmy Rainey és Zoller Attila munkásságát elemezte, akkor még semmi sincs veszve. Én mindenesetre 5 pontosra ítéltem a lemezt a Gramofon legfrissebb számában. Még annyit, hogy egy kivétellel a lemez minden számát Karcsi írta és merészsége – t.i., hogy bemutatkozó lemezén nem standardeket nyúz – fényesen igazolta zeneszerzői adottságait.

Nos, ez dominált a koncerten is, hiszen az előadott tizenegy dalból öt Gáspár szerzemény volt (igaz egyik – a „Ramblin’ Heart” – nem szerepel a lemezen), kettőt jegyzett Németh Jancsi, kettő volt Christmas-song, kettő pedig amerikai standard. Három saját szerzeményt csak a trió interpretált, egy Gáspár-opusban csak Kriszta volt jelen, hét számban viszont mind az öten közreműködtek. Már nem is zsonglőrködnék tovább a számokkal, de azt még el kell mondanom, hogy a lemezen még csak hangszeresen előadott számok közül kettő (a „The Last Chance” és az „Alone in the Rain”) Kriszta jóvoltából szöveget is kapott!

De akkor lássuk a „leltárt”. Az első szett a „Ramblin’ Heart”-tal indult, majd a lemez egyik legjobb száma, a „Medicinal Spring” következett. Ekkor szólította be Krisztát a mindvégig remekül konferáló „leader” és a „The Last Chance” következett. Ezt követte a két amerikai standard már Németh Jancsi tenorszaxofon játékával, mégpedig a „Lester Leaps In” és a „Close Your Eyes”. A félidőt a „kötelező” karácsonyi dal, a „Let It Snow!” zárta.

A szünet után a „Moment from Our Love” c. meseszép balladával indítottak (nem hiába nyerte el Karcsi 1998-ban a Bartók Rádió jazz-zongora tehetségkutató versenyén a Legjobb ballada játékos címet), a lassú számok előadásában /és ezek szerint ballada-komponálásban is/ verhetetlen. Ekkor következett a két Németh János szerzemény, a „Black Mirror” és a „Travellers” c. ballada.

Ismét Kriszta ideje jött el (Jancsi ebben nem is kapott szerepet), hiszen az „Alone in the Rain” c. Gáspár-opus szövegét is ő írta. A záró, közismert karácsonyi dalra aztán mind az öten a színpadon voltak és a „Santa Claus Is Coming to Town” zárta a koncertet.

Még mielőtt elfelejteném, el kell mondanom, hogy a Gáspár trió szokásos felállásában (G.K. zongora, Horváth Balázs bőgő és Varga Bendegúz dob) annyi változás volt, hogy Bendegúz „beteget jelentett” és így a doboknál Gyárfás Attila, Gyárfás „Gyafi” Pista fia ült. De persze nemcsak ült, de remekül kísért is, sőt kisebb-nagyobb dobszólókban mutatta meg, hogy nem hiába tanult évekig külföldön. Horváth Balázs pedig a tőle megszokott magas színvonalon játszott, sőt több számban is kapott szólózási lehetőséget, amelyek mindig zajos sikert arattak.

Kriszta azon személyiségek közé tartozik a hazai jazzben, akikről azt szoktuk írni, hogy nem kell bemutatni őket. Mindenki ismeri ma már két évtizedre tehető munkásságát, nagyszerű rádiós tevékenységét, komponista és szövegírói tehetségét, és persze a legfontosabbat – fantasztikus hangját, igazi jazz-énekesnő mivoltát és nem utolsósorban kedves, lebilincselő, atmoszférateremtő egyéniségét. Mindebben tegnap is bőven volt részünk (na a rádiót leszámítva). Képes minden dalt (még a csacska karácsonyi nótákat is) sajátosan egyéni megközelítésben előadni. (Na, vajon kire adtam a szavazatomat a JazzMa.hu-n?)

Németh Jancsi remek tenor-játéka ismét elkápráztatott minket. Harmonikus együttműködése a Gáspár trióval már a tavaly megjelent „Exodus” című lemezén is megnyilvánult. (A „Travellers” a lemezen is elhangzik.) Nagyon örvendetes, hogy amikor bármilyen apropóból hazalátogat, mindig megragadja az alkalmat arra, hogy játsszon a hazai közönségnek!

Hát így zajlott le a Gáspár Károly Trio feat. Pocsai Kriszta & Németh János „projekt” – ez a felírat volt olvasható a színpad vetített hátterén. Jól esett egy igazán kedves és lelkes csapat nagyszerű játékát élvezni, mert az biztos, hogy „az élőzenét semmi sem helyettesíti”! Tudom: ez a jövő évben is így lesz!

BUÉK minden jazzbarátnak!


j-1.JPG


j-2.JPG


j-3.JPG


j-4.JPG


j-5.JPG


j-6.JPG


j-7.JPG


j-8.JPG


j-9.JPG


j-10.JPG


Vissza a hírekhez