JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2018. április 27.
JazzUp – Papp Tamás2018. április 25.
20 év után…2018. április 24.
Jazzverseny a Belvárosban2018. április 23.
Misch, Tom: Geography2018. április 22.
Elling, Kurt: The Questions2018. április 21.
BAD PLUS plusz2018. április 18.
XI. BODAJKI JAZZ TÁBOR2018. április 15.
ROAD SIX SAX2018. április 14.
HARGROVE A BJC-ben2018. április 12.
Aranykor2018. április 11.
ROY HARGROVE ISMÉT PESTEN2018. április 11.

Hírek

A legöregebb Bambi lovag - Eichinger Tibor a JazzKarcban!

A JazzKarc egy hetente jelentkező magazin, mely a Karc FM 105,9 rádión hallható péntekenként, este nyolc órától, majd éjféltől kerül ismétlésre. A 2016 májusában indult műsorfolyam szerkesztő-műsorvezetője jómagam vagyok -tehát Gáspár Károly-, és Maloschik főszerkesztő úrnak köszönhetően, januártól itt, a jazzma.hu-n is lehetőségem van ajánlani kedves Olvasóinknak az aktuális adást!

Az iFből jelentem

“Dallam az életünk" címmel nyitott kiállítást Olasz Ágnes fotóművész az iFben.

A Joe Fritz Trió ingyenes lemezbemutató koncertje február 5-én este fél hétkor a MoM Kupolatermében

A Joe Fritz Trió legújabb lemeze, népszerű amerikai jazz standardek előadásával ezúttal is mindenki számára élvezhető swinges zenét nyújt. A lemezbemutató koncert a budai oldal egyre fontosabbá váló jazz-színhelyén lesz – a MOMKult Kupolatermében. A belépés ugyan díjtalan, de a nagy érdeklődésre való tekintettel – regisztrációhoz kötött. (Lásd: cikkünk végén.)

AZ ÖRÖK NAPSUGÁRRA EMLÉKEZÜNK

Múlt év december 16-án hunyt el a kivételes képességű énekesnő, dalszerző és szövegíró Fábián Juli, aki a közönség és a szakma által is az egyik legtöbbre tartott díva volt a jazz és a pop műfajában. Számtalan zenésztárs emlékezését olvashattuk róla, melyek között Szepesi Matyi, a Random Trip csapatának búcsújában nevezte őt „örök napsugár”-nak.

A 60-ik Grammy-díj kiosztó jazz győztesei

Magyar idő szerint ma (2018. január 29-én) hajnali fél 5-kor mi már tudtuk, hogy a jazzvilág mely jelesei kaptak Grammy-díjat! Alább a díjnyertes albumok, illetve előadók. (Megpróbálom rávenni munkatársaimat, hogy írjanak azon lemezekről kritikákat, amikről eddig nem tették… Oszt majd beérkezés szerint felteszem azokat pótlólag a cikkbe!)

Jazz a Márványteremben – Első évfolyam tizennyolcadik est III. rész

A sorozat kezdetén már megírtam, hogy milyen akadályokon kellett „átszökkennem” ahhoz, hogy végül is 1995. január 23-án elindulhasson a „Jazz at the Marble Hall”, magyarul „Jazz a Márványteremben” sorozatom. Az alapkoncepció az volt, hogy ezek a hétfői estek 7 órakor kezdődnek, hogy 10-re, a tapsok/ráadások miatt maximum fél 11-re befejeződhessenek.
Az est nyitányául jazztörténeti sorozatot hallhatunk magyar jazzmuzsikusok előadásában, majd a második részben (Mester és Tanítványa) a jazztanszak egyik tanára mutatja be legkedvesebb tanítványát, végül a harmadik részben egy olyan fiatal együttest ajánlok a közönség figyelmébe, akik szerintem nagyobb figyelmet érdemelnének.
Az 1995 és 2009 között elhangzott közel ötszáz koncertet rögzítettük, majd pár héttel később „Éjszakai jazzklub” sorozatomban valamennyiből műsort készítettem, ami el is hangzott a Bartók Rádióban.

JazzUp – Oláh Kálmán, Jr.

Kálcsikát (1998), aki májusban lesz 20 éves 10 éve léptettem fel először. Három hónappal később lett 10 éves… The rest is history!

Az év zenészei (I. rész) Solymáron

Tegnap este az Év zenészei címmel meghirdetett koncerttel kezdődött a Márkus Tibor és az Equinox már több, mint 10 éves múltra visszatekintő jazzklubjának 2018-as évada.

Vidéki Jazzarcok – Kacsányi Éva (Pécs)

Évát több mint 30 éve ismerem. Férje, Gungl László akkoriban a Magyar Rádió Pécsi Körzeti Stúdiójának riportere volt, és rendszeresen küldött délvidéki helyzetjelentéseket az Ifjúsági Osztály Ötödik sebesség című műsorába.
És persze a magyar jazzmuzsikusok is mindig jókat mondtak róla. Különösen a Hungarian Jazz Quartet, majd az In Line tagjai és udvari szállítójuk Hagyma (Kiss Zoltán) dicsérték nekem Évikét!

SZUBJEKTÍV MEGEMLÉKEZÉS A HÚSZ ÉVE ELHUNYT ZOLLER ATTILÁRÓL

Azok között, akik külföldön, elsősorban is a jazz szülőföldjén igazán világhírnévre tettek szert, két gitárost említhetünk: Zoller Attilát és Szabó Gábort. Ennek a megemlékezésnek nem feladata kettőjük művészetének összehasonlítása, netán „versenyeztetése”, de Zoller jelentősége, zenei öröksége, (megkockáztatom) jazztörténeti jelentősége talán a sztárnak minősíthető Szabóénál is nagyobb. (Már csak amiatt is, mivel Zoller pályája félévszázadon át tartott, míg Szabó üstökösként tűnt fel és úgy is hunyt ki, de tényleges pályája mindössze két évtizedet fogott át.) Azt azonban érdemes tudni, hogy ők ketten holtversenyben voltak elsők hangszerükön 1964-ben a Down Beat magazin kritikusainak szavazólistáján a „Nagyobb figyelmet érdemlő tehetségek” kategóriájában.

Korábbi bejegyzések