JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
Névnaposok – Maja2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.

Hírek

Baló István kivált a Borbély Műhelyből

G. Szabó Hunor lesz ezentúl a Borbély Műhely dobosa, miután Baló István távozik a quartettből. Ezt a zenekarvezető jelentette be a Fonóban december 30-án zajlott, nagy tapssal, helyenként pedig kisebb ovációval fogadott fellépésük végén. A koncerten egyébként a dobos több számban is kifejezetten nagy teret kapott, úgy tűnt, szándékosan tolták előtérbe zenésztársai - Borbély mellett a zongorista Tálas Áron és a bőgős Horváth Balázs.

borbely-muhely-2017.jpg


Borbély Mihály a koncert zárásakor baráti szavakkal méltatta, hogy Baló csaknem 20 éve tagja ennek a quartettjének. Ha kellett, hajnali fél 6-kor ott állt a buszával, hogy turnéra induljanak, ha pedig úgy hozta a program, éjjel is odatette magát klubkoncertjeiken, akár itthon, akár külföldön - tette hozzá Borbély.

Baló úgy fogalmazott, hogy örül, amiért együtt lehettek jóban és rosszban, mert természetesen a két évtized alatt mindenből kijutott neki is. Utóbbit már csak azért sem részletezte, mert Borbély nevetve és kicsit meglepődve fogadta ezt az értékelést. A válás okát egyébként Borbély abban jelölte meg, hogy a dobos ezentúl saját zenekara fellépéseire, a Baló Project koncertjeinek szervezésére fordít majd több időt 2018-től.  Erre a megjegyzésre a dobos nem reagált.


balo-istvan.jpg


A Baló Project 2015 novemberében adta első koncertjét és teljesen más, a népzenével legfeljebb áttételesen érintkező zenét játszik a Borbély Műhelyhez képest. A 63 éves Baló István 51 éve ült először a dobok mögé. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola Jazz Tanszakán 1978-ban végzett Baló saját együttesén túl még 4 hazai zenekarban lép fel, kifejezetten erős a jelenléte a Dresch Quartettben. A dobon túl nagy szerelmese a fúvósoknak, erre utal, hogy az amerikaiak közül játszott már többek között David Muray, Chico Freeman, Archie Sepp és Chris Potter szaxofonosokkal.


borbely-mihaly-balkan-jazz-project.jpg


A Baló István helyébe a Borbély Műhelybe dobosnak belépő G. Szabó Hunor már eddig is kapcsolódott a számos díjjal elismert magyar szaxofonos-klarinétoshoz, tagja ugyanis a Borbély Mihály Balkán Jazz Projektnek. Átállása tehát zökkenőmentesnek ígérkezik.  A 38 éves G. Szabó előbb, még 13 évesen gitározni, majd később dobolni kezdett. 1999-2004 között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola jazz dob szakára járt.


g-szabo-hunor.jpg


Vissza a hírekhez