JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Gondolataim a jazz-ről - 2018 január

Egy háziorvos naplója - havonta jelentkező írás: évfordulókkal, születésnapokkal, aktuális koncertekkel, lemezekkel foglalkozó összeállítás. Ez már a harmadik évad! Nem szakmai elemzések, vagy részletes életrajzok - csak egy jazzrajongó néhány gondolata.

Egyetlen megemlékezés: húsz éve hunyt el Zoller Attila. Márton Attila írása honlapunkon olvasható.


image1.JPG


2018 januárja négy (!) világhírű jazz zenésznek jelenti a hetvenötöt! Közülük ráadásul kettő dobos, akik elérték ezt a nevezetes évfordulót.
6-a óta az amerikai muzsikus Barry Altschul mondhatja, hogy már háromnegyed évszázadot élt. Főleg az avantgárd a sajátja - (eddigi) zenésztársai is erről árulkodnak: Paul Bley, Gary Peacock, Anthony Braxton, Kenny Wheeler, Lee Konitz, Dave Liebman és Barre Phillips - többek között. Nagyszerű dobos, ütőhangszeres - egy régi, 1971-es trió-lemezét ajánlom (újra meghallgatni): A.R.C. (ECM - a 9. album ennél a kiadónál!) - Chick Corea zongorázik, Dave Holland bőgőzik.


image2.JPG


image3.JPG


A másik 75 esztendős (január 18-a óta) a szintén amerikai dobos Al Foster. Könnyebb lenne leírni, hogy kivel nem játszott együtt pályafutása során... Csak néhány (nagy) név, aki zenésztársa volt: Miles Davis (1972-től a trombitás átmeneti visszavonulasáig - aztán a '80-as évek elején is), Herbie Hancock, Sonny Rollins, Joe Henderson, Kenny Barron - és még folytathatnám.
Egy személyes emlék: a "régi" BJC-ben, 2012-ben lépett fel quartet-jével. Az emlékezetes koncert után készült a felvétel: Sánta Csaba (a JazzMa egykori fotósa) "követte el", a kép jobb oldalán honlapunk munkatársa Márton Attila. (Szia Csaba! Ha olvasod ezeket a sorokat - írj!)


image4.JPG


image5.JPG


Január 22-én töltötte be a hetvenötödik életévét a lengyel hegedűs, szaxofonos Michal Urbaniak. Többféle műfaj keveredik játékában, legközelebb talán a fusion-höz áll. Jellegzetes hangszere az úgynevezett "talking violin": egy öthúros, szintetizátorral "kevert" elektromos hegedű.
Aki ismerkedni szeretne ezzel a hangzással: "Live in New York" (L+R Records, 1991). Mike Gerber - zongora, Ron Carter - bőgő, Lenny White - dob; főleg standard-ek.


image6.JPG


image7.JPG


Egy nappal később, január 23-án lett 75 esztendős az amerikai vibrafonos, zeneszerző Gary Burton, aki tavaly márciusban adta utolsó koncertjeit, betegsége miatt visszavonult. Fantasztikus pályafutását semmi sem árnyékolhatja be!
1961-ben, 18 éves (!) korában jelent meg az első önálló lemeze - és azóta számtalan. Nekem a(z egyik) legkedvesebb: "Crystal Silence" (ECM, 1972) - Chick Corea-val duó. Az utóbbi évtizedben "The New Gary Burton Quartet" néven szerepelt és adott ki CD-ket.
Négy ütővel játszott, stílusa azonnal felismerhető, minden idők egyik legjobb vibrafonosa volt - és az is marad!


image8.JPG


image9.JPG


Még egy születésnapos: a japán zongorista, zeneszerző Aki Takase január 26-án lett hetven esztendős. Munkássága jelentős részében duófelvételeket jelentetett meg: (mások mellett) Alexander von Schlippenbach-hal (férjével), Rudi Mahall-lal és David Murray-vel közösen.
Harminc éve Berlinben él, többször járt Magyarországon. A dedikált CD-borító a Trafóban "készült".


image10.JPG


image11.jpg


És végül egy március 2-án megjelenő lemezről (de a hír januári).
Természetesen az ECM adja ki a Standard Trio alkotását, egy 1998-as felvételt. 12 szám a dupla CD-n, közreműködnek: Keith Jarrett - zongora, Gary Peacock - bőgő, Jack DeJohnette - dob. A címe: "After the Fall" - nagy várakozás előzi meg...


image12.JPG

Vissza a hírekhez