JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 24.
Blue Wednesday2024. április 24.
Névnaposok – György2024. április 24.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Zoller Attila emlékkoncert

Zoller Attila egyike azon zenészeknek, aki Amerikában jól ismert zenésszé vált, iskolát alapított, míg itthon kevesen tudtak tehetségéről, sikereiről. Anno nem volt olyan egyszerű hazalátogatni annak, aki egyszer elhagyta az országot, és a hírek sem értek ide olyan könnyen, mint manapság. Zoller 20 éve halt meg, most lenne 90 éves. Zenéje leginkább a cool jazzhez áll közel, de játszott bossa nova-t, free jazzt, mindenben kipróbálta magát. Péntek este belepillanthattunk egy kicsit az életébe zenéin keresztül, mégpedig neves hazai jazz művészek segítségével egy páratlan koncerten. Ez is telt házas előadás lett, ahogy az előző napi, ami nem is véletlen a jól ismert nevek hallatán. A négy gitáros Balogh Roland, Fenyvesi Márton, László Attila és Pusztai Antal, a vendégek pedig Tony Lakatos, Szakcsi Lakatos Béla, Scholcz Péter és Szúdy János voltak. A ritmusszekciót Oláh Krisztián, Barcza Horváth József és Balázs Elemér alkották.

zoller-emlekkoncert1.jpg


A koncert ötlete Scholcz Pétertől ered, aki a Visegrádi megemlékezésen játszott a Garay Trióval (Szúdy János, Garay Attila), a megvalósítást pedig László Attila művészeti vezető végezte, ő fogta össze és találta ki az est műsorát.
A Jazz Showcase minden évben a tehetséges fiataloknak ad helyet a MÜPA-ban, és ezen az esten is tehetséges fiatal jazzgitárosok mutathatták meg, hogyan adaptálják a Zoller életművet:
Balogh Roland, aki 2009-ben Montreux-ben, majd 2016-ban Los Angeles-ben jazzgitár versenyt nyert. Fenyvesi Márton, aki a fiatal generáció kiemelkedő alakja, állandó kísérletező, egyéni hangvételével már fiatalon beírta a tehetséges jazz zenészek közé magát. Pusztai Antal, aki ugyancsak elhozta Montreux-ből (is) az első helyet, de itthon a 2000-ben Zoller Attila emlékére megrendezett versenyt is megnyerte, melyet a Magyar Rádió Bartók adójának keretein belül Maloschik Róbert rendezett, ahol a zsűri elnöke a Berlinben élő Snétberger Ferenc, a zsűri díszelnöke pedig az a Pat Metheny (USA) volt, akit 14 évesen Zoller fedezett fel 1968-ban egy nyári táborban, és kezdett el tanítani, majd New Yorkba vitte és átadta Jim Hall-nak! 
László Attila (a Zoller Attila Jazz Gitár Tehetségkutató Verseny zsűritagja), aki fellépőként is részt vett a mostani esten elmondta, úgy állította össze a programot, hogy több duó is legyen, mert Zoller szeretett duóban játszani, valamint a legismertebb zenéit dolgozták át saját egyéniségükre, hangzásvilágukra. Olyan standeard-eket is játszottak, amiket szeretett egy-egy koncert alkalmával előadni.
Elsőként az „All the Things You Are” című Jerome Kern számot adta elő Balogh Roland a ritmusszekcióval, amit Zoller Oscar Pettiford-dal szeretett együtt játszani.


zoller-emlekkoncert2.jpg


Másodiknak Zoller Attila egyik száma az „After Glow” hangzott el, Pusztai Antal szólózott. Gyönyörűen értelmezte újra ezt a számot, amit nem jazzgitáron, hanem klasszikus gitáron játszott.
Zoller Attila egy interjúban beszélt arról (http://www.vtjazz.org/about/Attila-Zoller-interview.pdf), hogy a 70-es években senki nem szólózott gitárral jazz klubokban rajta kívül, de aztán Joe Pass is ráállt a szólókoncertekre és kijött egy albummal, ekkor elvesztette az érdeklődését e téren. Aztán 1997-ben mégis készített egy szóló albumot „Lasting Love” néven.


zoller-emlekkoncert3.jpg


Harmadik a „Sweet Hustler” című Zoller szám volt, amit Fenyvesi Marci szabott a saját képére. Ez különben telitalálat volt, mert az eredetiben is mintha effekt hallatszódna, ami Marci gitárjátékára jellemző, valamint egy kicsit free, de a dallama harmonikus, lírikus. A ritmusszekció mellett itt lépett először színpadra a Frankfurtban élő Tony Lakatos szaxofon művész, akit mindig nagy öröm itthon hallgatni élő koncerten, mert gyönyörű hangokat varázsol elő a szaxofonból, mesés soundja van, és sosem viszi túlzásba művészkedéssel a szólóit. Jó volt hallgatni, ahogy társalogtak, oda-vissza válaszolgatott a gitár és a szaxofon.


zoller-emlekkoncert4.jpg


Negyedik számként ismét egy standard-et adtak elő, a „My Romance”-t (Rodgers/Hart). Ezt a számot László Attila dolgozta fel (de nem most először, mert Lakatos Tóni már lemezre vették 2004-ben) és abban különbözött az eddig hallottaktól, hogy itt a ritmusszekció is kapott szót, előjöttek a háttérből. Oláh Krisztián, Balázs Elemér és Barcza Horváth József is imprózott, valamint, hogy telt hangzása lett a kvintettnek, amiben ismét játszott Tony Lakatos.


zoller-emlekkoncert5a.jpg


zoller-emlekkoncert5b.jpg


Ötödik számként ismét egy jól ismert örökzöldet adtak elő, amit Zoller is gyakran játszott, a „My Funny Valentine”-t (Rodgers/Hart), amit az Ausztriában élő Pusztai Antal adott elő szólóban. Pusztai Tóniról tudni kell, hogy ő nem csak jazzben, hanem klasszikus gitárban is óriási tehetség, nemrég hallottam Roth Ede (gitártanára volt) által szervezett jubileumi koncerten, ahol nem hazudtolva meg önmagát óriási sikerrel mutatta be jazz szerzeményeit egy klasszikus koncerten. Ezt a számot gyors improval kezdte, aztán jött a lírai főtéma, és újra a gyors rész, amit elképesztően virtuózan játszott. Amiatt, hogy klasszikus gitáron játszik jazzt, egészen más a hangzása, sokkal lágyabb.


zoller-emlekkoncert6.jpg


A hatodik, „Another Kind of Love” című Zoller Attila művet - a „Gypsy Cry” lemezéről -, Balogh Roland és Fenyvesi Márton kezdte duóban. A két fiatal jazzgitáros, bár egész más a stílusuk, jól hangzanak együtt, folyamatosan válaszolgattak egymásnak. Hozzájuk csatlakozott Tony Lakatos és szép lassan épült fel a ritmusszekció.


zoller-emlekkoncert7.jpg


zoller-emlekkoncert7b.jpg


zoller-emlekkoncert7c.jpg


A hetedik dalt Pusztai Antal írta erre az emlékestre, a címe „In memoriam Zoller Attila”, duóban játszotta Barcza Horváth Józseffel. Élvezhettük Pusztai Tóni lírai melódiáit és magával ragadó harmóniáit.


zoller-emlekkoncert8.jpg


Nyolcadikként a „Joy for Joy” című Zoller szerzemény csendült fel László Attila és Fenyvesi Marci előadásában. Igaz két külön generáció, de jól megértették egymást. László Attila Gibson gitárja mintha túlharsogta volna Fenyvesi Marci gitárját, de aztán összeértek. Hozzájuk is Tony Lakatos és a ritmusszekció csatlakozott, végre Balázs Elemér a dobok közé csaphatott egy kis időre és megmutathatta, hogy nem csak gitárok léteznek a jazzben.


zoller-emlekkoncert9.jpg


Kilencedikként Zoller Attila leghíresebb száma szólalt meg, a „The Birds and the Bees” (ez volt a 2000-es tehetségkutató döntőjének kötelező darabja a Magyar Rádió Márványtermében, és ezt játszotta a gálaesten Pusztai Tóni Pat Metheny-vel duóban a BKK-ban!), amit a zeneszerző halála után Pat Metheny és Jim Hall feljátszott közös duó albumukra és ezzel lett világhírű. Ezt a számot László Attila és Balogh Roland kezdte duóban, hihetetlenül jól hangzott együtt a két gitáros, majd a témánál bekapcsolódott a zenekar is, Balázs Elemér és Barcza Horváth József. Újra duóban gitároztak, de szép, finoman, nem akarták túljátszani, de közben izgalmas improvizációt hallhattunk mindkettőjüktől, majd ismét jött a téma, ahol a nézők majdnem táncra perdültek.


zoller-emlekkoncert10.jpg


zoller-emlekkoncert10b.jpg


Tízedikként a ”Samba Caribe” című Zoller szerzeményt adták elő, ami egy bossa nova. Ekkor pillanatok alatt lecserélődött a régi zenekar újra. Zongoránál Szakcsi Lakatos Bélának örülhettünk, aki jó barátságban volt Zollerrel és zenéltek is együtt. A bőgőnél Barcza Horváth Józsefet a Hollandiában élő Scholcz Péter váltotta, a doboknál pedig Balázs Elemért a Németországban élő Szúdy János. Szúdy János megosztotta velünk egy gondolatát a számmal kapcsolatban, miszerint az első rész egy kérdés, megérte-e ebben a világban, a második rész pedig, hogy igen, megérte, és ha egyszer menni kell, akkor táncos lépésekkel hagyjunk itt mindent.
Hozzájuk László Attila és Tony Lakatos csatlakozott, és jó kis karibi hangulatot varázsoltak a hideg télbe.


zoller-emlekkoncert11.jpg


zoller-emlekkoncert11b.jpg


zoller-emlekkoncert11c.jpg


Természetesen vastapsot ért a közönségnél, és a ráadás sem maradt el, ami egy nagy örömzenélésbe csapott át. A „Blues in the Closet” (Harry Babasin és Oscar Pettiford szerzemény) szólt a végén, ahol egymás mellett ült a zongoránál Szakcsi Lakatos Béla és Oláh Krisztián, és négykezest játszottak. A színpad másik felén pedig mind a négy gitáros együtt játszott a ritmusszekcióval és Tony Lakatossal.


zoller-emlekkoncert12.jpg


zoller-emlekkoncert12b.jpg


Ez valóban színvonalasan megrendezett produkció volt, ahol a fellépők mindent megtettek, amit a közönség várt egy ilyen nagyszabású műsortól, jó érzés volt hallgatni ennyi fantasztikus gitárost, és a színpadi látvány is szépen kivitelezett volt.

Köszönjük a fellépő jazz művészeknek, hogy elvarázsoltak minket két órára. Gitárosként pedig kötelező volt meghallgatni annak a gitárosnak a zenéjét, akit elsők között ismertem meg tiniként kazettáról hallgatva, ráadásul kedvenc gitárosaim előadásában - nem okoztak csalódást.


zoller-emlekkoncert13.jpg


Ma folytatódik a Jazz Showcase a MÜPA-ban 16 órától fiatal tehetségek mutatkoznak be, majd este 8 órakor kezdődik Bacsó Kristóf Triad és egy remek izraeli gitáros, Gilad Hekselman koncertje. Érdemes a szombatot ott tölteni.


Vissza a hírekhez