JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 20.
Drive-In Saturday2024. április 20.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

JazzUp – Lakatos Gabriella

Lakatos Gabikát 2 éve láttam-hallottam először énekelni, a Bartók jazzkonzi akkori félévi tanszaki bemutatóján. Lenyűgözött a látvány és természetesen a „hallvány” is! Amint lejött a színpadról kiszaladtam a BJC koncertterméből, hogy elsőként én gratulálhassak neki. Azóta is akárhányszor találkozunk kedvesen/illedelmesen köszön nekem: „Csókolom, Robi bácsi!”. De nem ezért tartom őt az egyik legnagyobb jazz énekesnő ígéretnek. Meg nem is azért, mert ő Szentesen született, én meg Csongrádon. Nagyon szép hangszíne van. Higgyék el nekem, nagyon nagy tehetség!

lakatos-gabi.jpg


Volt a családban előzménye a zenének?

A dédapám nagybőgőn játszott, és az ő generációjában a családtagok nagyrésze is játszott hangszeren, például brácsán, hegedűn. Apukám játszott gitáron és vannak halvány emlékeim, ahogyan énekel is nekem, de professzionálisan  még senki nem űzte a zenét a családban. Egyébként édesanyámnak is lett volna tehetsége a zenéhez, ha foglalkozik vele.

Maga mióta énekel?

Kedvtelésből amióta az eszemet tudom. Komolyabban és életvitelszerűen 3-4 éve.

Eleinte nagyon szerettem a "régi nagyokat " hallgatni. Nem értettem még, hogy mit és miért csinálnak, csak azt tudom, hogy imádtam.


Eleinte kik voltak a kedvencei?

Ella Fitzgerald, Billie Holiday, Chet Baker, Aretha Franklin, Nina Simone, Bessie Smith, hangszeresek közül Thelonious Monk, Bill Evans mind nagy hatással voltak rám már tizenéves koromtól kezdve.

Mikor és hol lépett fel nyilvános koncerten először?

Budapesten és jazz repertoárral először az iF Café-ban játszottam trióban Pál Gáborral és Egri János Jr.-ral. Mai napig emlékszem, ahogyan sétálok az Ráday utcában a helyre.


Hogyan került kapcsoltba a jazzmuzsikával?
Középiskolába a szentesi Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai tagozatára jártam. Ott az ember csupa szépet és jót szív magába. Majtényi András volt az ének-zene tanárunk, ő vezetett először ebbe az irányba talán.

Mióta tanul jazzt?
A Bartók Béla Konzervatórium előtt nem tanultam intézményben zenét. Először a jazz rejtelmeivel a felvételire készülve találkoztam.

Kik voltak eddig a jazz tanárai?
Éneket Lakatos Ági tanárnőtől és Urbán Orsitól tanulok. Emellett még rengeteg egyéb más tantárgy révén tanít számtalan csodálatos ember, nagyszerű  zenész és tanár. Például Pozsár Máté, Csuhaj Barna Tibor, Márkus Tibor, Révész Richárd, Kollmann Gábor. (Remélem, senkit nem hagytam ki!)

Az idén végez a Bartók jazzkonzoban. Felvételizik majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékére?

Igen, legfontosabb dolog most a mindennapjaimban, hogy felkészüljek a felvételire a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékére.

Indult-e már jazzversenyeken és ott milyen helyezéseket ért el?

Soha nem indultam még semmilyen jazzversenyen. Valamiért nem volt még idáig hozzá elég bátorságom. Elképzelhető, hogy hamarosan már lesz.

Szerepelt-e már rangosabb fesztiválokon?

Nem,  folyamatosan küzdök magammal, mint a legtöbb ember, először el kellett hinnem, hogy van a jazz világában helyem. Kivártam, amíg összeáll egy olyan zenekar, amellyel el lehet kezdeni dolgozni és koncertezni, ez mostanában történt meg.

Mikor és hol láthatjuk legközelebb?

Óriási megtiszteltetés ért, mert február 23-án lesz lehetőségem Solymáron együtt játszani Márkus Tibor tanár úrral, Csuhaj Barna Tibor tanár úrral és Jeszenszky György tanár úrral. Oláh Kálmán Jr.-ral olyan szerencsések vagyunk, hogy mi leszünk abban a hónapban a vendégek. Nagyon izgatottan várom.

Végül még egy számomra fontos dátum, április 27-én a Bródy Studios-ban lesz a saját zenekarom bemutatkozó koncertje, olyan csodálatos zenészeket  és embereket tudhatok magam  mellett, mint Balla Gergely, Sárdi Ádám, Okos Gergely, Raboczki Balázs  és Táborszky  Bence. Az Indigó Projekt fog játszani még azon az estén, akiket nagyon tisztelek és szeretek mind emberileg, mind szakmailag. Aki teheti, tartson velünk.

Befejezésül szeretném megköszönni Maloschik Róbert Úrnak, a jazzma főszerkesztőjének és a jazzma szerkesztőségének mind magam, mind pedig fiatal zenész társaim nevében a cikkeket, interjúkat és azt, hogy fontosnak tartják a fiatal zenészek bemutatását a jazz kedvelőinek.


Vissza a hírekhez