JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 23.
Tuesday Afternoon2024. április 23.
Névnaposok – Béla2024. április 23.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Road Six Sax feat. Dresch Mihály – Budapesti Tavaszi Fesztivál 2018 (Április 12., csütörtök 20 óra – Budapest Jazz Club)

Február elsején kezdett sorozatunkban bemutatom Önöknek az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál jazzista szereplőit, fellépési időrendben! Persze legtöbbjüket olvasóink már évek óta jól ismerik…

btf-2018.jpg


Mai főszereplőnk, a Road Six Sax kvartett, kiknek vendége Dresch Mihály lesz!

„Ahhoz, hogy az ember elhiggye, a négy szaxofonosnak nincs szüksége ritmusszekcióra, meg kell hallgatnia élőben ezt a formációt! A Road Six Sax lényegileg úgy működik, mint a világhírű World Saxophone Quartet. Ezen az estén a fantasztikus négyeshez a szaxofonozás „Supermanje”, Dresch Mihály csatlakozik.”

A Road Six Sax Quartet 2001 áprilisában született négy fiatal szaxofonos elhatározásából, akiket régi barátság köt össze. Az együttes neve ezt a kapcsolatot próbálja tükrözni, amit közös mesterük, Elek István személye még szorosabbá tett. A 6-os út Paksról Dunaújvároson keresztül Budapestre tart, összeköttetést teremtve az első két vidéki várossal, azaz a tagok lakóhelyeivel, és a fővárossal, ahol a zenekar megalakult. Az együttes működését saját hangszerelésű, a zenekar egyéniségére formált jazz- és funky-darabok (A Night in Tunisia, Take 5, Pick Up the Pieces, stb…) “a cappella” előadásával kezdte. Ezzel a műsorral 2001-től számos nagy sikert szerepelt Az első két évben a hazai fesztiválok és klubok mellett Olaszországban és Ausztriában voltak gyakori vendégek. 2004 óta pedig Bulgáriába szinte hazajárnak.

Mindnégyen jazztanszakot végeztek, s valamennyiüknek Elek István volt a szaxofon tanára.

road-six-sax.jpg

Az együttes tagjai:

Tóth Viktor (1977) – altszaxofon, zenekarvezető,

Haaz Imre – tenorszaxofon,

Solymosi Milán – tenorszaxofon,

Weisz Gábor (1975) – baritonszaxofon

https://www.youtube.com/watch?v=NBj0CeLaND8

Az est sztárvendége Dresch Mihály (1955) lesz, aki a magyar jazz történetének egyik ikonikus személyisége. Úgy vélem, őt nem kell különösebben bemutatni a magyar jazz rajongóknak, hisz szerintem mindenki ismeri őt.

Misi az 1970-es évek második felétől Szabados György körének tagja volt. A MAKUZ (Magyar Királyi Udvari Zenekar) lemezt is készített.

Első önálló kvartettjét 1984-ben alakította meg. Első LP-jük 1985-ben jelent meg „Sóhaj keserű” címmel. Legutóbbi CD-jük pedig tavaly novemberben látott napvilágot:

https://www.jazzma.hu/lemezpolc/hazai-eloadok/dresch-mihaly/forrasbol/kritika/dresch-mihaly-forrasbol

A Dresch Quartet napjainkig több mint 20 LP-t, illetve CD-t jelentetett meg. További húszon pedig közreműködőként szerepel.

Dresch Mihály kitüntetései: Liszt-díj (2007), Érdemes Művész (2011), Kiváló Művész (2014).

Dresch Mihály tavalyi teljesítménye alapján a JazzMa.hu Szerkesztőségi Szavazólistáján elnyerte „Az év tenorszaxofonosa” címet!


dresch-mihaly.jpg


Vissza a hírekhez