JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 23.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

The Bad Plus (USA) – Budapesti Tavaszi Fesztivál 2018 (Április 16., hétfő 19 + 21 óra – Budapest Jazz Club)

Február elsején kezdett sorozatunkban bemutatom Önöknek az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál jazzista szereplőit, fellépési időrendben! Persze legtöbbjüket olvasóink már évek óta jól ismerik…

btf-2018.jpg


Mai főszereplőnk, az amerikai trió, melynek neve The Bad Plus!

„Az ikonikus amerikai jazzformáció, a The Bad Plus alapítása óta ellenáll mindenféle skatulyázásnak, zenéjüket soha sem lehetett hagyományos fogalmak, kategóriák szerint jellemezni. Feldolgozásaikban és saját szerzeményeikben van valami üdítően provokatív, zenei nyelvük és stílusuk egyszerre populáris és kísérletező. Az experimentális jazztől az indie rockon, popon át a klasszikus zenéig számos forrásból merítenek inspirációt.”


the-bad-plus-2018.jpg

A trió tagjai:

Orrin Evans – zongora

Reid Anderson – bőgő

Dave King - dob


A zenekart elméletileg 1993-ban alakította Minneapolis-ban (Minnesota állam) két helybeli ifjú zenész, a bőgős Reid Anderson (1970) és a dobos Dave King (1970), a Wisconsin-i zongoristával, Ethan Iverson-nal (1973). (Igaz, már 1989-től játszottak alkalmilag együtt…)

Viszont The Bad Plus-ként csak 2000 óta vannak nyilván tartva! Akkor jelent meg első CD-jük a fiatalokat bemutató Fresh Sound-nál, és annak azért mégis csak kellett valamilyen címet adni. Azóta 12 CD-t jelentettek meg The Bad Plus néven.

A The Bad Plus a fenti felállásban 2009-ben járt először Budapesten (akkor még nem gyaníthattuk, hogy egyben utoljára is…), ahol a Millenárison léptek fel február 27-én.

2017. április 10-én a saját közösségi oldalán adta hírül a The Bad Plus, hogy az év végén zongoristájuk, Ethan Iverson elhagyja a triót, és helyét 2018. január 1-től Orrin Evans (1976 – Trenton, New Jersey) veszi át! (Ez utóbbi afro-amerikai zongorista már többször is járt hazánkban, különböző formációkkal. Először 2000. október 14-én a Bobby Watson Horizon-nal a Nagykanizsai Jazzhétvégén. Másodszor pedig 2015. október 10-én a David Murray Quartet-tel az A38 hajón.)


the-bad-plus-never-stop-ii.jpg


A The Bad Plus tizenharmadik stúdióalbuma, a „Never Stop II” 2018. január 19-én jelent meg. A New York-i Billboard magazin (konkrétan eladásokon alapuló!) Jazz Albums listáján február 3-án a 13. helyen nyitott. Az együttes tagjainak saját kompozícióit bemutató CD valószínűleg túl jazzesnek bizonyult az amerikai közönség számára, mert február 10-én már nem fért be az első 25 lemez közé…

Egy kis bemutató az új lemez stúdiófelvételéből:

https://www.youtube.com/watch?v=vYAGyO0qdF0

A modern mainstream jazzt kedvelő olvasóink részére azt ajánlom, hogy most azonnal vegyék meg a jegyüket, mert ha sokáig várnak, pórul járhatnak… (Mondom mindezt annak ellenére, hogy szokás szerint 2 koncert is lesz április 16-án a Budapest Jazz Clubban. Az első 19-kor, a második pedig 21 órakor kezdődik!)


bjc-logo.jpg


Vissza a hírekhez