JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 18.
Rain Every Thursaday2024. április 18.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Vidéki Jazzarcok – Szegedi Zsuzsanna (Szigetszentmiklós)

Szegedi Zsuzsával még soha életemben nem találkoztam. Viszont a pesti jazzmuzsikusok az elmúlt években már annyiszor dicsérték nekem, hogy gondoltam, épp itt az ideje jó kifaggatni őt!

23783882-1836524049788194-8092074358379794531-o.jpg


Először talán arról kellene mesélned, hogyan kerültél kapcsolatba a kulturális szervezéssel. Már általános iskolában, vagy a gimnáziumban is mutatkoztak rajtad olyan jelek, hogy ha törik, ha szakad Te szervező leszel? Mikor kattant be Nálad, hogy ilyen pályára lépj?

Általános iskolás koromban már volt jele, hogy közösségben szívesen vállalok feladatot, akkor még úttörőként voltam örsvezető, olyan komolyan is gondoltam, hogy Zamárdiban még Pest megyei örsvezető-képző táborban is részt vettem.

Jártam gyerekkórusba éveken át, szüleimnek köszönhetően volt filharmónia bérletünk, az Erkel Színházban sokat megfordultam. Az első jazz zenész, akivel élőben találkoztam Pleszkán Frigyes volt, akivel Százhalombattán egy ifjúsági zenei előadás alkalmával lehetett beszélgetni is.
A középiskola elvégzése után a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Fősiskolára akartam menni tanulni és mindenáron idegenvezető szerettem volna lenni, mely szakképzést végig is jártam és az angol nyelvet ekkor sajátítottam el társalgási szinten. Az első felvételim a Bp-i főiskolára nem sikerült, és a következőre felkészülési időszak idejére egy ismerős által munkába álltam az akkoriban újként induló Ferencvárosi Művelődési Központ információs szolgálatában. Ez a közeg olyannyira megfogott, hogy ott is ragadtam és főnökeim támogatásával levelezőn  elvégzetem először a közösségszervező és fejlesztó képzést, majd a művelődésszervező főiskolai szakot is.


Milyen munkahelyeid voltak eddig és ott miket kellett szervezned?

A már említett FMK-ban  elsősorban ismeretterjestző és mozgással kapcsolatos foglalkozásokat, előadásokat, tanfolyamokat, táncversenyt, ásványbörzét, stb. Szerveztem. Saját szervezésű zenei vonalat a Meditatív Zenék Klubjával kezdtem egy külsős kiadóval partnerségben, így játszott nálunk Kövi Szabolcs  és Laár András is zenekarával. A zenei életnek volt más vetülete persze a házban, mint például egy amatőr zenekaroknak indult Húrock klub, a Smile zenekarral rock and roll klub, és a Falkafolk együttessel délszláv zene és táncház is működött, melyeken naná hogy részt vettem.

Szigetszentmiklósra költözésünk után néhány évvel gyermekem született és 2001 februártól kezdtem az itteni közösségi házban művelődésszervezőként dolgozni.

Itt is sokféle tevékenységet indítottam el, illetve kaptam feladatul, de a leghangsúlyosabban a zenei programok szervezésére irányultak vállalásaim: a Nemcsak Jazz Klub mellett a Hallgasd helyben rockzenei klubot, a Roxiget rockzenei fesztivált és tehetségkutató versenyt, az Aprók zenedéjét, a Családi délutánt a Kolompos együttessel, a Zenéről könnyedén zenei ismeretterjesztő sorozatot iskolásoknak, a Szabadtéri Tanévzáró koncertet, a Könnyűzenei koncertek a Sportcsarnokbant, az Újévi  Gálakoncertet stb.


Hogyan kerültél kapcsolatba a jazz-zel? Muszájból, vagy otthonról hoztad magaddal a jazz szeretetét?

A rockzene határozta meg a fiatal koromat, rengeteg koncerten voltam, sok külföldi kedvencemén is (például: Genesis, U2, Sting, Bruce Springsteen, Paul Simon, Peter Gabriel, stb.), de más stílusokból is volt részem kedvenceket élőben hallani (Duran Duran és Spandau Ballett). volt Beatles korszakom a középiskolában.

A jazz csak akkor talált meg, amikor Szigetszentmiklóson kezzdtem el dolgozni a Városi Könyvtár és Közösségi Házban. Az akkor már néhány éve működő Nemcsak Jazz Klubot is át kellett vennem az elődömtől. A klub külsős alapítója Árki Attila társa lettem a klub működtetésére, aki hangtechnikai cége kapcsán nagyon sok jó jazz  zenésszel is volt munkakapcsolatban már a 90-es évek végétől.

Általa ismertem meg az első években jobbnál jobb zenészeket és a jazz műfaj sokszínűségét is. Aztán magam is beágyazódtam ebbe a zenei világba és sok kedvencem lett.

Külfüldi jazz zenészként először élőben Bobby McFerrin-t hallottam, aki hihetetlen hatással volt rám az Erkel Színházbeli koncertjén.


Összeszámoltad-e már, hogy eddig hány koncertet szerveztél?

Rengeteget, a jazz klubba az elmúlt 17 év alatt havi rendszerességgel, és a már említett egyéb műfajú zenei rendezvényeken is szinte felsorolhatatlanul sokat.


Mióta vezeted a Nemcsak Jazz Klubot?

2001 februártól vettem át és igyekeztem felívelővé tenni mind a programkialakításban, mind a brand erősítésével, a jó közönségkapcsolattartásaal és megannyi pályázati támogatás megszerzésével, valamint a szponzorok megnyerésével és megtartásával.

Természetesen Árki Attilával együtt alakítjuk ki évadról-évadra a műsortervet a saját és közönség ötleteket, valamint zenekari ajánlókat is figyelembevéve.


Eddig kiket hívtál meg?

Inkább szemezgetnék, mert hosszú lenne a sor. A Budapest Ragtime Band és a Hot Jazz Band nagy kedvencei az itteni közönségnek, őket kétévente hívom vissza.  Többször játszott nálunk Váczi Eszter és a Quartet, illetve a Szörp, Kozma Orsi Quartetje, Pribojszki Mátyás zenekara, Éliás Jr., a Balázs Elemér Group, a Freeport, a Tátrai Trend és a Gitár Trió, a Cotton Club Singers, az Emil Rulez, a Lucky Boys Shuffle Band, Sárik Péter formációi, Pély Barna és Berki Tamás, Ferenczi Gyuri és a Rackák, Myrtill és a Swinguistique, Harcsa Veronika több formációban, a Harmonia Garden, Hrutka Róbert és zenekara más-más szólistákkal, és hadd emeljek ki még pár fellépőt: Fábián Juli a Jazz Riff-fel, Falusi Mariann és Bíró Eszter, Gereben Zita a zenekarával, Török Ádám a Minivel, a Peet Project és Zolbert, a László Attila Band, a Finucci Bros, a Malek Andi Soulistic és még számos jó produkció.


Az idei évre milyen terveid vannak?

Hónapról hónapra változatos a programösszeállítás, és az NKA Hangfoglaló Program támogatásának kösönhetően nyáron is lesz két szabadtéri koncert: júniusban Szeder, majd augusztusban a Blues Brothers Show egy ideális Duna-parti helyszínen, a Garden Caféban.


Mikor lesz a következő jazzklub koncertetek?

Február 16–án 19 órától Farkas Gábor Gábriel és triója, valamint az Egressy Jazz Trió. Március 23-án a Kéknyúl Hammond Band.


Vissza a hírekhez