JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Vidéki Jazzarcok – Dr. Süli András (Debrecen)

Andrást 2011-ben ismertem meg, mikor is a jubileumi, 40. Debreceni Jazz Napok egyik helyszíne a MODEM udvara volt. Aztán pár évre rá egy szombat délelőtt Budapesten is összefutottunk, mikor felkértek, hogy tartsak előadást az időközben megszűnt Zsámbék Jazz Open születésének és felfuttatásának körülményeiről, valamint arról, hogyan lehet jazzkoncertekhez szponzorokat találni. Pár éve pedig augusztus első hétvégéjén is rendszeresen találkozunk a Debreceni Bor- és Jazz Napok rendezvényein a Nagyerdőben található Békás tó partján, hisz borkereskedőként faházat bérel, hogy az általa forgalmazott borok árusítsa.

suli-andras.jpg


Először talán arról kellene mesélned, hogyan kerültél kapcsolatba a kulturális szervezéssel. Már általános iskolában, vagy a gimnáziumban is mutatkoztak rajtad olyan jelek, hogy ha törik, ha szakad Te szervező leszel? Mikor kattant be Nálad, hogy ilyen pályára lépj?

Elsős gimnazistaként spontán ötlettől vezérelve egy osztálytársammal megszerveztük a Holló Színház előadását a tornaterembe. Innen elég egyértelmű volt az út, a következő évben már rendszeres klubot csináltunk az iskola alagsorában koncertekkel, filmekkel, játékokkal. Aztán persze még kellett pár év, hogy ténylegesen ez lehessen a hivatásom.


Mit jelent a neved előtt a dr.?

A jogi egyetem elvégzésének köszönhetem a két betűt.


Milyen munkahelyeid voltak eddig és ott miket kellett szervezned?

Nyolc évig voltam a debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ programfelelőse. Itt bármi előfordulhatott a kortárstánc-előadástól az irodalmi esteken át a koncertekig. Fesztiválügyben pedig lelkes önkéntesként indultam, de már jó pár éve programigazgatóként viszem a debreceni Campus Fesztivál kulturális kínálatát.


Hogyan kerültél kapcsolatba a jazz-zel? Muszájból, vagy otthonról hoztad magaddal a jazz szeretetét?

Biztos, hogy hoztam belőle otthonról is, bár konkrét jazzrajongónak senkit sem neveznék a családból. Igazából engem a határterületek átlépése, a határok feszegetése vonz, legyen szó bármilyen műfajról popzenétől az elektronikán és a hiphopon át a jazzig. Az biztos, hogy a jazzes beütésű darabokat már akkor nagyon élveztem, amikor kóristaként találkoztam velük az általános iskolában. Most meg leginkább azt tudom mondani, hogy szinte mindenféle zene érdekel, nem az eszközre helyezem a hangsúly, hanem az eredményre.


Összeszámoltad-e már, hogy eddig hány koncertet szerveztél?

Ha minden, a fesztiválon fellépő formációt egynek számolunk, akkor már jóval ezer fölött lehet ez a szám, de sosem volt még energiám összeszámolni.


Mettől meddig voltál a MODEM-ben?

2007-től 2015-ig dolgoztam ott, fent már nagyjából ismertettem, hogy mi történt ezen idő alatt.


És a Víztoronnyal mi a helyzet?

A Nagyerdei Víztorony 2015 júniusában nyitott meg. Végigkísértem a folyamatot a nulladik perctől kezdve, sok odafigyelést igényelt, hogy egy minél többféle rendezvényre alkalmas, többfunkciós közösségi tér jöjjön létre. A cél a programban a sokszínűség, amely a jazzt is magába foglalja, nagyjából havonta egyszer. Ezt egyelőre tudjuk is tartani, legalábbis ami a szorgalmi időszakot illeti. Igyekszünk kooperálni Grégász Mikivel, a Jazzbarátok Köre alapítójával és mozgatójával, aki szintén egyetemi berkekben dolgozik.


Eddig kiket hívtál meg?

Nagyon sok zenekart a magyar undergroundtól egész a mainstream alsó fertályáig. De ha konkrétan jazzről, vagy határterületeiről beszélünk, íme: Lamm-Horváth-Kalmár Trió, Peter Palaj Trio (SK), PATCHÉ, Gyárfás Attila Trió, Laia Genc & LiaisonTonique (D), Kertész Erika & Reschofszky Dávid Duó, Gentry Sultan zenekar,  JÜ, The Best Bad Trip, Bencze Alma Quartet, Varga Bendegúz Quintet, Julia Kadel Trio (D), W.H. (Sena / Márkos / Gryllus / G.Szabó) - Shakespeare's Sonnets and Songs, Tas Kata és barátai, Sequence Duo (Kézdy Luca / Szendőfi Péter), Oláh Dezső Trio, John Venkiah Trio (SWE-H), Dés András Trio, Amoeba, Sárik Péter - Luiza Zan Duo.


Az idei évre milyen terveid vannak?

Tavasszal nálunk tartja lemezbemutatóját a Barabás Lőrinc Quartet, érkezik továbbá május elején a Kéknyúl és a Kodály Spicy Jazz. Mivel sikerült az évre támogatást nyerni az NKA Könnyűzenei Kollégiumától, szervezzük a további koncerteket. Az biztos, hogy ebben az évben lesz egy szabadzenei improvizációs estünk a budapesti JazzaJ kollektívával közös szervezésben.


Mikor lesz a következő jazzklub koncertetek?

A közvetlenül most következő rendezvényünk e hét csütörtökjén, azaz február 15-én lesz, és a debreceni Amerikai Kuckóval (American Corner) közös esemény. Délután hattól az ő székhelyükön indul a program egy beszélgetéssel, melynek vendége az Egyesült Államokban tanult zongorista, Oláh Tzumo Árpád lesz. A beszélgetést követően az ő szólókoncertje lesz hallható a Víztoronyban. Terveink szerint ez egy hosszabb, ősszel induló sorozat előfutára, ahol szervesen egymásra épülnek majd a beszélgetések és a koncertek.


Vissza a hírekhez