JazzMa

Friss Hírek

Sheppard, Andy: Romaria2018. március 17.
JazzUp – Richter Ambrus2018. március 15.
Porter, Ryan: The Optimist2018. március 13.
Cintia varázsa2018. március 12.
CRIMSON KIRÁLY UDVARÁBAN2018. március 10.
JazzUp – Orbay Lilla2018. március 10.

Hírek

Exkluzív interjú az idei Pernye András-díjas 86 éves ceglédi Dr. Hajdu Endrével

Bandi bácsiról már a 60-as évek végén hallottam, hisz apám, Dr. Maloschik Róbert nagy (Dr.) Garai Attila rajongó volt, és egyszer miatta leutazott Ceglédre, a Róna Jazz-re. Aztán évtizedekig nem hallottam róla… Majd az 1990-es évek végén Kármán Sándor bemutatott neki az egyik Dobos- és Ütős Gálán. Legutóbb évekkel ezelőtt találkoztam vele a BMC könyvtárában, ahol Kármán Sanyi bemutatta a Dobmúzeumról szóló könyvét. Most vasárnap délelőtt 11 órakor a BJC előterében pedig Dr. Lénárd Béla (Cegléd) mondta, hogy ő Dr. Hajdu Endrét fogja támogatni a laudációjával. The rest is history!

dr-hajdu-endre.jpg


1) Kedves Bandi bácsi -ugye nem veszed szemtelenségnek, ha így nevezlek?-, engedd meg, hogy a JazzMa.hu nyilvánosságán keresztül is gratuláljak Neked a Pernye András-díjhoz!

A gratulációt köszönöm neked is és mindazoknak, akik mellettem döntöttek!


2) Dr. Lénárd Béla barátod a Magyar Jazz Szövetséghez intézett laudációjában említette, az idén áprilisban lesz 50 éve, hogy először megrendezted a Róna Jazzt. Akkor már 36 éves voltál. Mikor és ki által fertőződtél meg a jazz zenével?

A jazzmuzsikával gyerekkoromban találkoztam először, például - a háború előtt - a Royal Orfeumban, ahol Chappy és valószínűleg Weisz Api vívott egymással dobpárbajt. A háború után természetesen Glenn Miller Téli szerenádján és Willis Conover jazzadásain nevelkedtem, majd jöttek a magyarok: Martiny, Kőrössy János, Vécsey Ernő, Zágon Iván, Tóth Menyus, és nem utolsó sorban a Szabó-Beamter Duó, valamint Ciffra György a Kedvesben.

Zárójelben jegyzem meg, hogy a ceglédi Délibáb eszpresszóban szombat-vasárnaponként zongoráztam és a dobosom - van aki nem ismeri? - Krizsik Ali volt.


3) 1968-ban, ha jól tudom, Te a Róna Étterem vezetője voltál Cegléden. A BM jó szemmel nézte, hogy Te jazzfesztivált akarsz rendezni? A választ úgy is gyanítom... Hogyan tudtad elérni, hogy engedélyezzék?

1968-ban - az ún. új gazdasági mechanizmus idején - a ceglédi székhelyű, de Szolnoktól Budapestig terjedő üzlethálózattal rendelkező Róna Vendéglátó Vállalat igazgatója voltam.

Üzletpolitikánk egyik sarkalatos pontja volt - miután esténként többen szórakoztak a vendéglátásban, mint a mozikban és a színházakban együttvéve -, hogy emeljük és színesítsük     üzleteinkben a szórakoztatás színvonalát. Így került sor a jazz-re. Úgy gondoltuk, hogy miután a jazzmuzsikálás vonzó alapmotívuma, hogy életet vigyen a produkcióba, a mi célunk  pedig az volt, hogy az életbe vigyük  a produkciókat. Jazzrendezvényeink olyan sikeresek voltak, hogy a rádió és tévé sokszor egyenes adásban közvetítette azokat. Akkor a BM már nem szólt bele a dolgokba. Sőt a média a közvetítésekért nekünk fizetett. Végül a megyei tanács anyagi támogatását is elnyertük a jazzműsorokhoz. Ha a BM nem is, a párt beleszólt programjainkba. Gyémánt László jazz képeinek kiállításához Aczél György áldására is szükség volt.


4) Kik voltak az első egynapos minifesztivál fellépői?

A jazzrendezvényeink voltaképpen jam session-ök voltak és Jazz randevú címmel hirdettük meg azokat. Az első alkalommal a Garai-Pege-Kovács Gyula Trió kezdett, majd a többiek is bekapcsolódtak. A következő mintegy húsz alkalommal a hazai jazzélet színe-java, valamint számos külföldi szereplő, zenekar lépett fel. Így többek közt (Dr.) Vukán György, Szakcsi Lakatos Béla, Csík Gusztáv, Kovács Andor, Kruza Richárd, Friedrich Károly, Deseő Csaba, Lakatos Pecek Géza, Jávori Vilmos, Kőszegi Imre, Kósa Zsuzsa, Berki Tamás, és még sokan mások. Jártak itt még a Benkóék (mi adtuk ki az egyik első lemezüket), a Bergendyék, a Syrius együttes, a Winkelmayer Brass, kiváló lengyel és orosz zenekarok

Itt jegyzem meg, hogy alkalmanként Gonda János is megoldotta nyakkendőjét és részt vett az örömzenélésben. A jazzrandevúk rendszeres látogatója volt Keszler Pál az ORI, és Bors Jenő, a Hungaroton vezérigazgatója, valamint számos művészember, nem utolsó sorban Hofi Géza is.


5) Hogyan került Pestről Ceglédre a kor egyik legjobb magyar jazz zongoristája, Garai Attila? Tudtad, hogy jogi doktorátusa van? És a Te neved előtt mit jelent a dr.?

Kezdjük a kevésbé fontossal: közgazdasági doktorátusom van. A Garainak jogi. Viszont a Közgázra járt ebédelni, ahol az aulában volt egy zongora. Ott hangolódtunk össze, és ettől kezdve követtük minden fellépésére. Egyszer azt mondta: abbahagyom a zongorázást, az éjszakai életet és elmegyek jogásznak. Én másként gondoltam, és másnaptól ő volt a Róna vállalat művészeti vezetője, a jazzrendezvények irányítója és egyik főszereplője.


6) Pár év alatt hogyan fejlődött fel az egyik legrangosabb vidéki jazzfesztivállá a Róna Jazz? Kiket tudtál felléptetni az esztendők folyamán?

A jam session-ök mellett két jazzfesztiválunk is volt: Nagykőrösön és Cegléden, de nem akármilyen, hanem ifjúsági. Ez Gonda János leleménye volt. Ő - az Európai Jazz Federáció tagjaként - Európa legtehetségesebb fiatal jazzmuzsikusait tudta Ceglédre hozni. Velük jöttek tanáraik is, akikkel Gonda János, mint tanszékvezető, szekcióüléseket tartott zenepedagógiai témakörökben. A fellépők közül később nem egy világhírű lett. Például a lengyel Zbigniew Seifert jazzhegedűs, aki sokáig a felnőtt világranglistát is vezette.


7) Mikor és miért szakadt vége ennek a siker sztorinak?

A sikersorozatnak nem lett vége. Azóta kiváló jazzmuzsikusok születtek Cegléden: András Tamás, Bori Viktor, Sárik Péter, Banai Szilárd, Banai Viktor, dr. Petrik András, ifj.dr. Petrik András, Szalay Gábor, dr. Lénárd Béla, Kármán Sándor, dr. Illanicz György, Kővári Péter, Burgmann Róbert és Tánczos Tibor. Ne felejtsük azt sem, hogy Cegléden található a Kármán Sándor által vezetett  egyedülálló és ma már nemzetközi hírű Dobmúzeum, valamint az ugyancsak nevéhez fűződő, évente megrendezett Dobosgálák. Meg kell még említeni dr. Lénárd Béla exkluzív jazzkamara-rendezvényeit is.

A Róna Vendéglátó Vállalatnak azonban vége lett. Brezsnyevék megálljt mondtak az új mechanizmusnak, valamint az ennek szellemében működő, számos kitüntetést kapott sikeres vállalatot ugyancsak megszüntették.


8) És azóta mit csinálsz?

Visszamentem előző munkahelyemre, a Belkereskedelmi Minisztériumba, ahol az egyik kutatóintézetének osztályvezetője lettem. Tanítottam főiskolákon és egyéb továbbképzéseken. Miután a kutatóintézet, sőt a minisztérium is megszűnt, a Posta, majd a Matáv vezérigazgatóságán marketing-témákkal és ezen belül közönségkapcsolati (PR) kérdésekkel foglalkoztam. Ma már nyugdíjas vagyok. Jazzbarátaim segítségével szorgalmasan készülök a Róna Jazz megszületésének 50. évfordulójára, amelynek megünneplésére a Jazz Világnapján, április 30-án nyílik alkalom. Aki akkor itt volt, itt lesz: Csík, Szakcsi, Berki; és a mai fiatalok: Farkas Gábor Gábriel, Sárik Péter és a többi ceglédi művész, valamint Gyárfás István és Elek István.


9) Jó egészséget kívánok Neked és még egyszer gratulálok!

Még egyszer megköszönve a megtisztelő kitüntetést szeretném elmondani, hogy Pernye

András személyes jó barátom volt. Amikor a hatvanas évek elején Pál Sándor után átvette a rádió jazz rovatának vezetését, a legújabb amerikai lemezeimmel segítettem munkáját, ő pedig magas színvonalú előadásaival és lemez-bemutatóival nekem segített népszerűsíteni a jazzmuzsikát a minisztérium dolgozóinak  körében.

Vissza a hírekhez