JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Névnaposok – Emma2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Vidéki Jazzarcok – Antal Zsuzsa (Debrecen)

Zsuzsát 2016 nyara óta ismerem. A Debreceni Bor- és Jazznapokra osztotta be a JazzMa.hu Színpadhoz Teremi Nóri. Zsuzsa nagyon kedves és segítőkész hölgy. Amikor például tavaly augusztusban 40 fokos hőségben a nagyerdei Békás tó partján búgócsigaként visszaértem az általa felügyelt színpadhoz, azonnal a kezembe nyomott egy jó hűsre lehűtött ásványvizes palackot!

antal-zsuzsa.jpg


Először talán arról kellene mesélned, hogyan kerültél kapcsolatba a kulturális szervezéssel. Már általános iskolában, vagy a gimnáziumban is mutatkoztak rajtad olyan jelek, hogy ha törik, ha szakad Te szervező leszel? Mikor kattant be Nálad, hogy ilyen pályára lépj?
A családi történetek között nem egy vicces sztori szól arról, hogy kisgyerekként a szomszéd gyerekekkel szerveztem bábelőadást, amit aztán bemutattunk a családjainknak. Általános iskolában a Mókus örs vezetőjeként inkább a közösségszervezés volt jelen az életemben. A gimnázium után számos területen kipróbáltam magam, kicsit eltávolodva ettől a pályától. De az igazi nagy szerelmek soha nem múlnak el, így a szervezés és én is újra egymásra találtunk. Művelődésszervezőként diplomáztam és ma már a programszervezés az életem.

Milyen munkahelyeid voltak eddig és ott miket kellett szervezned?
Még az előző évezredben a nagy múltú Jazz Bárban kezdtem dolgozni. Ott fertőződtem meg igazán. Nem voltak rendszeresek a programok, de változatosak igen. Először csak részfeladatok voltak rám bízva, aztán egyre több szabadságot kaptam a szervezésben és kiélhettem a kreativitásomat is.
Immár 10 éve az Incognito Club csapatának vagyok a tagja. Az üzemeltetők kitartásának és támogatásának köszönhetően a havi 3-4 koncertből és 3 havonta egy kiállítás megnyitóból álló programkínálat mára kibővült. 2017-ben már a 70 koncert mellett 10 kiállítás megnyitót is szerveztem és számos egyéb kulturális programmal várjuk a közönséget. Külön büszkeség számomra, hogy egyre több jazz koncertet tudok az Incognitoba szervezni.

Hogyan kerültél kapcsolatba a jazz-zel? Muszájból, vagy otthonról hoztad magaddal a jazz szeretetét?
A szülői házban ABBA és Beatles szólt, a nagyszülői lemezjátszón pedig Bachot hallgattunk. Tizenévesen a rockzene talált meg. A jazz-zel a Jazz Bárban találkoztam és elsőre egyáltalán nem fogott meg. Része lett azonban a mindennapjaimnak és megtörtént a csoda. Megszerettem és minél több lemezt, koncertet hallgattam és néztem végig úgy vált biztossá, hogy jóban leszünk a jazz és én.

Összeszámoltad-e már, hogy eddig hány koncertet szerveztél?
Nem. Soha nem jutott eszembe. Sokat, nagyon sokat.

Mióta vagy az Incognito szervezője?
Az Incognito Club egy élőzenés szórakozóhely, egy igazi kultúrkocsma, rengeteg, színes programmal, nagyon sok zenész törzsvendéggel. Havonta megújuló kiállításokkal, borkóstolókkal, koncertekkel. Havonta átlagosan 6-8 koncertünk van, fellépőink a jazz, blues, blues-rock, világzene és ezek határterületeinek képviselői közül kerülnek ki. Én közel 10 éve vagyok az Incognito Club programszervezője.

Eddig kiket hívtál meg?
Rendszeres fellépőink között vannak természetesen a helyi jazzélet tagjai által alkotott formációk, többször játszott már nálunk például Zakar Zoltán quartetje. Emlékezetes estéket köszönhetünk a nyíregyházi Szüret Utcza, vagy a miskolci MIZRAB zenekaroknak. Határainkon túlról láttuk vendégül többek között a Sebastian Spanache Trio, vagy a One More Minute tagjait. Nagy kedvence lett a vendégeinknek, így visszatérő fellépőnk az Inocsényka zenekar is. Megtisztelt már minket a Babos Gyula-Szalay Gábor-Hárs Viktor trió, Pély Barna, a Kovács Linda-Bögöthy Ádám Duó, Kalmár Zoltán több formációja. A tavalyi év jazzprogramját a Loop Doctors koncertjével zártuk.

Az idei évre milyen terveid vannak?
2017-ben csatlakoztunk az UNESCO által meghirdetett Nemzetközi Jazznap rendezvényhez. Idén április 30-án ismételten egy ingyenes koncerttel várjuk a jazz zenét szerető közönséget.
Ebben az évben is változatos koncertprogrammal készülünk. Cél továbbra is, hogy a debreceni formációk mellett, minél több megye határon túlról érkező zenekart tudjunk megismertetni a debreceni közönséggel.

Mikor lesz a következő jazzklub koncertetek?
Március 17-én érkezik hozzánk a Czirják Csaba Trió, akiknek „Markoláb” címmel a tavalyi év végén jelent meg új albuma.

https://www.jazzma.hu/lemezpolc/hazai-eloadok/czirjak-csaba/markolab/kritika/czirjak-csaba-markolab

Vissza a hírekhez