JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 23.
Tuesday Afternoon2024. április 23.
Névnaposok – Béla2024. április 23.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Harcsa Veronika–Gyémánt Bálint Quartet (H-B) - Budapesti Tavaszi Fesztivál 2018 (április 18., szerda 19.30 – Budapest Music Center - Koncertterem)

Február elsején kezdett sorozatunkban bemutatom Önöknek az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál jazzista szereplőit, fellépési időrendben! Persze legtöbbjüket olvasóink már évek óta jól ismerik…

btf-2018.jpg


„Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint duója harmadik, 2019-ben megjelenő lemezén belga ritmusszekcióval fog együtt zenélni. Az új kvartettet először 2018 tavaszán hallhatja a közönség új kompozíciókkal és a korábbi lemezek legjobb dalainak újrahangszerelésével.”

harcsa-veronika-gyemant-balint-quartet.jpg

A magyar-belga kvartett tagjai:

Harcsa Veronika (1982) – ének,

Gyémánt Bálint (1983) – gitár,

Nicolas Thys (1968) – bőgő,

Antoine Pierre (1992) – dob


Mininterjú Harcsa Veronikával

JazzMa.hu: Meg tudná nekem mondani, mikor ismerkedett össze a belga muzsikusokkal?

HV: 2012-től 2014-ig a Brüsszeli Királyi Konzervatóriumban végeztem mesterképzést, ami nagy hatással volt az életemre, és az iskolán keresztül kapcsolatba kerültem a belga jazzélet kiemelkedő szereplőivel. Tanáraim közül a legnagyobb hatással Kris Defoort zongorista-zeneszerző volt rám, aki miután lediplomáztam, el is hívott az új projektjébe, és tavaly jelent meg közös lemezünk „Diving Poet Society” címmel.

https://www.jazzma.hu/lemezpolc/kulfoldi-eloadok/defoort-kris/diving-poet-society/kritika/defoort-kris-diving-poet-society

Ebből a zenekarból ismerem a fantasztikus bőgős Nicolas Thys-t, akit sikerült a Gyémánt Bálinttal közös új quartetünkbe elcsábítani. Másik új társunk, a dobos Antoine Pierre osztálytársam volt a brüsszeli konziban, és előbb ő hívott el a nemrég debütált, NextApe nevű zenekarába, majd válaszul én is visszahívtam a quartetünkbe. Mindkét zenész élt New York-ban, olyan nevekkel rögzítettek együtt lemezeket, mint Lee Konitz, Mark Turner, vagy Philippe Catherine. Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy lelkesen vállalták a felkérésünket.


JazzMa.hu: A BTF-os fellépésük lesz az első közös koncertjük?

HV: Igen, nagyon örülünk, hogy a Tavaszi Fesztiválon mutatkozhatunk be először. Márciusban lesz az első négyes próba Brüsszelben, de Bálinttal már javában írjuk és próbáljuk az új dalokat.


JazzMa.hu: Vannak tervek a folytatásra is?

HV: Júliusban további quartet koncertek lesznek Magyarországon, és fel is vesszük a közös lemezt. Ez az új album 2019 első felében jelenik majd meg a berlini Traumton Records-nál, és természetesen bemutató turnék is lesznek Magyarországon, Németországban, Belgiumban, és remélhetőleg más országokban is.


Mivel tapasztalatból tudom, hogy Harcsa Veronika koncertjeire az ország bármely pontján többszázan mennek el, így azt tanácsolom Önöknek, hogy már most vegyék meg jegyüket, mert aki sokáig vár, pórul járhat. Ti. a BMC koncerttermébe csak 350 néző fér be!

Vissza a hírekhez