JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Névnaposok – Márk2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Little Jazz Pub, Solymár - Fiatal tehetségek a jazzma.hu szavazó listáiról

Tegnap este folytatódott, az új idôpontban, minden hónap utolsó pénteki estéjén nyitva tartó Little Jazz Pub sorozata. Lapunk 2017. évi szavazólistájáról most fiatal, ígéretes tehetségek kaptak meghívást Solymárra. Márkus Tibor és az Equinox, mint házigazda a solymári Apáczai Csere János Művelődési Házban működő klubjában most Lakatos Gabriella (https://www.jazzma.hu/interju/jazzup/2018/02/04/jazzup-lakatos-gabriella)
és
ifj. Oláh Kálmán
(https://www.jazzma.hu/interju/jazzup/2018/01/28/jazzup-olah-kalman-jr)
mutatkozhatott
be. A bőgős ezúttal is Csuhaj Barna Tibor volt. Jeszenszky Györgyöt a dobokon most helyettesíteni kellett, a feladatot Márkosi András vállalta, aki a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója.

Vidéki Jazzarcok – Antal Zsuzsa (Debrecen)

Zsuzsát 2016 nyara óta ismerem. A Debreceni Bor- és Jazznapokra osztotta be a JazzMa.hu Színpadhoz Teremi Nóri. Zsuzsa nagyon kedves és segítőkész hölgy. Amikor például tavaly augusztusban 40 fokos hőségben a nagyerdei Békás tó partján búgócsigaként visszaértem az általa felügyelt színpadhoz, azonnal a kezembe nyomott egy jó hűsre lehűtött ásványvizes palackot!

A Miguel Zenón Quartet az Opus Jazz Club színpadán 2018. február 22-én

Érdekes, hogy honlapunkon 2011-ben egyik legkorábbi koncertbeszámolómat éppen Miguel Zenón-nak, az akkor még a Múzeum utcában lévő Budapest Jazz Clubban november 4-én adott koncertjéről írtam. És még meglepőbb az a tény, hogy a csaknem hét évvel ezelőtti felállást változatlanul láthattuk viszont csütörtökön este az Opus-ban.

Mostly Other People Do The Killing, Royal Room, Seattle (2018. február 22.)

Moppa Elliott bőgős agyszüleménye, a Mostly Other People Do The Killing zenekar (MOPDtK) már 15 éves. A zenekar leggyakrabban kvartett formájában működik, de volt már szeptet is, és trió is. Ma este trióban léptek fel: a MOPDtK két állandó tagja (Moppa Elliott és Kevin Shea) mellett Ron Stabinsky zongorista lépett a (szinte teljesen üres) Royal Room színpadára. (Vagyis, pozitívra fordítva: tulajdonképpen a nézők háromszor annyian voltak, mint a zenekar tagjai, ami nem is olyan rossz arány. És teljes csend volt, senki nem dumált, mindenki a zenért jött, vagyis tökéletesen lehetett a zenekarra koncentrálni.)

Az ORGANISM trió Stuttgart-ban

2018.02.15., Ungarisches Kulturinstitut Stuttgart / Magyar Kulturális Intézet, Stuttgart (Möntör Máté – gitár, Kiss Tamás – dob, Vas Bence – Hammond orgona).

"Akkor kezdtem új életet!" - Exkluzív interjú Csík Gusztávval - 4/3. rész

2018. február 6-án töltötte be a 75. életévét a világjáró zongorista. A születésnapi riport harmadik része következik. (Előtte még: a gimnáziumi évek alatt meg kell említeni Szalkai László nevét /és zenekarát/ - ez most megtörtént.) A hetvenes éveknél tartottunk.

Exkluzív interjú az idei Pernye András-díjas 86 éves ceglédi Dr. Hajdu Endrével

Bandi bácsiról már a 60-as évek végén hallottam, hisz apám, Dr. Maloschik Róbert nagy (Dr.) Garai Attila rajongó volt, és egyszer miatta leutazott Ceglédre, a Róna Jazz-re. Aztán évtizedekig nem hallottam róla… Majd az 1990-es évek végén Kármán Sándor bemutatott neki az egyik Dobos- és Ütős Gálán. Legutóbb évekkel ezelőtt találkoztam vele a BMC könyvtárában, ahol Kármán Sanyi bemutatta a Dobmúzeumról szóló könyvét. Most vasárnap délelőtt 11 órakor a BJC előterében pedig Dr. Lénárd Béla (Cegléd) mondta, hogy ő Dr. Hajdu Endrét fogja támogatni a laudációjával. The rest is history!

Bill Frisell-Thomas Morgan Duo, Jazz Alley, Seattle (2018. február 19.)

Bill Frisell, volt seattle-i lakos (tavaly ugyanis, 20 év Seattle után újra visszaköltözött New York-ba, pontosabban Brooklyn-ba), gyakran szerepelt a városban az elmúlt években; láttam már a Tractor Tavern-ben, egy kis country-zenére szakosodott lebujban (egyszer barátjának, Wayne Horvitz-nak ugrott be minden meghirdetés nélkül, máskor egy másik barátjának, Danny Barnes bendzsósnak "segédkezett”)...

„Rush”, avagy a friss lemezes Ludányi Tamás a JazzKarcban!

A JazzKarc egy hetente jelentkező magazin, mely a Karc FM 105,9 rádión hallható péntekenként este nyolc órától, majd éjféltől kerül ismétlésre. A 2016 májusában indult műsorfolyam szerkesztő-műsorvezetője jómagam vagyok -tehát Gáspár Károly-, és Maloschik főszerkesztő úrnak köszönhetően, januártól itt, a jazzma.hu-n is lehetőségem van ajánlani kedves Olvasóinknak az aktuális adást!

Exkluzív interjú az idei Gonda János-díjas Berki Tamással

Tamást több mint 50 éve láttam-hallottam először énekelni. 1966-ban a Kölcsey Gimnázium november 7-i „ünnepségén” lépett fel a Gerilla együttessel… Aztán majdnem 10 évvel később hallottam „Esküvő”-zni… Majd újabb évek múltán a „Mende-Sülysáp Blues” ragadott magával. És hát a későbbiekben számolatlanul jöttek ki kezei alól olyan énekesek, akik még nekem is tetszettek!

Korábbi bejegyzések Újabb bejegyzések