JazzMa

Friss Hírek

Drive-In Saturday2024. április 20.
Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

A 7 éves JazzMa.hu a magyar jazzklubok, a jazzkoncert- és fesztiválszervezők, valamint a lemeztársasági emberek szemével

A múlt hét végén körlevelet intéztem a jazzklubok munkatársainak, koncert- és fesztiválszervezőknek, valamint a jazzlemezeket is kiadó lemeztársasági embereknek, illetve a lemezforgalmazókhoz! Abban ez állt: „Kedves XY! 2011. március 1-én indult a JazzMa.hu, tehát a jövő héten 7 éves lesz. Ebből az alkalomból kíváncsi lennék a véleményére! Írja le pár mondatban, mit jelent Önnek, hogy van egy olyan jazzfelület, ami szinte teljes egészében a magyar jazzmuzsikusokról szól! Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel, Maloschik Róbert főszerkesztő www.jazzma.hu” Eddig 29-en válaszoltak! Aki csak ritkán olvassa az e-mailjeit, bátran elküldheti utólag is válaszát. Pótlólag felteszem! Ja, és senkinek sem adtam parancsot, hogy csak jót írhat a JazzMa.hu-ról! Alább ABC sorrendben az eddig beérkezett válaszok!

Ágoston Eszter (Modern Art Orchestra – Budapest)

Fontos orgánum az oldal. A jeles alkalomból fogadja őszinte gratulációnkat mind Kornél, mind a zenekar, valamint a stáb nevében!

Még százszor ennyit!


Bicskei Zoltán (Magyarkanizsa, Vajdaság, Szerbia)

Kedves Robi! Nem lennék Veled őszinte, ha nem mondanám meg, hogy csak nagyritkán nézek internetet. Otthon valójában két hete van internetünk. Feleségem használja. Volt egy nagyon régi számítógépünk ezelőtt /3 évig/, amit írógépnek használtam néha. Tehát az általam is becsült, és az én műsoraimnak is segítő "lapodat" sajnos nem kísértem. Évente csak párszor néztem bele, amikor valamit kerestem, vagy valamire felhívták a figyelmemet. Menekülök az internettől, mobilom, TV-m sincs stb… Nem tudok tehát hiteleset mondani, csak annyit: fontos témát jársz körül. Üdvözlettel: Zoli.


Bosnyák Ilona (Sambosi - Budapest)

Szeretem a jazzma.hu-t. Nem olvasom minden nap, de ha jazzkoncertre mennék esténként, Budapesten először mindig megnézem a lapodat, mert naprakész pontos  és minden információt megtudok belőle.

Szép az új  weblap is… Érdekesek az interjúk és a koncert kritikák. A Munkatársaidat is nagy gonddal válogattad, mert nagyon lelkiismeretesek és profik. Mindig látom Őket a budapesti koncerteken.


Bóna László (Budapest Jazz Club - Budapest)

Robit régóta ismerem, a lap születésénél pedig informatikai kérdések miatt - én biztosítok webszervert a jazzma.hu oldalhoz - jelen voltam, tehát nagyjából képben vagyok az újság életéről a kezdetektől a mai napig. Tudom, hogy Robi megszállottként dolgozik a friss hírek mihamarabbi publikálásán, persze Ő ilyen, ha valamit csinál, akkor teljes gőzzel teszi. Mindenképpen nagyon jó elképzelésnek és célnak tartom az újság létrehozását és sok energiával való fenntartását, mert így nekünk, magyaroknak van egy ingyenes, bárhol  elérhető jazzszakmai lapunk sok koncertfotóval, zenészek riportjaival, beszámolókkal, és amit kiemelten fontosnak tartok, a feltörekvő generáció megmutatásával.
Tudom, hogy a stáb abban az értelemben nem profi, hogy a beleölt munkát valamiféle díjazás ellenében tenné, mindenkit kizárólag a műfaj szeretete vezérel. A Budapest Jazz Clubban estéről estére látok jazzma.hu-s kollégákat, akik beszámolóik hitelességéhez a koncertélmény után írják meg cikkeiket, a legtöbb esetben fotókkal kiegészítve.
Nekem jazz szeretőnek, és elfoglalt embernek nagy könnyebbség, hogy felütöm a jazzma.hu-t, és megtalálok minden magyar és külföldi vonatkozású hírt, el tudok olvasni beszámolókat, mert bár a Budapest Jazz Club napi koncertjei frissen tartanak, az egyéb helyszíneken történtekről nem vagyok felkészült.
Köszönöm jazzma.hu (Maloschik Róbert), sok sikert és kitartást az elkövetkező 7 évre is!


Csányi István (Királyi Váró – Gödöllő)

Ahogy a kedvenc dobosom, aki a “dobosom" (Balog László) egyedi frazírral tudja kérdezni:

Na! Mi újság?

Lazán, de érdeklődőn, ugyanakkor szándékaimat kutatva, mindenre felkészülten. :-)

Nos! Így kukkantok be az oldalra valahogy én is.

Izgalomra különösebb ok nincs, mert a kedvenc “boltomba” térek csak be.

Tehát laza vagyok és érdeklődő és biztos abban, hogy innen jól jövök ki.

Egyébként elképeszt a pezsgés, amit itt találok, első gondolataim közt mindig ott van:

Ez a műfaj igazán lehetne több, népszerűbb az emberek körében.

Hihetetlen, tiszteletreméltó akarat tükröződik minden “centiméteren”.

Gratulálok az alkotóknak!

Javaslom az alkalomhoz illő névváltoztatást erre a napra:

istenéltessenma.hu

boldogszülinapotma.hu


Cserba Miklós (Hangvető - Budapest)

Ha felkeresem az oldalt, biztos lehetek benne, hogy friss hírekkel találkozom.

Magyar előadókról szinte csak itt olvashatok.

A zenekritikai rovat pedig az egyetlen biztos online hírforrás az exportált lemezeinknek.


Dorozsmai Péter (Tom-Tom Records – Budapest)

A magyar jazzélet színes mozaik képének egyik kihagyhatatlan színes eleme a JazzMa.hu. Boldog születésnapot kívánok neki!


Farkas Tibor (K11 – Budapest)

Nekünk koncertszervezőknek nagy segítség a jazzma.hu, mindazokkal az információkkal, színvonalas tudósításokkal, tájékoztatásokkal, kritikákkal, amelyek megtalálhatók az oldalon. Felkészült, a zenét nem csak kedvelő, hanem hozzáértő munkatársaid vezetéseddel egy nagyon hiánypótló munkát végeznek. Magam is örömmel vettem azokat a hangulatos és színes, profi fotókkal készült beszámolókat, melyek a nálunk tartott koncertekről készültek. Még akkor is, amikor rámutattak az egyébként általam is ismert és tudott hiányosságokra. Bízom benne, hogy lesz még alkalmam ilyeneket olvasni. 

Persze nemcsak nekünk szervezőknek, hanem a zenészeknek is segítséget jelent, hogy megismerje őket, és követni tudja pályájukat a Tisztelt Publikum!


Fazekas Csaba (Hajdúszoboszlói Dixie Napok – Hajdúszoboszló)

Én nem tudom, hogy miért volt nekem mindig fontos, hogy ott legyek a környékbeli koncerteken, de már ezt teszem több mint ötven éve. Meg azt sem tudom, hogy miért fontos, hogy nekem tudnom kell, hogy mi történik a nagyvilágban, de erre való a jazzma. Nemigen telik el egy nap, hogy ne pillantsak bele, és ne tudjam, hogy a magyar jazzmuzsikusok mit csináltak az elmúlt napokban. Azt is nagyon jól tudom, hogy egy bizonyos M. Róbert szintén így gondolkozik évtizedek óta azzal a különbséggel, hogy képes egybetartani ezt a rendkívül színes és heterogén társaságot és szereti a jazzt. Végezetül csak annyit, hogy jelenlegi állapotában is beépült a napi programjaimba és fontos számomra.

Hozzáteszem, hogy a jazzma születésétől fogva támogatja az általam szervezett Hajdúszoboszlói Dixie Napokat. Minden év augusztus első hétvégéje a tradicionális jazz ünnepe, ahol az elmúlt 21 évben fellépett a hazai mezőny minden jelentős együttese, valamint számos külföldi zenekar is igen nagy sikerrel szerepelt. Igyekszek minden évben valamit újítani és emelni a színvonalat. Remélem sikerül az idén is, és időben fogom elküldeni a részletes programot a jazzma-nak.


Hartyándi Jenő (MediaWave – Komárom)

Asszem a magyar jazzkedvelőknek néha érdemes lenne csókolgatni Maloschik Robi kezét, hét éves kitartásáért, azért hogy tájékoztatást nyújt a honi és nemzetközi jazz helyzetről. Talán nem mindenkinek tiszta, hogy milyen nehéz tartósan csinálni valamit, bármit is, mert sok az olyan tényező bukkan fel időnként, de inkább rendre, ami veszi el az ember kedvét. Bizton Robiban is többször felbukkant az abbahagyni-folytatni dilemmája. Mert a közönség, a felhasználó csak ritkán hálás indíttatású. Néha belelkesül és dicsér, de a többség inkább fikáz és rendkívül sokat tud arról beszélni arról, hogyan is kellene csinálni. Persze csak beszélni, mert tenni általában nem tesz semmit. Egyszóval a "fogyasztó" hálátlan fajta...

És tudjuk, hogy a legenda, vagy tán a tudomány szerint is az ember minden sejtje hét év alatt teljesen kicserélődik. Ha ez igaz, akkor Robié is teljesen kicserélődött már, és nem ugyanaz az ember, mint amikor elkezdte áldásos tevékenységét. Vagy van egy másik legenda, vagy inkább tapasztalati tény, hogy a házasságokban is kritikus a hetedik év. Talán épp a fentiek miatt?

De ugyanakkor a magyar népmesékben és hagyományban a hetes szerencseszám. Nem látok bele Robi belsejébe, és nem látom, hogy a teljes sejtcsere milyen irányba alakította jazz-zel kapcsolatos gondolatait, de öregedő és hagyománytisztelő emberként abban reménykedem, hogy a hetes szerencsés szám lesz Robi számára, és még több hetesen keresztül tudja folytatni hiánypótló/fehér holló tevékenységét, a magyar jazzkedvelők örömére. De ne feledjük, hogy semmiképpen ne hagyjuk ebbeli tevékenységében egyedül! Segítse, ki hogy tudja! Sok kicsiből áll össze az egész.


Hoffmann György (született: Hofi) (iF Café – Budapest)

Szerintem Maloschik Robi így képzeli az aranykor reggelét: kihúzzuk a napra az asztalt és kényelmes olvasó székünket, egy kedves jazz énekesnő gőzölgő forró csokit, friss kalácsot és hideg ásványvizet tesz  az asztalra, széthajtogatjuk kedvenc ropogós napilapunkat, amely az elmúlt este jazz eseményeit tárgyalja a címlapon. A főszerkesztői vezércikk régi Bartók Rádiós emlékeken nosztalgiázva mutat irányt a lap munkatársainak. Beljebb lapozva portrék, beszélgetések, nemzetközi kitekintések a jazz világába. Sport, időjárásjelentés nuku.
Még nem jött el az aranykor, de a szűk lehetőségek kínálta környezetben a legtöbbet teszi értünk a JAZZMA.


Hunka Róbert (Hunnia Records – Budapest)

Néha úgy tűnik, hogy a kultúrának árt a pénz. Amikor ömlik, akkor mindenki elégedett - és az is részt kér belőle, aki csak vállalkozásként lett Artista.

Amikor nincs pénz, akkor csak az marad a porondon, aki belső késztetésből és csak az örömért is csinálja azt, amit szeret, szeretünk.

Ilyenkor a porondon és a nézőtéren megszületik az a valami, ami nem csupán egy tökéletes termék. Na, ez a valami!

S hogy ma valami védőháló nélkül 7 év után is itt áll a porondon, az több, mint attrakció - az ma csoda. JazzMa!


Illés Tamás (Pannonhalmi Apátsági Pincészet – Pannonhalma)

A JazzMa.hu a jazz minden vonatkozásának hazai kommunikációs csomópontja.

Itt összefut, és innen kikerül minden hír és üzenet, amely a jazz által akármilyen mértékben is megérintett olvasók számára releváns lehet.

Hírt ad, tudósít, meghív, szervez, oktat, művel, segít, s közben szórakoztat és kikapcsol.

Boldog Születésnapot és további hosszú, sikeres, élményekben gazdag működést mindnyájunk örömére!


Irk Réka (Érdi Jazz Fesztivál – Érd)

Több oldalról is látom a JazzMa fontosságát.

Egyrészt az Érdi Jazz Fesztivál szervezőjeként hatalmas lehetőséget kaptam azzal, hogy megjelenhettünk a weboldalon, köszönjük, hálásak vagyunk érte. Négyen támogattak akkor összesen (egyikük Maloschik Róbert volt), még a zenészek jelentős része sem értette, mit jelent egy jazzfesztivált elindítani, a semmiből ismertté tenni.

A másik oldal a jazz-kedvelő oldal: hála a lelkes cikkíróknak, a fesztivál előtti években is tudtam követni azokat a jazz eseményeket (és ma is), amikre nem jutottam el. Ettől az évtől kezdve pedig a jazz programajánló is kiválóan használható.
Sok sikert kívánok továbbra is a JazzMa-nak!


Kármán Sándor (Ceglédi Dobos- és Ütős Gála + Dobmúzeum – Cegléd)

Szeretem a JazzMa.hu oldalt, mert ott van mindenütt, mert figyelmes és naprakész, mert megbízható és alapos, és mert már hét éve teszi a dolgát!

Boldog születésnapot a JazzMa.hu-nak és gondos apukájának, Maloschik Robinak!


Keleti Kristóf (Budapest Jazz Club)

A Jazzma.hu indulásával egy addig tátongó űrt töltött be, hiszen előtte nem létezett érdemi, rendszeresen frissülő jazz-szakmai "portál". 
Bár a kifejezés mostanra talán idejétmúlt, ilyen mennyiségű információt felhalmozó, programajánlókat, beszámolókat, kritikákat, sőt, hazai és nemzetközi zenész-adatbázist is tartalmazó felületet nem hívhatunk egyszerűen csak honlapnak.

jazzma.hu az elmúlt hét évben sokat tett azért, hogy a műfaj úgy szakmai berkekben, mint a kultúrpolitika és a közönség számára is évről-évre elismertebb legyen. Jól bizonyítja ezt többek között a jazz koncertek számának növekvő tendenciája, melyről épp innen, a jazzma.hu oldalról lehet legkönnyebben tájékozódni.


Kiss Imre (MKVM – Magyar Kereskedelmi- és Vendéglátóipari Múzeum)

Mi ugyan ebben a 7 évben csak alkalmanként tudtunk foglalkozni a jazz-zel, de az általad létrehozott oldal fontos tájékozódási és eligazodási pont volt mindvégig.

Sőt, mondhatjuk egyfajta zsinórmértéket jelent a magyar jazzéletben, s mint ilyen állandó és tiszta forrás is!

Köszönjük!!!


Kovácsné Mikola Mária (igazgató, Kanizsai Kulturális Központ – Nagykanizsa)

Szinte hihetetlen, hogy ennyire gyorsan szaladnak az évek...

2011-ben, amikor a JazzMa.hu elindult, és teret-lehetőséget-publicitást biztosított minden, a jazz-zel kapcsolatos hírnek és eseménynek, még nem sejthettük itt, Nagykanizsán, hogy hamarosan (2015-ben) befejeződik egy több mint négy évtizedes hagyomány a városunkban. Ekkor még nagy örömmel készültünk az éppen aktuális Kanizsa Nemzetközi Jazzfesztiválra, amelynek műsorát ide is másolom Neked:

"Kanizsa Nemzetközi Jazz- és Világzenei Fesztivál

Hevesi Sándor Művelődési Központ, Nagykanizsa

2011. október 7-8.

Október 7. (péntek)

Hevesi Sándor Művelődési Központ – Ősze András galéria

18.00          A 32. „ÉLETÜNK” Országos Fotókiállítás megnyitója

Hevesi Sándor Művelődési Központ – színházterem

19.00          Szőke Niki Project

21.00          Teodoszij Szpaszov (Bulgária) és Borbély Mihály együttese

23.00          Maszkura és a Tücsökraj


Október 8. (szombat)

Hevesi Sándor Művelődési Központ – színházterem

19.00          East Gipsy Band

21.00          KENNY WOLLESEN (USA) és a NIGUN együttes

23.00          Jam session az est fellépőivel


Belépődíj: 3000 Ft/nap"

A legendás nagykanizsai jazzfesztiválok ugyan múltidőbe kerültek, a műfaj szeretete azonban továbbra is eleven a városban, hiszen számos jazz-koncertet szervezünk a Kanizsai Kulturális Központ intézményeiben.

Hogy számomra mit jelentett és folyamatosan mit jelent a JazzMa.hu létezése? Nem kevesebbet, mint: iránymutatást, igazodási pontot, kapcsolati tőkét, publicitási lehetőséget, esetenként "jazz-pápai", atyai dorgálást és dicséretet.

Azt, hogy bármikor  lehet kérdezni, véleményt, javaslatot kérni és tenni. Nagyszerű jazz-eseményekről értesülni, ezekről remek fotókkal illusztrált összefoglalókat olvasni.

Gratulálok mindazoknak, akiknek részük van e remek felület létrejöttében és színvonalának fenntartásában.

"HAPPY BIRTHDAY TO YOU!"


Dr. Lénárd Béla (Gimnáziumi Jazz Esték - Cegléd)

Először is gratulálok a 7 éves honlapodhoz! Csak felsőfokban tudok irni arról, hogy mit jelent nekem a JazzMa: friss, jól szerkesztett híreket, interjúkat, kitekintést  a jazz világára, naprakészséget, és még hosszan sorolhatnám az oldal erényeit. Fantasztikus kitartásod, tárgyi tudásod, a zenészekkel tartott -mindig pozitív hozzáállásod példamutató. Nagyon jó munkatársaid, tudósítóid láthatólag nagy odaadással, szakértelemmel vesznek részt a Veled való csapatmunkában. Nagyon színvonalas, naprakész, jól szerkesztett az oldalad. Nagyon szeretem! Neked és minden kedves munkatársadnak jó egészséget, kitartást kívánok, hogy még nagyon sokáig élvezhessük ezt a remek, egyedülálló magyar jazzhonlapot!


Otto Lohle (magyar felesége van!) (JazzFest Gronau – Gronau, Németország)

Gerne schreibe ich Dir ein paar Zeilen zum 7jährigen Jubiläum von JazzMA.hu.

Mit Hilfe meiner Frau lese ich - wenn auch unregelmäßig - die zahlreichen Informationen in JazzMa.hu. Sie geben einen guten Überblick über die aktuelle ungarische Jazzszene. Interviews, Konzerthinweise und CD-Besprechungen sind immer interessant. Soweit ich aus der Ferne weiß, gibt es in Ungarn keine annähernd informative Seite wie die von JazzMa. Ich freue mich für Euch und Euer Jubiläum und hoffe, dass JazzMa.hu noch viele Jahre lebendig bleibt.


Molnár Csaba (Adyton Tábor – Nagymaros)

Kétségtelen, hogy a Jazzma.hu nélkülözhetetlen friss hírforrás a jazz világában.
Gyorsasága, szemfülessége mellett jellemző rá, hogy igyekszik ebben a széles zenei spektrumban szinte mindenről tudósítani. Ami egyáltalán nem könnyű, mert manapság egyre inkább kénytelenek újraértelmezni a hozzáértő kutatók, zenetudósok a jazzt és annak határait. Azt láthatják, amit mi is tapasztalunk: határ szinte a csillagos ég.
Nem tudom, hogy minek köszönhető, de ebben a csöppnyi országban újra és újra örömmel fedezhetjük fel a tehetséges fiatalokat.
Ehhez jön még, hogy a legnagyobb tisztelettel említett "nagy öregek" is erősen jelen vannak. 
Szinte lehetetlen feladatnak látszik, hogy a klasszikus jazzt játszókról, az új utakat járókról, a stílusteremtőkről és a besorolhatatlanokról majdhogynem naponta beszámoló szülessen. A remek fotósorozatokról már nem is szólva.
A magyar jazz történetébe is alaposan betekinthetünk az erre hivatott rovatokban.
Kívánok még sok erőt és még több segítséget Robinak és csapatának!
Boldog szülinapot JazzMa.hu!


Nádori Péter (Universal Music – Budapest)

Ha valaki rendszeresen tájékozódni akar a nemzetközi (és persze a magyar) jazzélet eseményeiről, nemigen talál naprakészebb és megbízhatóbb forrást, mint a JazzMa.hu. A Universalnak (és persze a többi kiadónak is) különösen fontos, hogy van egy fórum, amely rövid időn belül, magas színvonalon, „sine ira et studio” szemlézi az újonnan megjelent lemezeket.

Még sok boldog születésnapot JazzMa.hu!  És Neked is Robi, bármikor legyen is!


Angela Snétberger (Snétberger Ferenc felesége-menedzsere – Berlin, Németország)

CONGRATULATION FOR THE SEVEN YEARS!


Szegedi Zsuzsa (Nemcsak Jazz Klub – Szigetszentmiklós)

Egy remek online zenei oldalként, olyan áramlat a nagy média tengerben, melyen a jazz zene iránt érdeklődők minden hátszelet megkapnak az élvezetes  szörfözéshez. Remek cikkek, koncertajánlók, háttér információk, a szakma szinte minden szegmenséről.


Veres Krisztina (Meseház – Békéscsaba)

Hogy mit jelent nekünk, felhasználóknak és egyben jazz-rajongóknak egy kifejezetten nekünk szánt internetes portál? Óriási lehetőség, hogy legyünk bárhol a világon, jelen lehessünk a magyar jazz-életben, naprakészen tudjuk követni az aktualitásokat. Számomra, mint koncertszervező számára, kiváló lehetőség arra, hogy a békéscsabai jazz-élet aktualitásait eljuttathassam közvetlenül az érdeklődő közönséghez, ezzel klubunk elismertségét is növeljem. Számomra, mint jazz-kedvelő és közvetítő számára, elsősorban a „friss-ropogós” jazz hírek közvetítése a legizgalmasabb, de szívesen olvasom az interjúkat is, amik amellett, hogy érdekesek, szintén egy jókora lépéssel előrébb járnak bármelyik internetes felületnél. Szeretettel gratulálok az elmúlt hét esztendőhöz és kitartást, jó egészséget kívánok az elkövetkezendő hetvenhez.


Wagner László (Gödi Jazz Napok – Göd)

Minden nap rákattintok honlapodra, kíváncsian nézem át, milyen koncertek vannak, átnézem az engem érdeklő kritikákat, elolvasom a zenészekkel, szervezőkkel készített interjúkat.

Hamarosan küldöm a Gödi Jazz Napok programtervét.


Wallner György (Opus Jazz Club, BMC - Budapest)

Sajnos, nem vagyok kompetens, mert nem jut időm olvasásra, így a JazzMa-ra sem. Ettől függetlenül annak nagyon örülök, és rendkívül fontosnak tartom, hogy létezik ez a felület, mert egyrészt orientál, másrészt koncentrált információkat ad, amelyeket egyébként különböző forrásokból kellene összecsipegetni.

Csak így tovább!


Zselinszky Zsaklin (Budapest Jazz Club - Budapest)

A legbensőségesebb jazz-zenei oldal Magyarországon, melynek munkatársai egytől egyig elkötelezett rajongói a műfajnak. A gondosan összeállított programajánlók, a részletes, színes-szagos beszámolók iránytűként szolgálnak a jazzfogyasztók (és termelők!) számára hét éve.


Zsigó Katalin (Magneoton/Nonesuch – Budapest)

A Nonesuch lemezkiadót 1995 óta képviseli a cégünk Magyarországon. A kiadó választéka igen szerteágazó, a Nonesuch klasszikus, kortárs, jazz, alternatív, filmzene és még sok más műfajban gazdagítja a rögzített zenei kínálatot. E sokszínűség jegyében a mi kapcsolataink is szerteágazóak a magyar média világával.

A változás természetesen itt is folyamatos, ám Maloschik Róbert a Magyar Rádiótól (Bartók csatorna) való elválása után tovább gondozta a jazz zene ismertté tételét, s 2011-ben létrehozta a jazzma.hu oldalt, amely azóta is a műfaj egyik fontos, sokak által látogatott fóruma.

A további jó szakmai együttműködés jegyében üdvözlöm az oldalt a megalapítása 7. évfordulóján. 


Vissza a hírekhez