JazzMa

Friss Hírek

Sheppard, Andy: Romaria2018. március 17.
JazzUp – Richter Ambrus2018. március 15.
Porter, Ryan: The Optimist2018. március 13.
Cintia varázsa2018. március 12.
CRIMSON KIRÁLY UDVARÁBAN2018. március 10.
JazzUp – Orbay Lilla2018. március 10.

Hírek

A Márványteremben folytatják

Egy cuki (kis)lány ül a zongoránál. Andrea Motis dezsavűm van. A trió nyom egy rövid intrót, ezzel teszik le elénk névjegyüket az Opus Jazz Clubban február 28-án. A lenti rész megtelt, fenn a "kar"-ban is voltunk vagy tizenöten.

Mivel nem terveztem, hogy írok a Várallyay Petra Trió koncertjéről, a jegyzetelésre is alkalmas telefonom egyébként lemerült, így a Budapesti Tavaszi Fesztivál programfüzetének térképpé kihajtogatott példányát írtam tele.

Andrea Motis énekel, trombitál és altszaxofonon játszik, míg Várallyay Petra énekel, zongorázik és hegedül. Mindkettő zseniális, míg az egyik Európa közepén, a másik lány a kontinens szélén él.

A csizmás kandúr, izé cirmoll a basszusgitáros Berta Zalán és a dobos Szikora Balázs társaságában muzsikál 2014 óta. A zenészek nagyon fiatalok, lazák és gyakorlatilag mindent tudnak a hangszerükön.

A “Love for Sale” alapvetően a főhősnek nem kedvence, de addig gyúrták ezt a jazz standard-et, míg Petra  bele nem szeretett.

Mivel mindannyian szeretnek vonatozni, legfőképp az erdélyi elhaladó táj, a vonatból látnivalók és az emberek ihlették meg a bandát a “Train” című kompozíció megírására.

Egyébként furcsa az élmény, mert most Balázska és Petrácska sziporkázik ugyanott, ahol pár napja Kőszegi Imre bácsi és Szakcsi Béla bácsi tettek ugyanígy. (No, majd megkapom a magamét a kicsinyítésért az egyik társaságtól és az öregítés miatt a másiktól…) Bár nem tudok elvonatkoztatni a három fiatal látványától, de ha “lehunyom szemem, idegen tájakon járok, elképzelem“ ahogyan egy észak-európai származású, elismert, hosszú évek óta működő jazz trió valahol az USA egyik prominens koncerthelyszínén teltházas koncertet ad.

Az álomból reggelre megmaradt emlékfoszlányokról szól a következő dal. A basszusgitár izgalmasan vezeti be.

A “My Favorite Things” is megszólal kissé megbolondítva, pár helyen átharmonizált változatban.

A következő pár percben hegedűre vált Petra és Zalánnal duóznak. Friss, ropogós a hegedű-basszusgitár kettős. A hagyományos hegedűjátékot fűszerezve hallhatjuk a fogólapnál való megszólaltatástól az intelligensen használt üveghangokig. Berta Zalánról is elmondható, hogy játékába a modernebb technikai megoldások, effektek használata is teljesen beépült. (Ezeket a mai közönség természetesnek veszi, ugyanakkor egyértelműen volt benne nem kevés munka, hogy a fiatalok ilyen magabiztossággal bánnak hangszereikkel.)

A márciusban rögzítendő lemez címadó dala szól az első rész végén. Jól belelendülnek a zenészek, gyakorlatilag a határidő közeledtével átélhető “bevadulás” élményét szemléletesen mutatják be nekünk. A lemez megvásárlására buzdítás szándékával nem árulom el, hogy Szikora Balázs a doboknál milyen hatásos megoldással jelezte azt, amikor egy adott határidő utolsó pillanatait éljük meg. A kompozció perkusszív részénél újra bebizonyosodott, hogy a trió tagjai hangszereiknek nemcsak a tenyeresével, hanem a fonákjával is remekül bánnak.

Bár nem tudom, hogy Kabos Gyula szívesen megkóstolta volna vajon a céklalevest, én amellett döntöttem a szünetben.

A második részben a saját dalok és a feldolgozások váltogatták egymást: a “Simple Dreams”, az “All The Things You Are”, az “Innocent”, az  “Afro Blue”, a “Sing a Song of Song” gyorsan lepörögtek. Alapvetően rövid dalokat játszott a trió.

A “Végső harag napja” saját átkeresztelésemben ‘A barbárok dala a közepkorból” lett. Fejben meg is hangszereltem egy kb. 80 fős, sok és osztott szólamú vonóssal felálló szimfonikus zenekarra.

A megérdemelt visszataps után Petra eképp szólt elektromos hegedűjével kezében: “Lehangolom magamat bracsára, mert az jó!”

Ha iparilag kellett volna a szerdai koncerten előadó zenekart megközelíteni, akkor  mondjuk 40 éve azt mondták volna erre az árucikkre, hogy ez bizony a salgótarjáni Ötvözetgyárban készült. Klasszikus, jazz és kortárs muzsika ízléses keverékét hallhattuk. A cikk írója kifejezetten rajong az eklektikus zenéért és akarva-akaratlanul maga is sokféle színből, stílusból összeálló zenét ír.

Március 24-én a Magyar Rádióban folytatják a muzsikálást. Ajánlom!


vpt-1-20180228-213052.jpg


Vissza a hírekhez