JazzMa

Friss Hírek

Sheppard, Andy: Romaria2018. március 17.
JazzUp – Richter Ambrus2018. március 15.
Porter, Ryan: The Optimist2018. március 13.
Cintia varázsa2018. március 12.
CRIMSON KIRÁLY UDVARÁBAN2018. március 10.
JazzUp – Orbay Lilla2018. március 10.

Hírek

Bartókosok a BJC-ben

A jazzének tanszak szervezésében került sor arra a nagyszabású koncertre, melyet 2018. március 4-én, vasárnap este tartottak a Budapest Jazz Clubban.

Nem is olyan régen számolhattunk be a konzi zenekari bemutatkozó hangversenyről, és máris egy újabb hangversenyen hallgathattunk a fiatal muzsikusokat. Ezúttal az énekesek kerültek a középpontba, az általuk életre hívott produkciókban azonban a tanszak hangszeresei is nagy hangsúllyal megjelentek. A nagyrészt saját ötletek alapján összerakott, alapjában egyéni felkészüléssel megszülető produkciókra igen sokan voltak kíváncsiak, zsúfolásig megtelt a klub.

Először is álljanak itt a fellépők nevei, hiszen el kell kezdenünk memorizálni a következő jazzes generációt:

Énekeltek (a színpadra lépés sorrendjében): Koncz Kriszta, Varga Nóra, Orbay Lilla, Bakos Bettina, Nagy Emma, Parragi Rebeka, Hargitai Veronika, Lakatos Gabriella, Castagno Claudia, Farkas Zsolti, Törőcsik Hanna, Nagy-Babos Rebeka. (tanáraik: Lakatos Ágnes, Karosi Júlia, Urbán Orsi.)

Közreműködtek: Cseh Péter, Thorpe Gáspár (gitár), Kéri Sámuel, Pál Gábor, Sárosi Áron (basszusgitár), Bejan Norbert, Farkas Zsolti, Marczell Márton, Papp Tamás, Szép András (zongora), Ceryák István, Klausz Ádám, Milei Bálint Attila (dobok), Vadász Gellért (szaxofon), Sebestyén Patrik (trombita).

Az improvizálás alapjául a klasszikus standardek mellett néhány rockos dal is szolgált. A fiatalok színes fantáziával nyúltak a számokhoz, szinte mindegyik produkcióban volt valami különleges: egy intro, vagy a hangszerelésben egy poén; a meglehetősen hosszúra nyúló estében sem érezte azt a hallgató, hogy a produkciók egyfajta monoton ritmusba állnának össze. Jó volt látni a tanárok arcán, hogy ők is mosolygós érdeklődéssel követik az eseményeket és abszolút díjazták a megszülető eredményt. A közönség is nagyra értékelte az estet, lelkes tapsokkal köszönték meg a produkciókat.

Összességében elmondhatjuk, hogy minden szereplő szépen helyt állt a koncerten. Értem ez alatt, hogy hozta a maximumot, amire jelenleg képes tudásszintje, színpadi rutinja alapján. Látszott, hogy mindenki komolyan vette a felkészülést, igyekezett mindazt belesűríteni a számokba, amivel napi szinten foglalkoznak – jelen esetben elsősorban az énekórákon. A hangszeresek is pozitív arcukat mutatták, nagy figyelemmel kísértek és a szólóikban pedig brillíroztak.

S vállalva a szubjektív megítélés „vádját”, mégiscsak kiemelnék néhány számomra kedves, vagy meglepő pillanatot: elsőnek talán Sebestyén Patrik egész esti teljesítményét, különös tekintettel a melodikás szólójára; izgalmas mondanivalója, időnként kicsit pimasz, csipkelődő játékstílusa igen kellemes élményt nyújtott. Lakatos Gabi merész vállalkozásba kezdett a dobbal való duettezéssel, a csatlakozó Sebestyén Patrikkal együtt nagyszerűen vették az akadályokat ebben az igen nehéz, basszus és akkordok nélküli környezetben is. Kiemelkedő volt Kéri Sámuel basszusgitározása is (mert hogy Pál Gábor nagyot alakít, azt már megszoktuk…), az egyszerűségében is nagyszerű Koncz Kriszta–Szép András duó, vagy a legfiatalabbként fellépő Castagno Claudia pompás virtuozitása.

Titkon bízom benne, hogy a koncertről fotóriportot is láthatnak majd a jazzma.hu olvasói, így jelen sorokhoz csak ízelítőül, a teljesség igénye nélkül csatolok fényképeket. Mert ezt a koncertet nehéz visszaadni, minden percét megérné megörökíteni. Várjuk a folytatást, Bartók konzi for ever!

(Nem akarom megbántani a többi lányt, de én négyet emelnék ki: Orbay Lilla (egészen ragyogó a scat-elése, és akkor mit mondjak a megjelenésére?), Nagy Emma (nekem ő volt az est csúcspontja: előadása ezúttal is lenyűgözött: a „Goodbye Pork Pie Hat”-től már lúdbőröztem, az „Footprints” pedig frenetikus volt, higgyék el nekem, ez a 20 éves bajai lány lesz a 2200-as évek nagy revelációja! Bravó Karosi Júlia tanárnő…), Lakatos Gabriella (hát őt meg aztán nagyon szeretem, igazi jazzénekesnő minden porcikájában, már most díva!). A végére hagytam egyik kis kedvencemet, a 15 és fél éves Claudia Castagno-t (Garai Attila unokája!): tőle különösen a No More Blues (Cega de saudade – ejtsd: cségá dzsi szaudádzsi!) tetszett. Mondtam is neki backstage-en, hogy ilyen jól énekelni ezt hazai mezőnyben még senkitől sem hallottam. És a „brasileiro”-ja is fantasztikus. Mondta, hogy apukája argentín, tud spanyolul is, így már könnyű volt neki a brazil portugállal megbírkóznia. – A szerk.)

https://www.youtube.com/watch?v=sNTrCB6sBl8&feature=share


001.jpg


002.JPG


nagy-emma.jpg


003.JPG


004.jpg


005.JPG


006.JPG


007.JPG


008.JPG


009.JPG


010.JPG


011.JPG


claudia-castagno.jpg


012.JPG


Vissza a hírekhez