JazzMa

Friss Hírek

Sheppard, Andy: Romaria2018. március 17.
JazzUp – Richter Ambrus2018. március 15.
Porter, Ryan: The Optimist2018. március 13.
Cintia varázsa2018. március 12.
CRIMSON KIRÁLY UDVARÁBAN2018. március 10.
JazzUp – Orbay Lilla2018. március 10.

Hírek

Kartávolságra nyitódj! Ó, ott már a zenekar van!

A háromfős „zsűri” elégedett volt a tegnapi Váczi Eszter és a Quartet (VEQ) produkciójával az iF Kávézóban.

Gyenge Lajost a tökéletes helyettes, Kaszás Péter képviselte a doboknál, a cifrábbnál cifrább verőkkel a kezében.

Mivel ennél közelebb már nem ülhettünk volna, lehetőségem volt jól megfigyelni Schneider Zoli gitáreffekt-parkját. Kb. 5 percig néztem: ez most soros, vagy nem soros – mármint a kütyük kapcsolása. (Ezen a képen Önök is megcsodálhatják!)


zoli-eff-20180305-201313-3.jpg


A rutinos rajongótábor - mi is ide tartozunk Dórival és Edinával - érdeklődve figyelte a dub-trance stílus keverékébe hajló izgalmas dobolást a „Vissza Hozzád” vége felé.

Az „Így utazom” személyes kedvencem a zenekartól. Most is a megszokott, finom, halk, technikás megszólalásban. Mindig elmondom - így most is hangsúlyozom -, hogy a VEQ az a zenekar, aki László Attila intelmeit maximálisan betartja: a koncerthelyszínhez igazítja a hangerejét. Az iF Kávézó kifejezetten a halkan suttogó zenekaroknak kedvez. (Ezért is ültünk olyan közelJ)

A közönség lent figyel, a galérián már nem annyira, így az „Ott leszek!”-ben a fél métert csökkentem 30 centire és észre is veszem, hogy a gitáros kolléga új hangszeren brillírozik – vagy csak pirosra festette, hogy Gátos Iván Nord billentyűjéhez passzoljon színben.

Mielőtt a legújabb, „Egy perc” című lemez három dalát halljuk, Váczi Eszter pincérnőségével a zenekar ivószünetet tart. A pintnyi limonádékba a fiúk úgy kortyolnak bele, mint ahogy a jó parasztember a határban kaszakőfenéskor a tűző napon issza a vizet.

A francia „Körhinta” zárja az eseménydús első félidőt.

A szünetben Edina megjegyzi: „Itt még nem ettem rosszat!” Valóban, az iF Café konyháját mindenki dicséri. Teljesen egyetértek a megállapítással. (Erről eszembe jut a nagyapám, akit egyszer megkérdeztünk, hogy mi a kedvenc étele: „Fiam, nekem még nem főztek rosszat.” Mielőtt alakulatukat a Don-kanyarba vezényelték volna, olyan súlyosan megsebesült a lába, hogy hazaküldték egy vonattal. Ellenkező esetben valószínűleg nem én írom ezt a cikket. Az ételről és az Életről úgy általában: mi és mihez képest…)

„Ők is elindulnak”, mármint a zenekar a második részben. Nincs mit írni nagyon a második részről, hisz a zenekar kellemes jazz(es) muzsikájának rajongói vagyunk. Kedveljük a dalszövegeket. Időnként Gátos Bálint basszusgitáros az új dalok harmóniamenetét mutató kottát felém fordítja.

Szerintem a VEQ-nek a jazz műfaj szempontjából jelentősége van. Folyamatosan megy a vita a szakmabéliek között, hogy mi is a jazz és kik játszanak jazz-t. (Pár hete Szakcsi Lakatos Béla fejtegette ezt a témát a Dzseszzmecsere aktuális vendégeként a Nyitott Műhelyben.) Az én személyes példám az, hogy gyerekkoromban nem rajongtam a jazz-ért. Betűreklámzeneként aposztrofáltuk, azaz ment a TV-ben a betűreklám és villámkezű zenészek számomra érthetetlen muzsikát játszottak. Aztán voltak jazz rajongó és a műfajt tanuló osztálytársaim, akik mindig cikiztek a gimnáziumban, hogy az általam nagyon kedvelt reggae zenében csak három ujja van a billentyűsnek (értsd: primitív hármashangzatokat játszanak), aztán majd szóljak, ha kinőtt a negyedik ujja is a Ladánybene „gépírójának”. Majd ahogy telt-múlt az idő  és felhagytam a napi szintű szaxofonozással, gyakorlással, a jazz gyakorlatilag majdnem teljesen kihalt az életemből az egyetem legvégére. Váczi Eszter és a Szörp (acid-jazz, funk, funky zenekar) koncertjeire, majd jóval azután a VEQ programokra jártam. Később a mindenkori zenekari tagok más formációit is hallgatva találtam vissza a kiszenekari jazz világába és szerettem bele szenvedélyesen a jazz nagyzenekari hangzásba.

Zenebarátaimmal izgatottan várjuk a következő VEQ koncert dátumát! Jöjjenek Önök is!


veq-1-20180305-212422.jpg


veq-2-kesz-20180305-212647.jpg


veq-3-kesz-20180305-220201.jpg


veq-4-kesz-20180305-212118.jpg


veq-6-kesz-20180305-202455.jpg

Vissza a hírekhez