JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
Névnaposok – Maja2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.

Hírek

JAZZERT: MALEK-JÁGER TANDEM

Adni jó. Az ajándékozás eltitkolt lélektana szerint azonban az a tuti, mikor te ugyanúgy örülsz az ajándéknak, mint aki kapja. A Rómer Jazz Klub Győrben biztosan osztja ezt az elvet, hiszen létezhet-e jobb ajándék Nőnapon, mint egy csinos nőt meghívni egy belvárosi koncertre, ahol a manapság divatos non-alcoholic welcome drinkek helyett egy pohár borral fogadják? Hogy utána Malek Andrea ízletes és könnyen fogyasztható d(zs)esszerteket szolgáljon fel?

Az énekesnő épp pályája 30 éves jubileumára készül, melyre ráadásul a születésnapján kerül majd megrendezésre a jövő héten. Győrben tartották tehát a főpróbát szerda este, hogy duóban bepróbálják a jövő heti gála részleteit. A műsor ezek szerint ott szolid esztrád jelleget mutat majd, a könnyűzene és a jazz elemeinek ötvözésével. Így az esti koncertet is ez jellemezte.

Ha az előadók között rendeznének egyszer a mobil akukat tesztelő próbát, hogy ki bírja legtovább, Malek Andrea biztosan az élen végezne. Impulzív színpadi jelenléte, vitalitása elvitte a koncertet. Még a színpadot kevésbé látó nézőket is kiszolgálta némi hastánccal. Szereti magát kalandorként aposztrofálni, sok mindenbe belevág, amit más kétszer is meggondolna. Ez jól érzékelhető az általa írt dalszövegekből is. Ezért került a koncert programjába (és a Madárka lemezre) az Ez a vonat, ha elindul (itt ő jegyzi a szöveget), a Nagy utazás és az Elindul a vonat is. Az anyag gerince a Malek Andi Soulistic formáció Birdie című korongja.

A jazz-zenészek operett slágerektől, népdalokig sok mindent próbáltak már a műfaj sajátosságaival ötvözni. Aki ismeri Szabados Györgyöt, a Dél-aföldi Szaxofon Együttest, vagy épp Szakcsi Lakatost (aki a klub következő vendége lesz Pocsai Krisztával), tudja, miről beszélek. Ennek sikere mindig az előadó zenei talentumának függvénye. Lehet kísérletezni a hangszereléssel (Jó estét, jó estét), vagy a ritmizálás megváltoztatásával (Páva), de nem bírja el minden a swinges lüktetést. Itt is hallottunk bossa novásan szóló népdalt, ezt Jáger András kreatívan lekísérte, a rockból a jazz határaira terelt fúziót. Nem véletlen, hogy három Katona Klári dal is műsorba került. A legérdekesebb az volt, hogy amikor igazi jazz szólt a színpadon, az volt az ember érzése, mintha egy stúdiófelvétel részletét hallgatná, odaképzelhette a többi sávot, a bőgő szólamát, a dobokat és fúvósokat.

A csinos nők egyébként szeretik az exkluzív desszertet. Mondom, ajándékozni tudni kell.


Vissza a hírekhez