JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 23.
Tuesday Afternoon2024. április 23.
Névnaposok – Béla2024. április 23.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Lars Danielsson & Gregory Privat, Neumünsterkirche, Zürich, Svájc

Világjáró riporterünk ezúttal Zürichből tudósít! – A szerk.

Lars Danielsson svéd basszusgitáros-bőgős (aki nem összetévesztendő Lars DK Danielson dán basszusgitárossal) tegnap este Zürichben a Neumünster templomban adott duókoncertet Gregory Privat francia zongoristával. A programban többnyire Danielsson Liberetto trilógiájának darabjai szerepeltek.

Többen összejöttünk a templomban, mint egy karácsonyi misén. (Mert hát jobb is volt a program!!) A padsorokba éppen, hogy bepréselődtek a nézők; még így is kiszorultak páran, és csak állóhely maradt nekik.

Csodálatos, tiszta hangzás volt. Tökéletesen illettek a környezethez ezek a meditatív, klasszikus zenei vonásokat is felmutató darabok. Lars Danielsson (aki megjárta már a fúziós jazz-rock és a straight ahead jazz harcmezőit is) néha szólóban (egy kis elektronikus "öntettel") játszott, tisztán, csodaszépen, de legtöbbször szuper-finom duómuzsikát hallottunk. Gregory Privat játéka néha komolyzenész zongoristák játékát idézte, máskor kemény, repetitív vamp-eket "nyomott".

Jó kis felállás ez; Lars Danielsson-t Łeszek Możdżer-rel szoktuk duóban hallani a lemezeken, de azt gondolom, ez a mostani duó is jól fog szuperálni (ahogy ezt a Liberetto III lemez is mutatja).

https://www.jazzma.hu/lemezpolc/kulfoldi-eloadok/danielsson-lars/liberetto-iii/kritika/danielsson-lars-liberetto-iii

Gregory Privat-nak egyébként van viszonylag egy új lemeze, az ACT kiadónál; érdemes azt is meghallgatni

https://www.jazzma.hu/lemezpolc/kulfoldi-eloadok/privat-gregory/family-tree/kritika/privat-gregory-family-tree

(Ugyanennél a kiadónál Danielsson mester nemcsak a Liberetto lemezeket, hanem sok más lemezt is készített az elmúlt évtizedben).

Képek.


ld1.jpg


ld3.jpg


ld5.jpg


ld6.jpg


ld7.jpg


ld8.jpg


ld9.jpg

Vissza a hírekhez