JazzMa

Friss Hírek

Sheppard, Andy: Romaria2018. március 17.
JazzUp – Richter Ambrus2018. március 15.
Porter, Ryan: The Optimist2018. március 13.
Cintia varázsa2018. március 12.
CRIMSON KIRÁLY UDVARÁBAN2018. március 10.
JazzUp – Orbay Lilla2018. március 10.

Hírek

Esélyek & egyenlőségek – Juhász Gábor és Gyémánt Bálint koncertje a Nyitott Műhelyben

Csütörtökön tobzódtam a gitár hangjában. Délután Gyárfás „Gyafi” István lemezbemutatóját hallgattam meg (Gyárfás–Premecz Organ Trio: Organ Grinder’s Suite / Gyárfás István – gitár, Premecz Mátyás – Hammond B3 orgona, Jeszenszky György – dob), ahol néhány szám után már tudtam, hogy meg kell hallgatni a lemezt, és a koncertjükre is kell jönnöm egy másik alkalommal az iF-be, mert iszonyú jól hangzott együtt a Hammond és a gitár. Majd onnét rohantam át Juhász Gábor és Gyémánt Bálint koncertjére a Nyitott Műhelybe, ahova elcsaltam Sztraka Ferencet, hogy ez a cikk kétféle nézőpontból (hallgatópontból) is létrejöjjön. Tehát lejjebb görgetve Feri derűs élménybeszámolója is olvasható. Még lejjebb pedig a fotóit is érdemes megnézni.

Irk Réka: Itt (Nyitott Műhely) aztán semmiféle ’zavaró’ körülmény nem volt, értem ezalatt, csak két gitárt hallhattunk, se dob, se bőgő, se zongora nem kísérte őket. Az az érdekes és óriási öröm, hogy akárhányszor hallgatom meg a duót, mindig más élményt adnak. Talán most volt a legkifinomultabb az eddigiek közül, attól függetlenül, hogy Bálint küzdött (szerencsére csak) a betegségével, nem a gitárral. Nemcsak a 2011-ben megjelent „Budapest” című lemezükről játszottak ma, hanem többségben voltak a standardek. Talán a saját számok közül a „Városliget” Juhász Gábor szerzeménye tetszett legjobban, gyönyörű harmóniákat hallhattunk ebben a lírai számban. A szünet után pedig minden számot olyan egyedien adtak elő, érződött az egymásra figyelés, de mégis más-más szemszögből megközelítése a standardeknek, hol rockosan, hol líraian, hogy elvarázsoltak bennünket teljesen. Mindkettejük ütős szólói, párbeszédei magukkal ragadtak, mindig egy újabb színt adva a zenéjüknek. Bálint kísérete érdekes volt, mintha basszusgitár is került volna időnként a duóba. Juhász Gábor pedig az ő profi, hihetetlen érzésekkel átszőtt gitárjátékával festette elénk a régmúltat. Félve írom, mert tudom, sokan szeretik Gyémánt Bálint effektjeit, de olyan jó volt, hogy ezen az előadásukon csak ritkán szólalt meg.

Köszönet a Nyitott Műhelynek, hogy Nőnapon ingyen hallgathatták a nők a koncertet, bár sajnos nem voltunk túl sokan nők (ezen változtatni kell).

Juhász Gábornak egy hét múlva lesz a születésnapi koncertje a Fonóban (március 17.), ahol sok meghívott vendéggel érdekes produkciókra számíthatunk. Jöjjenek el minél többen.


juhaszg-gyemantb1.jpg


Sztraka Ferenc: Ha két zenész veszi a bátorságot és duettezésbe esik, akkor a kéretlen tudósítók is hadd tehessék ugyanezt a koncert nyomdokvizén. A kérdés csak az, milyen stílusban nyomjuk? Játsszunk Bach-osat és vessük bele magunkat a kontrapunktok feneketlen bugyraibach, vagy vegyük Rékával a figurát Titanic-osra? Ott állunk a vízibusz orrkorlátjánál, lobog a hajunk, mintha mi lennénk a megelevenedett Moszfilm logó. De emlékezvén a legnagyobb jazzmuzsikusok által lefektetett, működő vezérvonalra, akkor lesz a legspontánabb a beszámoló, ha nem próbálunk össze, élesben nyomjuk mi is.

Bevallom, eddig nem igazán kedveltem a nyitott műhelyeket, főleg télen nem. Zavart a huzat, fáztam, a fáradt olaj nehéz szaga minden maradék energiámat elszívta, nem beszélve a műhelyek szériatartozékairól, az okoskodó, faragatlan, kétbalkezes szerelőkről. Ezért, amikor Irk Réka fondorlatosan elcsalt a koncertre, egy darabig – hülye fejjel - próbáltam ellenállni, de aztán mégis eljöttem, hogy tanúja legyek egy csodálatos történésnek.

Elég sok helyen megfordultam már, ahol jazzt játszanak. Lepukkant, kültelki klimóktól, rideg szocreál brutálbeton hodályokon át puccos, giccsorgiás, pisszentgetős előadótermekig minden volt már. Egy idő után nyilván kialakul az emberben, hogy az adott esemény, legyen az zene, színházi előadás, vagy valami képzőművészeti akármi, hol adja ki magát a legjobban. Úgy tapasztalom, tökéletesen érzik ezt a zenészek is, legalább is azok, akiknek szívesen eljárok a koncertjeire.

Nem csak a hely kinézete, hanem gyakran a mérete is számít. Az ismertté, szerencsésebb esetben naggyá vált muzsikusok egy idő után mind eljutnak oda, hogy sportcsarnokokban, vagy ami még ennél is borzasztóbb, stadionokban koncerteznek korlátok és biztonsági őrök között, fényévekre elvágva a közönségtől. Szomorú folyamat ez, de nem csak a zenészekre jellemző, a politikusok is komoly szökési sebességgel távolodnak a választóiktól, s kerülnek egyre távolabb a semmit sem tartalmazó térbe.

Amint beléptem a Déli pályaudvarhoz közeli Nyitott Műhely ajtaján, azonnal látszott, hogy a helyen nem múlik a ma este sorsa. Az előtérben hajópadló és szép szőnyegek a földön, könyvekkel zsúfolt polcok, sokfelé pislantgató, meghitt világítás. A belső térben a szokásostól szintén eltérő söntés, amely sokkal családiasabb, mint a vendéglátóhelyeken megszokottak. Nincs színpad, de azokhoz a zenékhez, amelyeket itt játszanak, nem is kell. Egyszer Oláh Kálcsi konkrétan a színpadnak kinevezett rész jobb oldalán, a kis folyosóba lógva ült, mert csak úgy fért be a teljes zenekar, de ettől nem lett rosszabb semmi. Kicsit kaotikus, de a németországi erdők túl szabályos kirándulóösvényei helyett inkább ez az a hely, amit időnként elképzelek valamiféle gondolati tevékenységre. Azt hiszem, a meghitt a jó kifejezés.

Ha elvetődöm valahová, gyakran elképzelem, hol is van az adott hely, illik-e az adott helyzethez, illetve hová illene igazán? A Nyitott Műhely valahol éppen útközben helyezkedik el. Kelet és nyugat határán van, igaz, de ettől keletebbre már nem igazán passzolna, ráadásul arrafelé a szőnyegeket nem csak a földre teszik, hanem a teret tovább nehezítvén, a falra is, amint az orosz szexfilmekből gyönyörűen tanulmányozható, de ezt úgy is tudja mindenki. Lehetne akár Bécsben is a Nyitott Műhely, pedig az nem annyira rossz környék mostanában sem, sőt.

Úgy éreztem magam, mintha egy házibuliba érkeztem volna. Na, nem a beszipuzós, döngetős, ereszd el a hajam stílusú kulturális találkozókra gondolok, hanem az igazi „hábékre”, ahol hangulatos helyen jó a társaság. Ugyan nem ismertem senkit, mégis úgy éreztem, mindenki ismerős, teljesen komfortosan éreztem magam.

Az érkezéskor rögtön kaptam egy pofont az esélyegyenlőtlenség jegyében. Közölték, hogy a nőnap alkalmából. Mivel egy szoknyakölcsönző sem volt nyitva a közelben, nem sok esélyt kaptak a nőtlenek, ilyen világ ez.

Juhász Gábor és Gyémánt Bálint muzsikáltak és meséltek nekünk a mai estén.

Egy újkori, gyönyörű magyar örökzölddel, a Cseh Tamás–Másik János-Bereményi Géza „Budapest” című dalával kezdtek. Nem gondolnám, hogy léteznének banális dallamok, legfeljebb rossz zenészek, akik nem tudnak mit kezdeni velük. Még soha sem hallottam ezt a művet ilyen formában. Nem feltétlenül a „dzsesszesítve” fogalmat használnám, mert ugyan jazz volt valahol, mégis nem a virgázások, meg az egyéb rekvizitek fontosságát hangsúlyozták, hanem a kortalan ragyogást, gesztenyeméz színű gyertyafénnyel. Bálint és Gábor egész este valahol a líraiságot emelte előtérbe, nagyon intim formában. Halkan, lebegve, szárnyalva meséltek történeteket Budapestről, meg később másról. Kamarazene volt, ne gondoljon senki holmi hangzatos gitárpárbajra, mert olyasmi itt nem szerepelt a műsoron.

A két főellenség (nem az éppen aktuálisak, hanem az igazi történelmi ősellenségek), a pórázvégi Gibson és a Fender kegyetlenül jól szólt egymással beszélgetve. Nagyszerűen kijött a két hangszer eltérő karakterisztikája és tónusa, amit persze, nem akárki tud kicirógatni belőlük, dobálhatja beléjük a százasokat, nem korgó gyomrú nyerőgépek azok. Az egész koncert két nagyszerű művész meghitt beszélgetéséről szólt, egyenlő erők sokszorozták egymást inspirálva. A közönség is részt vett az egyenlősdiben, azonnal levett minden rezdülést, pedig abból elhangzott néhány...

A fizikusok egy ideje kísérleteznek a plazmahajtóművel. Nem egyszerű eset, mert a plazma nagyon forró, és valahogy meg kell kímélni a hajtómű részeit az azonnali elégéstől. Amint belemerültem az elhangzó dallamok, zenei történetek felfedezésébe, arra gondoltam, most létrejött a plazma, ugyanakkor sikerült kordában tartani. Nem égetett, hanem „csak” a lelkünket melengette. Mégis csak van haladás? Szép az élet? Időnként, ilyenkor igen.

A következő számok hangzottak el:

  1. Cseh - Bereményi: Budapest
  2. Gyémánt Bálint: Dorottya utca
  3. Juhász Gábor: Városliget
  4. Cseh - Bereményi: Születtem Magyarországon
  5. Juhász Gábor: Mother River
  6. Jerome Kern: All the Things You Are
  7. Duke Ellington: In a Sentimental Mood
  8. Charlie Parker: Anthropology
  9. Jobim: Black Orpheus

18-03-08-0001m.JPG


18-03-08-0009m.JPG


18-03-08-0014m.JPG


18-03-08-0016m.JPG


18-03-08-0026m.JPG


18-03-08-0031m.JPG


18-03-08-0032m.JPG


18-03-08-0035m.JPG


18-03-08-0036m.JPG


gibson-fendri-dva-bratanki.JPG

Gibson Fendri dva bratanki

Vissza a hírekhez