JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 17.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

A Nagyerdei Víztorony és a Jazzbarátok Köre szervezésében, a Barabás Lőrinc Quartet koncertje

Víztoronybeli tudósításaim általában azzal kezdődtek, hogy „ismét hangos volt a víztorony” koncertterme az elmúlt este. Nos, korrigálnom kell, mert eddig nagyon csendesek voltak, de tegnap ízelítőt kaptam, hogy milyen is az, amikor odatekernek a hangerőnek.

Ettől hangosabb jazzkoncertet még életemben nem hallottam, de a hiba bennem van, mert nem járok heavy metál koncertekre, amit a mai fiatalok simán kibírnak, sőt még élvezik is. Rögtön meg kell jegyeznem, hogy még soha nem voltunk ilyen sokan ebben a teremben. Még a földön is ültek és álltak olyan fiatalok, akiket még soha nem láttam koncerten, ami örömmel töltött el. Számtalanszor elmondtuk, hogy milyen rétegzene a jazz, de felvetődött bennem, hogy ezekbe a „rétegekbe” sorolt hallgatók vajon átnéznek-e időnként más és más irányzatokba, vagy csak a populárisabb és számukra érthetőbb stílusokat hajlandók befogadni. A közönség között azért voltak néhányan, akik az igényesebb improvizációkat tapsolták meg, kiemelném a zongora és trombita kitűnő játékát a „Holló” és a „Prodi” című szerzeményben. Az együttes összeállítása: Barabás Lőrinc - trombita, Cséry Zoltán - billentyűk, Herr Attila - basszusgitár, Nagy Zsolt - dob.

A tegnapi koncert mintegy előjátéka volt az erdélyi turnénak, ahol az állomások: Kolozsvár, Marosvásárhely, Nagyszeben, Sepsiszentgyörgy és Brassó.

A turné után március 21-én Takuya Kuroda japán trombitással kiegészülve lépnek fel MÜPA színpadán.

A koncerten elhangzott szerzemények általában rövidebb lélegzetűek voltak, akadtak közöttük igen egyszerű akkordokra felépülő szabad improvizációk, melyek magán viselték a rock elemeit. Csak reménykedni tudok, ha ezek az elképzelések minél több fiatalt győznek meg egy értékesebb zene megnyerése érdekében, akkor talán nagyobb kedvet kapnak a jazzmuzsika más és más értékesebb irányzataihoz is. Kívánom, hogy turnéjuk legyen sikeres, és az erdélyi fiatalokból minél többet nyerjenek meg a jazz műfajának.

Műsorukat több lemezből állították össze, melyekből hoztak ízelítőt a nagy számú érdeklődőknek és vásárlóknak


1. Flash

2. Fehér

3. Circus

4. Televison

5. Riff

6. Easy Go

7. Prodi

8. Macskakő

9. Fuel

10. Cartoon

Ráadás: Beardance


barabas-lorinc-003.jpg


barabas-lorinc-004.JPG


barabas-lorinc-005.JPG


barabas-lorinc-008.jpg


barabas-lorinc-013.jpg


barabas-lorinc-014.JPG


barabas-lorinc-016.JPG


barabas-lorinc-017.JPG


Vissza a hírekhez