JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 23.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Richter Ambrus jazz dobos a BJC színpadán

A Magyar Jazzszövetség 2018-ra is meghirdette tehetségkutató versengését. „Az év fiatal jazz-zenésze” cím közönségdíjasa, a dobos Richter Ambrus lépett színpadra a Budapest Jazz Club-ban március 19-én, hétfőn este.

r1-20180319-204024-kesz.jpg


Személy szerint nagyon meglepődtem, amikor Ambrus „csak” a közönségdíjat nyerte meg néhány héttel ezelőtt. Biztos voltam benne, hogy a szakmai zsűri őt választja. Szubjektív megítélésem szerint magasan Ő volt a legjobb – a szakmában évtizedek óta tevékenykedő, aktív muzsikusok ezt másképpen gondolták.

Coltrane: Bessie’s Blues

Végig jó a tempóérzet. Egy ötletes dobszólóval megyünk a következő dalra.

Shorter: Black Nile

Megint nagyszerű a tempóérzet, a zene csak úgy húz! Nyolc-nyolcaznak, majd négy-négyeznek, aztán téma és vége.

Elek István a HUNJAZZFED QUARTET szaxofonos szószólója bemutatja Richter Ambrust. Így megtudja a közönség is, hogy az Etüd Zeneiskola végzős diákja, tanára Berdisz Tamás és a jazz tanszakos felvételi előtt áll. „Tudás megvan, csak az érettségi kell!”- így Elek, aki maga is az említett tanszaéken tanít.

Pintér Zoltán szólózik a zongoránál, erre Orbán György táncba viszi a bőgőjét. A lábcin emelkedik kettőre és négyre. Figyelem piszkosul, de nem siet, nem késik. Óramű pontos a bal lába is Ambrusunknak. Ez egy igen jellemző kép a koncertről.


r2-20180319-204032-kesz.jpg


Ellington: In a Sentimental Mood

Előkerül a timpani verő is, ezáltal új szín jelenik meg a dobos játékában.

Hancock: Dolphin Dance

Kedvencem! Az outro alatt a főhős szólózik egy rövidet.

Coltrane: A Love Supreme

A dal lehetőséget ad egy kis „ereszd el a hajam”-ra, amit a kvartett ki is használ. Különösen a szaxofon-dob zúzott nagyot duórészük alatt.

Az első részben az egyik dal előtt elcsíptem egy szellemes párbeszédet. Pintér (zongora): Milyen hangnem? Elek (szaxofon): Nem is tudom, de ha modulálni kell, a zongorista majd odébb ül!


4-20180319-201201-kesz.jpg


A kvartettet zenélés közben mutató fotón az üres székek olyan jól néztek ki félhomályban, így elküldtem, vagy 10 embert az első sorokból, asztaloktól a fénykép kedvéért.:) Nem, dehogyis!  Igazából jó fél ház lehetett, ami a második részben is megmaradt – bár a közönség cserélődött.

Comden-Green-Styne: Just in Time

Ez is egy nagy kedvencem. Az egyik Joshua Redman lemezről hallgatva szerettem meg.

A továbbiakban az „On Green Dolphin Street”, a „Too Young to Go Steady”, az „All the Things You Are” és a „Yes or No” standard-ek hangzottak el élvezetes verziókban.

A legendás Garay Attila egykori tanítványa, Pintér Zoltán nemcsak zseniálisan zongorázott, hanem ennek az egész mentorprogramnak az ötletgazdája. A szakmai díjat az a zsűri ítélte oda, amelynek tagjaival most a közönségdíjas Richter Ambrus együtt muzsikált. Fontosnak tartom kiemelni - ahogy tette ugyanezt anno Bágyi Balázs jazzdobos, a MJSZ elnöke a verseny napján a közönséghez szólva -, hogy a zsűri nem egy színpadhoz közeli asztal mögül, hanem a versengő ifjakkal közös zenekart alkotva, az energiaáramlást még közvetlenebb módon átélve hozott döntést. (Bár nyilván ennek is lehetnek, lehettek hátrányai.) A teljesség kedvéért: Farkas Zsolt jazz-énekesnek adta idén a zsűri „Az év fiatal jazz-zenésze” megtisztelő címet. 2018-ban országszerte több fellépési lehetősége is lesz a két díjazott fiatal tehetségnek a Magyar Jazzszövetség által delegált kvartettel közösen. Nyilván a közös fellépések felbecsülhetetlen értékű és megérdemelt ajándékok, ugyanakkor valószínűsítem, megszívlelendő tanácsokat, javaslatokat is kapnak mind szakmai, mind emberi téren a tapasztalt muzsikus kollégáktól a fiúk.

Akik hallották már Richter Ambrust zenélni, azoknak mondanom sem kell, de a Többiek tudjanak róla: Ambrus tökéletesen belesimult a három profi zenélésébe. Remekül nyomták együtt, jó volt rájuk nézni és hallgatni is a rögtönzött négyes felállást. Az egyelőre nem telt házas Richter Ambrus nevével kapcsolatos produkciókról csupán annyit, hogy a nézőszám innentől szubjektív véleményem szerint már nem zenei szakmai kérdés… Elek Istvánnal maximálisan egyetértve, a szakmai tudás már most is adott.

Legközelebb a Magyar Jazz Ünnepe 2018 rendezvénysorozat április 5-i napján láthatjuk és hallhatjuk a zsűrivel együtt zenélni a Magyar Jazz Szövetség “Az év fiatal jazz -zenésze” mentorprogram nyerteseit, akiknek tanulgassuk csak a nevét: Farkas Zsolt - ének (szakmai díjazott), Richter Ambrus - dob (közönségdíjas). A programot a Budapest Jazz Club-ban tartják.

Bátorítom a jazz szerelmeseit, hogy jöjjenek, hallgassák a fiatalokat is. Akár amikor a „nagy öregekkel” játszanak, akár hozzájuk hasonló fiatalokkal mutatják, hallatják magukat. Nagy élmény mindkettő!


m-20180319-220633-kesz.jpg


Vissza a hírekhez