JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Névnaposok – Emma2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Exkluzív interjú Varga Bendegúzzal

Bendegúzt viszonylag későn, 30-as évei elején egy tanszaki vizsgán hallottam először dobolni. Majd ott voltam 2007 őszén a Magyar Jazz Szövetség által szervezett Jazz Combo Verseny döntőjén, amit a Fenyvesi Márton Trió nyert meg, amiben Bendegúz volt a dobos. Az eredményhirdetés után rögtön meghívtam őket a Jazz a Márványteremben sorozatomba. 2008. január 18-án léptek fel a Magyar Rádió Marble Hall-jában. De „rest is history”, ahogy „Fish & Chips”-ék mondják…

1) Nem tudom, hogy emlékszik-e egy régi TV-hirdetésre? "Kovács Béla 50 évesen megvette élete első autóját"... Maga meg lassan 42 évesen elkészítette első önálló CD-jét... Miért kellett ilyen sokáig várni?

Erre a reklámra sajnos nem emlékszem konkrétan, de a kérdés azért jogos... (nevet)

Viszonylag kacskakaringós életutam volt, későn érő típus vagyok. Csupán 16 évesen kezdtem hangszeren, éppen dobfelszerelésen játszani, szüleim nem túl nagy örömére. Ez sokáig csak „hobby" maradt, bár álmaim és vágyaim már akkoriban is voltak ezzel kapcsolatban.

25 éves fejjel játszottam először jazz-zenekarban a Postás zeneiskola zenekari gyakorlatán, a mai Bartók Konzervatórium jazz-tanszakának jogelődjében. Három évvel később úgy határoztam, egy életem, egy halálom, én profi jazz-zenész, jazz-dobos leszek - akár öregen is, ha törik, ha szakad. Már a harmadik X-be lépve kezdtem el a Jazz Tanszakot a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán. Idén júniusban pedig Master diplomát fogok szerezni a Zeneakadémián.

Saját zenekaromat 2015-ben alapítottam. Az együttes és egy lemez felvétele tavaly nyárra érett meg, érett össze. (Jobb későn, mint soha.)

Szerintem egy hiteles lemez született. Jól szól, izgalmas és mély kompozíciók vannak rajta, elsőrangú szólókkal. Büszke vagyok rá, és akkor is büszke lennék, ha 60 évesen hoztam volna össze.


2) Kik hallhatóak a lemezen?

Ávéd János és Mester Dániel tenor szaxofonozik, Czirják Csaba és Fenyvesi Márton gitározik, Bögöthy Ádám bőgőzik és persze jómagam.


3) Miért épp őket választotta?

Ez nyilván mindig zenei és emberi kérdés is egyszerre.

A muzsikánkat modern mainstream-ként, vagy contemporary jazz-ként definiálnám stílusilag. A felsorolt zenészek ezen a területen elég otthonosan mozognak, hogy finoman fogalmazzak. Ráadásul hosszú és baráti kapcsolat is fűz hozzájuk.

A hangszerek kiválasztásánál evidens volt számomra, hogy a jazz emblemtikus hangszerét, a tenorszaxofont szeretném a zenekaromban hallani. Coltrane, Shorter és több más, korábbi és jelenlegi szaxofon-ikon alapjában határozza meg az én zenei ízlésemet is.

Emellett mindenképp gitárt, nem pedig zongorát képzeltem el harmónia-hangszerként. Gimnáziumi, vagy a gimnázium körül szerveződő rock-zenekarokban kezdtem dobolni. A gitár alapú rock-zene, elsősorban a kilencvenes évek első felének Seattle-i grunge stílusa, vagy épp a fekete zenészekből verbuválódott Living Colour máig tartó hatást gyakorolt rám.

Praktikus kérdés, de a zongora esetében mindig probléma, hogy milyen minőségű hangszer van egy adott koncert helyszínén, ha van egyáltalán. Ha nincs, persze elektromos zongorát kell-e vinni, ami nem ugyanaz. Egy gitáros meg hozza a saját cuccát. A zenekarom hangzása ilyen szempontból konstans.

Mivel mégiscsak akusztikus jazz az irányvonal, így természetesen bőgőt preferáltam a basszusgitár helyett.

Ávéd Jánost még a postásos időszakból ismerem, régi barátok vagyunk. Hazánk jazz életének igen sokoldalú és kiemelkedő szaxofonosa, ez nem kérdés.

Czirják Csaba a "hőskorban" egy általam igen nagyra tartott alkotóközösséghez tartozott, amelynek tagja volt Bacsó Kristóf, Szabó Dániel, Szandai Matyi, Mohay Andris és még egy pár kiváló muzsikus. Frenetikus gitáros, az ezredfordulón szervezett Zoller Attila gitárverseny második helyezettje, aki később a Berklee-n képezte magát tovább. Csabi robbanékony játékát nagy értéknek tartom.

Fenyvesi Márton az egyik legtehetségesebb zenész, akivel életemben találkoztam. Az első hetektől ismerem, mikor felkerült Pestre. A csepeli Egressyben éppen Csaba volt a tanára. Osztálytársak voltunk a Jazz Tanszakon, első zenekarában én doboltam. A rövid, de nagyon intenzív és sikeres életű trió talán a legkedvesebb zenekarom, amiben eddig játszottam. Örülök, ha Marci most is velem van a színpadon.

Ádámmal immár közel hat éve alkotunk ritmusszekciót a Karosi Júlia Quartet-ben, elég összeszokottak vagyunk. Naptára mára már dugig van fellépésekkel, ami jól mutatja ügyességét és megbízhatóságát.

Mester Dániel sokat helyettesítette Janit a koncertjeinken, úgy érzem, a zenekar teljes jogú tagja lett. Úgy döntöttem, kiválasztom, melyik szám melyiküknek áll jobban és abban a felállásban vesszük fel az adott kompozíciót. Egy számban pedig úgymond sextetté bővül az együttes. Dani nagyszerű srác és nagyon jó fülű zenész, aki az amszterdami konzervatóriumban képezte magát tovább a Zeneakadémia után. Reneszánsz figura, aki még egy rock-zenekart is vezet, amelyben gitározik.


4) Milyen témák hallhatók az albumon? Saját szerzemények, vagy esetleg standard-ek?

Standard egyáltalán nincs rajta. A lemez gerincét saját kompozícióim alkotják, valamint egy Soundgarden szám, a „Spoonman”, amelyet jómagam hangszereltem. A lemez azonban csapatmunka is volt egyben, hiszen Czirják Csaba két számmal, Ávéd János pedig egy szerzeményével járult hozzá az albumhoz, amelyet Fenyvesi Márton kevert és masterelt. Szerintem nagyon jól szól.


5) És mióta komponál?

A komponálást is későn kezdtem el, néhány évvel a Jazz Tanszak befejezése után. Meglepetésként ért, hogy egyáltalán képes vagyok rá. Feleségem, Karosi Júlia 2014-es lemezén már szerepelt egy számom és egy hangszerelésem. Ezen a személyes sikeren felbuzdulva alapítottam meg saját zenekaromat, 2015-ben és igyekeztem további kompozíciókat alkotni.


6) Mikor és hol kerültek rögzítésre a felvételek?

2017 szeptemberének első napjain rögzítettük a törökbálinti SuperSize stúdióban.


7) Melyik lemeztársaság adja ki?

Magán kiadásként jelenik meg, de az elkészült lemezzel szeretnék még házalni külföldi kiadóknál. Feleségem ilyetén próbálkozását is siker koronázta az első lemeze esetében. Hátha nekem is szerencsém lesz.


8) Mikor és hol lesz a lemezbemutató koncert?

Március 29-én, csütörtökön, 20.00-kor. A helyszín az Opus Jazz Club, a Budapest Music Centerben. A lemezen hallható összes zenész fellép aznap este.


bendeguz-varga-cd-cover.jpg


Vissza a hírekhez