JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 29.
Saját hangon2024. március 29.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

James Carter Elektrik Outlet, Marian's Jazzroom, Bern, Svájc (2018. április 28.)

James Carter (szaxofonok, elektronika), Ralphe Armstrong (basszusgitár), Gerard Gibbs (keyboard) és Alex White (dobok) volt a banda felállása. A berni évi rendes jazzfesztivál részeként léptek fel ebben a patinás klubban (amely egy Bern kertvárosában található szálloda része, nem akármilyen kilátással az udvarból a városra).

Bágyi Balázs New Quartet jordániai turné 2018

Együttesem meghívást kapott az EUNIC által támogatott, évek óta nemzetközi lineup-pal előrukkoló Amman Jazz Fesztiválra. A lebonyolításban, a közreműködésben és a finanszírozásban is az ottani nagykövetség volt segítségünkre, különösen Kovács Zsolt és Ladányi Éva munkatársak. Nem sokat, mindössze egy napot pihentem, az Eastern Boundary Quartet USA turnéja után, mikor április 25-én hajnalban a zenekarral (Soso Lakatos Sándor - szaxofon, Oláh Dezső-zongora, Oláh Péter- bőgő) útnak idultunk.

Kis hírek – friss hírek

Jazz a Márványteremben – Kovács Gyula Emlékest – II. rész (1997. február 14.);
Bágyi Balázs New Quartet jordániai turné 2018;
Gyerekek, milyen menő cuccot hordanak a jazz zenészek? Orszáczky Jackie-t (Col Legno);
James Carter Elektrik Outlet, Marian's Jazzroom, Bern, Svájc (2018. április 28.) (Dr. Szabó Csaba);
Ezen a napon – április 30.;
Amerikai mezzoszoprán a Zeneakadémián (Dr. Nagy Sándor);
BARTÓK ELECTRIFIED (Somogyvári Péter);
Jazzpalánták Solymáron (Barcsik Géza);
Véletlenül az időkapszulát vettem volna be? (Col Legno-Dr. László Enikő);
The Music of Buddy Rich – MAO koncert az Opusban (Márton Attila – Márton Marcell);
Mark Guiliana szegedi (Simády Béla) és győri (Iván Csaba) szemmel;
Virtuóz könnyedség - Kenny Barron szóló koncert Bécsben (Dr. Nagy Sándor);
Sting legközelebb ne hozzon magával se zenekart, se duó partnert, avagy a Finucci Brothers koncertje Szőke Nikolettával a BJC-ben (Col Legno);
Még mindig II. Belvárosi Jazzverseny – Réti Éva fotóriportja;
JazzUp – Papp Tamás;
Stefano Bollani, Ziegelhofbrauerei, Liestal, Svájc (2018. április 21.) (Dr. Szabó Csaba);
Jazzverseny a Belvárosban (Dr. Nagy Sándor);
EASTERN BOUNDARY QUARTET USA TURNÉ 2018 (Bágyi Balázs);
20 év után… (Dr. László Enikő-Col Legno);
Exkluzív interjú Kármán Sándorral, a ceglédi Dobosgála főszervezőjével;
Dés András ütős, jazz előadóművész, zeneszerző a Heti TV Heti Jazz műsorában (Gayer Ferenc);
Exkluzív interjú Hartyándi Jenővel;
A D.A.S. Trio-ról mégegyszer (Nagy Ábel);
Felsőbb évfolyamba léphet - Snétberger növendékek évadzáró koncertje a MOM-ban (Németh Márta);
XI. BODAJKI JAZZ TÁBOR (Bágyi Balázs);
Gondolataim a jazz-ről - 2018 március (Dr. Nagy Sándor);
Újabb fiatal magyar tehetség a Berklee-n – Exkluzív interjú Balogh Tamással;
Mi lett velük? – Sapszon Bálint (Los Angeles, Amerikai Egyesült Államok);
Pályázati felhívás - nyári jazz táborokban való részvétel támogatására (Edelényi Szilvia);
Lemezpolc (Grencsó István, Geröly Tamás Trió - Dr. Nagy Sándor, Eliane Elias, Borbély-Dresch Quartet - Gáspár Károly, Brian Charette - Vas Bence);
Magyar jazz ABC – Borlai Gergő (Csányi Attila);
És hogy a hosszú hétvégén is legyen olvasni valójuk, arról a Régi műsoraim menüpont gondoskodik: szombat - Jazzlista, vasárnap - A Beatles és a jazz (A Beatles után - Paul McCartney és a jazz - Heart of the Country), kedd - Világsztárok Magyarországon (Chico Freeman a Dresch Quartet-tel 2001 július 6-án Zsámbékon).

Amerikai mezzoszoprán a Zeneakadémián

Mielőtt bárki továbblépne a jazzma.hu-ról: nem Cecilia Bartoli (ő olasz), vagy Anne-Sofie von Otter (ő meg svéd) lépett fel Budapesten (bár utóbbinak duó lemeze van Brad Mehldau-val!), hanem Stacey Kent, aki már nem először adott koncertet hazánkban.

BARTÓK ELECTRIFIED

Első lemezét a Budapest Jazz Clubban mutatta be csütörtökön a Párniczky Quartet (Párniczky András – gitár, Bede Péter - szaxofon/tárogató, Hock Ernő - bőgő, Baló István - dob), amelyen Bartók művei hallhatók.

Jazzpalánták Solymáron

Folytatódott Solymáron az Apáczai Csere János Művelődési Házban a sikeres és mindig nagyon színvonalas, havi rendszerességgel jelentkező Little Jazz Pub koncertsorozata.

Véletlenül az időkapszulát vettem volna be?

1984. Los Angeles. A „Játékok” alkalmából jazz fesztivált rendeznek. A magyarok nincsenek ott az olimpián. Valahogyan mégis képviseltetik magukat. Víg Tomi vezeti a nagyszabású jazz fesztivál hivatalos nagyzenekarát, amely akkor a világ számos pontjáról érkező, kiemelkedő jazz előadót kíséri. Ahogy az Opus Jazz Club-ban tegnapelőtt hallgattam a Modern Art Orchesra (MAO) teljesítményét az első félidőben, pont így képzeltem el a 34 évvel ezelőtti big band koncertjeinek pulzáló hangulatát.

The Music of Buddy Rich – MAO koncert az Opusban

A Modern Art Orchestra hazánk két vezető big bandjének egyike, amelynek nevében nem véletlenül szerepel az „A” betű. A Fekete-Kovács Kornél vezette csapat artisztikus zenét játszik, jottányit sem engedve a kommersz csábításoknak és megalakulása óta makacs következtetéssel képviseli a maga elé tűzött legnemesebb célokat.

Mark Guiliana Jazz Quartet (MÜPA, 2018. április 24.)

Nem hiszem, hogy van olyan jelző, amit még nem használtak Mark Guiliana tudásának méltatására. Lehetne közhely számba menő kifejezéseket használni, de valóban a Time Out magazin írta le tökéletesen, azaz ha Elvin Jones, Art Blakey és egy Roland 808 dobgép képességei keverednek speciális módon J Dilla és Squarepusher modernségével, akkor az eredmény Mark Guiliana.

EINSTEIN TANÍTVÁNYA (MARK GUILIANA QUARTET)

Kedden este lépett a Fesztivál Színház színpadára Mark Guiliana, aki New Jersey-ből származik, és hallhattuk, mi történik, ha valaki komolyan veszi a mondást, ami a szülőföldjén született: „Tanuld meg a játékszabályokat, aztán már csak játszanod kell - persze mindenkinél jobban.” Na, ezt az elvet követte Guiliana.

Virtuóz könnyedség - Kenny Barron szóló koncert Bécsben

2018. április 24-e, Wiener Konzerthaus. Az idén júniusban 75 éves zongorista jubileumi előadása - (majdnem) teltházzal. A nagyon szimpatikus amerikai muzsikus egykoron Dizzy Gillespie és Stan Getz zenekarában játszott, sikeres felvételeket készített Ron Carter-rel, Charlie Haden-nel, Regina Carter-rel és Dave Holland-del - többek között. Pályafutása során sok évtizedes tapasztalatra és kiemelkedő technikai tudásra tett szert. Most szólóban hallhattuk.

Még mindig II. Belvárosi Jazzverseny – Réti Éva fotóriportja

Mivel munkatársunknak hétfőn délután 4-kor el kellett mennie a Szabolcsi Bence Zeneiskolából, így olyan személyt kerestem a helyszínen, aki az elejétől fotózott és ott maradt a díjkiosztó végéig! És találtam is egy nagyon szimpatikus hölgyet, aki még hétfőn este átküldte a képeket! De nem akartam, hogy ez ütközzön Dr. Nagy Sándor beszámolójával, így Éva fotóit csak ma reggel tettem fel! – A szerk.

Korábbi bejegyzések