JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 18.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.
A Morgan Workshop sztori2024. március 06.

Hírek

Gondolataim a jazz-ről - 2018 március

Egy háziorvos naplója - havonta jelentkező írás: évfordulókkal, születésnapokkal, aktuális koncertekkel, lemezekkel foglalkozó összeállítás. Ez már a harmadik évad! Nem szakmai elemzések, vagy részletes életrajzok - csak egy jazzrajongó néhány gondolata.

Ez év márciusa gazdag volt kerek évfordulókban: négy megemlékezés, öt születésnap (+ egy koncert és egy lemez) következik.
Két "száz éves lenne"-kategória:
6-án (lett volna 100) az amerikai trombitás Howard McGhee - aki nem egészen fél esztendővel volt fiatalabb Dizzy Gillespie-nél. Ő csak 69 évet élt (D. G. 75-öt). Emlékére a "Maggie's Back in Town" (Contemporary, 1961) című nagyszerű lemezét hallgattam meg: Phineas Newborn, Jr. - zongora, Leroy Vinnegar – bőgő, Shelly Manne – dob a közreműködők.


image1.JPG


És 20-án töltötte volna be az "egy évszázadot" Marian McPartland, brit zongorista. Hírnevét - leginkább - a "Marian McPartland's Piano Jazz" című amerikai rádióműsornak köszönheti, amely 33 (!) évig élt. Ő meg 95-ig! 2013-ban, "természetes körülmények között" hunyt el. Egy régi kép a műsorból - ahova a több mint három évtized alatt óriási egyéniségeket
hívott meg - biztos sokan felismerik az aktuális vendéget... (Ha nem: O. P.)


image2.JPG


Március 1-én volt az amerikai bőgős Tommy Potter halálának harmincadik évfordulója. Mielőtt keresnék, hogy ki is Ő: (hát) tipikus "sideman", aki a háttérben muzsikált pályafutása során mindvégig - viszont nagy idők tanúja! Itt a bizonyíték: a negyvenes (!) évek végén a Charlie Parker Quintet tagja volt, amelyben Miles Davis trombitált!


image3.JPG


Davis-hez kapcsolódva: szintén 30 éve hunyt el Gil Evans, a kanadai zongorista, zeneszerző, zenekarvezető - de (talán) elsősorban kiváló hangszerelő. 75 évet élt - hosszú, aktív életének bemutatása egy újabb írás témája lehetne. Lazán "átjárt" a műfajok között: a cool-tól a fusion-ön át a free-ig. Legkedvesebb "munkája" - számomra – a "Sketches of Spain" (Columbia, 1960) - természetesen Miles Davis-től.


image4.JPG


image5.JPG


Nézzük a születésnaposokat!
Nemzeti ünnepünkön, március 15-én lett 80 esztendős a (már megint amerikai...) szaxofonos, fuvolista Charles Lloyd. Róla (most csak) egy (viszonylag) új hír: jelölték az alábbi díjra! (Amúgy: "Lemezpolc".)


image6.JPG


Két 75 éves!
20-án lett háromnegyed évszázados Jon Christensen norvég dobos – az (egykori) "európai" Keith Jarrett Quartet tagja (és még Jan Garbarek - szaxofon, Palle Danielsson - bőgő). A számomra (és szerintem sokaknak) legkedvesebb lemez, amin játszott: "My Song" (ECM, 1978 - 40 éve jelent meg!). (A hátsó borító képén balról a második J. C.)


image7.JPG


A másik: 22-én töltötte be a 75-et George Benson gitáros, énekes, zeneszerző, a könnyedebb jazz képviselője. Amerikai... Fiatalkori nagy kedvencem - és a (sokkal későbbi) személyes találkozás sem "bontotta le a szobrát"... (A hetvenes évek végén egy "vagyont" adtam a lemezpiacon /Múzeum körút/ a "White Rabbit" /CTI, 1972/ című albumáért, amely most sem hangzik rosszul...)


image8.JPG


Egy másik kedves zenész: Larry Carlton gitáros - nem árulom el, hogy honnan való... 2-án lett 70 éves! Stúdiózenészként szerzett hírnevet magának - elsősorban (pl. Joni Mitchell-nél). "Azért" a The Crusaders és a Fourplay tagja is volt. Montreux-i "emlékkép" - 11 esztendővel ezelőtt.


image9.JPG


Április 28-án lép fel a Zeneakadémia Nagytermében Stacey Kent énekesnő - aki természetesen amerikai... Március 27-én volt ötven éves. Férje, Jim Tomlinson angol szaxofonos, fuvolista társaságában, közreműködésével jelenteti meg lemezeit - a legutóbbi 2017-es.
De inkább a 2015-ös, balladás "Tenderly"-t ajánlom, dob nélküli trió kíséri érzelmes énekét: házastársa mellett Jeremy Brown bőgőn és Roberto Menescal gitáron. ((Dupla zárójelben: mintha a "régebbi hangja" /korábbi felvételei/ jobban szívből jött/ek/ volna...))


image10.JPG


Március 23-án az Opus Jazz Clubban lépett fel a Dresch Quartet.
Sokadszor is nagy élmény volt - mintha - az idő múlásával - egyre jobban összeérnének. Mint a jó bor - vagy (aktuálisan) a sonka...


image11.JPG


Több nagyszerű lemezhez volt szerencsém az utóbbi időben, de egyet kiemelnék: Andy Sheppard "Romaria" (ECM, 2018) című CD-jét. (Lemezpolc)


image12.JPG


És végül:


image13.JPG


Vissza a hírekhez