JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 18.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.
A Morgan Workshop sztori2024. március 06.

Hírek

Budapesti Tavaszi Fesztivál 2018 - Lengyel big band filmzenékkel

Az Uránia Filmszínház nagytermében úgy 70 %-os ház előtt játszott a varsói Chopin University Big Band. (A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszék bigbandjének lengyel változata!) Talán az "university" szó tartotta vissza a nézőket, emiatt nem lett telt ház.

ch-bb-1.jpg


Egy technikai malőr után a második dalra, a "Rózsaszín párduc"-ra értem be a koncertre. Ezt a hangszerelést még nem hallottam, nagyon tetszett. A kettő-négyekre már azonnal mozgott mindenem. A dinamikai különbségeket az egész előadás során végig jól éreztette a big band.

Hatfős szaxofon sor játszott, a hagyományos felállás fuvolával egészült ki. A párduc szerepében az egyik tenorszaxofonos, kiváló sound-dal és frazírral. A tuttit is jól megfújták. Bravó!

Nagyszerű volt a két énekes (Daniela Ozdarska és Łukasz Lipski ), szép, nagy kövér hangon nyomták végig!

James Bond, a 007-es ügynök dallamait hallottuk az elkövetkező néhány percben. A hagyományos big band felálláshoz képest - az említett fuvolán kívül - egy billentyűs és egy ütőhangszeres is helyet foglalt a zenekarban.

Egész jól "csapatta" a reggae-t a ritmusszekció az altszaxofon-szóló alatt. A hangmérnök előtt le a kalappal, olyan dub-ot csinált, amit a szakmabéliek is elismertek volna egy Montego Bay-ben tartott fesztiválon. Konkrétan a dobfelszerelésre rögzített mikrofonokat effektezte felváltva. Hol ezt, hol azt, hol ilyen visszhanggal, hol amolyan zengetővel stb…

Remekül hullámzik a nagyzenekar, ismét kiemelendő a jó dinamika és azok váltásai!

"You’ve Got a Friend in Me" halljuk a férfi énekestől. Négy hölgyet veszek észre a big band-ben (tenorszaxofon, altszaxofon, trombita, zongora).  Buli hangulatban a közönség!

A "The Incredibles" zenéjét halljuk. Őszintén, sokkal gyengébb produkcióra számítottam. Nagyszerű tempóváltások, például ebben a dalban is.

Az 1940-es  "Pinoccio" című film betétdalát, egy balladát hallunk, amely a zenekarvezető-karmester (Piotr Kostrzewa) szerint a Disney Stúdió első Oscar-díját jelentette akkoriban. Gyönyörű, cantabile (éneklő) tenorszaxofonon szólal meg a főtéma.

"Over the Rainbow". Daniela, ez nagyon szép volt! Egy ma már elismert, magyar jazz zongoristáról eszembe jutott az a legenda, miszerint jazztanszakos korában az egyik énekesnőt kísérte, majd a fellépés során az egyik dalt követően kiment és percekig nem jött vissza. Konkrétan a back stage-be ment ki sírni, annyira hatásosan énekelt kolléganője. Ha a gemenci árteret nem is tudtam volna megtölteni, azért egy ablaktörlő nekem is jól jött volna tegnap a szemeim elé ezután az előadás után...

"Misson Impossible"  nélkül impossible filmzenékből álló big band koncertet adni.

A "Children of Sanchez" óriási fuvolaszólójánál valósággal őrjöngött a publikum!

Remekül szólt az Uránia nagyterme! Még nem halottam itt jazz nagyzenekari koncertet.

A "Beauty and the Beast" egyik betétdalában Daniela és Lukasz ismét duóban, s újra remekül.

A végére a "Star Wars" maradt. Ne tévesszen meg senkit, hogy slágereket adtak elő. Nagyszerűen játszott a 20 fős big band karmesterük vezényletével és a két énekes is kitett magáért, Lengyelországért!

"Köszönöm a meghívást!" - hangoztatta kétszer is a koncertet angolul végigkonferáló zenekarvezető. Láthatóan és hallhatóan örömmel vettek részt a Budapesti Tavaszi Fesztiválon.

"The Lady is a Tramp" szólt a ráadásban, majd újra az "A szépség és a szörnyeteg" betétdalát játszották és zárták a koncertet.

Stenk, erő, lendület, energia! Köszönjük Chopin University Big Band!


Az alábbi képeket Kotschy Gábor készítette:


180403-chopin-univeristy-bb-001-c-kotschy-gabor-btf.JPG


180403-chopin-univeristy-bb-002-c-kotschy-gabor-btf.JPG


180403-chopin-univeristy-bb-003-c-kotschy-gabor-btf.JPG


180403-chopin-univeristy-bb-004-c-kotschy-gabor-btf.JPG


180403-chopin-univeristy-bb-005-c-kotschy-gabor-btf.JPG


180403-chopin-univeristy-bb-006-c-kotschy-gabor-btf.JPG


180403-chopin-univeristy-bb-007-c-kotschy-gabor-btf.JPG


180403-chopin-univeristy-bb-008-c-kotschy-gabor-btf.JPG


180403-chopin-univeristy-bb-009-c-kotschy-gabor-btf.JPG


180403-chopin-univeristy-bb-010-c-kotschy-gabor-btf.JPG


180403-chopin-univeristy-bb-011-c-kotschy-gabor-btf.JPG


Vissza a hírekhez