JazzMa

Friss Hírek

RUSZTIKUS SZOMBAT2018. augusztus 13.
Végezetül2018. augusztus 06.
Debrecen – Coda2018. augusztus 06.
Szombat esti bebop2018. augusztus 06.
Szombaton is bor és jazz2018. augusztus 05.
Mindenki másképp csinálja2018. augusztus 04.
DEBRECEN FELÉ, FÉLÚTON 2018. augusztus 04.
Viharos kezdés2018. augusztus 03.
Első nap, utolsó koncert2018. augusztus 03.
BEVÁLTOTT NYEREMÉNY2018. augusztus 03.
Nexus LineUp: Fragments2018. augusztus 03.
EGRI A NÉGYZETEN2018. augusztus 01.
QUINCY JONES 852018. július 23.
BUDAPEST 19562018. június 22.

Hírek

Pénteki örömök

2018. április 6-án a Magyar Jazz Ünnepe a BJC-ben, Kézdy-Juhász duó a BMC-ben. Ismét kicsit személyesebb sorok következnek, remélem, nem tekinthető még a helyzettel való visszaélésnek.

Az est első napirendi pontjaként a BJC eseményét kereste fel e sorok írója. A Budapesti Tavaszi Fesztivál 2018 keretében rendezik meg a Magyar Jazz Ünnepét, melynek házigazdája a Magyar Jazz Szövetség. A rangos eseményen kap helyet a szövetség éves díjainak kiosztása is. Ugyan a névsor már ismert a koncert idején, mégis izgalommal várta mindenki az átadót. Számomra külön öröm, hogy a díjazottak között több olyan is akadt, akinek a nyilvánosság előtt zajló munkásságán túl emberi nagyságát is volt szerencsém megtapasztalni, és bizton állíthatom, az idei választottak abszolút mértékben rászolgáltak az elismerésre.


img-2304-2.JPG

Bágyi Balázs (a Magyar Jazz Szövetség elnöke) ezúttal a Ceremónia Mester szerepkörében


img-2322-2.jpg


A Szabó Gábor életműdíjat Elek István nyerte el 2018-ban, akinek hangszere a szaxofon. Na de melyik? Bármelyik hangfekvésűt is veszi kezébe, vagy akár a klarinétot is, az eredmény briliáns. Előadói kvalitásait, azt hiszem, nem is kell külön bemutatni a JazzMa.hu olvasóinak. Megismerhettem már tanári munkásságát is, amit inkább - mesterinek neveznék. Mert a szakmai fogások átadásán túl hatalmas példát is mutat: a kezdőktől a felnőtt amatőrökig, a tanulás különböző fokain állókig mindenkivel megtalálja a hangot, lelkesen dicsér, érzékkel kritizál, együtt örül a sikerekkel. Naprakész a hangszerén, a hangszerével kapcsolatos hírekben és minden másban is, ami a zene. Fáradhatatlan, lelkes és lelkesítő, fergeteges a humora. Emlékszik mindenkire és mindenre - csak néha kicsit szebbre, mint ahogy a valóságban játszott az ember… De talán ennyi belefér, hogy megmaradjon a diák kedve. Kívánom, kívánjuk, hogy az életműdíj csak azt jelentse, hogy köszönjük az eddigieket, és még nagyon sokáig hallgathassuk Elek István játékát.


img-2345-2.jpg


A Gonda János-díjat minden évben egy olyan tanár kapja, aki a jazz oktatása során bizonyított. Idén Berki Tamásnak ítélték az elismerést; az énekes-zeneszerző több évtizedes tanári munkájával érdemelte ki a díjat.


img-2332-2.jpg


A Pernye András-díjjal pedig a ceglédi Dr. Hajdu Endre hosszú-hosszú szervezői munkásságát köszönte meg a Magyar Jazz Szövetség.


img-2352-2.jpg


A Jazz Mecénás-díjat ketten kapták meg ebben az évben: a Formatex Kft. nevében Borhiné Haraszti Angéla vette át a szövetség kézzel foghatóvá tett köszönetét a cég önkéntes és hosszan tartó támogatásáért. A másik jutalmazott elismerése is egyfajta életműdíj: Dr. Gyimesi László jogászként, zenészként, pedagógusként, szakszervezeti vezetőként, iskolaalapítóként és oktatási szakértőként is rengeteget tett a zenészekért, a jazz- és szórakoztatózene rangjának emeléséért. Mindig számítani lehetett és lehet segítségére, ha fontos kérdésekben megerősítésre van szükség „magasabb szinteken”.


img-2363-2.jpg


Az elismerések átadása után a Szabó Gábor-díj nyertese, Elek István és zenekara kezdte meg az esti koncertek sorát. A díjazott szaxofonos zenésztársai Weisz János (zongora), Bögöthy Ádám (bőgő) és Cseh Balázs (dob) voltak. A jazz standardekre épülő műsorból sajnos csak az első számot, a „Joy Spring” címűt hallgathattam meg, mert indulni kellett tovább.. A pár perces ízelítő arra volt elég, hogy sajnáljam, nem hallom tovább a hangversenyt.


img-2379-2.jpg


img-2391-2.JPG


Ez a pici szomorúság azonban fokozatosan eloszlott és nagy kíváncsiság vette át a helyét: egy vadonatúj formáció bemutatkozó koncertjére igyekeztem. Bár Kézdy Luca (hegedű) és Juhász Gábor (gitár) is régen jazz-zenészek, duóként ma este álltak először színpadra. Szinte teljesen meg is telt az Opus Jazz Club az eseményre, sokan voltak kíváncsiak a közös munka eredményére.


001.JPG


A két félidőben összesen 9 nagyobb lélegzetű kompozíció hangzott el, amelyek mindegyikét az előadók valamelyike jegyez szerzőként is. A ritmus- és basszushangszer nélküli felállás embert próbáló feladat, valamelyes könnyítést csak a mindkét játékos által használt loopok jelentettek. Ezek alkalmazása jellemző jeggyé tette az osztinátós, kisebb egységek ismétléséből épülő formákat; a két előadó azonban finom ízléssel érezte, milyen hosszúságú szakaszokat bír el a zene a monotonitás minimális árnyéka nélkül. Az áramló szabad improvizációk és a ritmikusabb szakaszok, az ezekből felépülő folyamatok szép ívű számokat hoztak létre. Mindkét játékos hangszerének igen virtuóz játékosa, ezt a pergő futamokon túl a gazdag hangszínek is mutatták. A műsor talán legerősebb száma a Juhász Gábor Schubert lemezén megjelent „Körtánc” című Bartók-feldolgozás volt, az egyszerű, lassú népdalból született zene megállította a levegőt is. A főműsor utolsó kompozíciója Kézdy Lucáé volt, ami a népies hangzáson vitte tovább a hallgatóságot, de ez a sokkal ritmikusabb, kicsit érdesebb hangzás egy teljesen más oldalt mutatott, ezzel téve kerekké a magyaros zenei világról rajzolt képet. A ráadás bírt a legtöbb jazzes elemmel, utalással, mintegy visszahozta a közönséget a jazzclubba, a péntek estébe.

Érdekes, izgalmas világot teremtett a hegedű és a gitár, remélem, folytatja még Kézdy Luca és Juhász Gábor a közös zenélést!


002.JPG


003.JPG


004.JPG


005.JPG


006.JPG


07.JPG


008.JPG


009.JPG


010.JPG


011.JPG


012.JPG

Vissza a hírekhez