JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Sudoku Killer (Jazz Kocsma, Szeged, 2018. április 9.)

A Kálmány Lajos utca kis klubja tegnap este Caterina Palazzi olasz bőgős hölgy kvarettjét, a Sudoku Killer zenekart látta vendégül, akik európai turnéjuk egyik állomásának Szegedet választották. Visszatértek, hiszen majdnem napra pontosan két éve már vendégeskedtek itt.

Palazzi kisasszony 2010-ben a JAZZIT AWARD díját nyerte el, mint legjobb olasz komponista, illetve első CD-je a „Sudoku Killer” rögtön a második helyen végzett a hazai előadók versenyében. Az akkor még Caterina Palazzi Quartet néven futó zenekar aztán fel is vette a sikeres bemutatkozó lemez címét zenekari névként.

A kvartett a nemsokára megjelenő harmadik albumának bemutatójára indult nemrég, és ezen turné keretében érkeztek Szegedre. (Majd lépnek fel 11-én Pécsen.)

A zenekar tagjai: Caterina Palazzi (bőgő), Sergio Pomante (szaxofon), Giacomo Ancillotto (gitár), Maurizio Chiavaro (dob).


30581915-1768902073149235-6571044871887388672-o.jpg

Fotó: London Vilmos


Psychedelic / jazz / noise / post-rock. Ez a négy szó jellemzi saját bevallásuk szerint a zenéjüket. Nagyon erőteljes rock ütemek váltakoznak, alig hallható gitár betétekkel, hogy aztán egy brutális szaxofonszóló nyomjon el mindent.

Caterina nem a jazz-ben hagyományos módon játszik a bőgőn, nekem furcsa is volt, hogy ehhez a zenéhez nem basszusgitárt használ, de tény, hogy így sokkal látványosabb. Igen gyakran effekteket, torzítót is hallottunk tőle, és nem fukarkodott ezekkel Ancillotto sem. A ritmusváltások, „csend-betétek” engem időnként John Zorn Naked City zenekarára emlékeztettek, különösen Pomante játékát hallva. Egy biztos, nem lehetett nem odafigyelni erre a zenére. Az ütemes, rockos, lábdobogtató részek tökéletes időzítéssel törtek meg egy-egy alig hallható résszel, majd folytatódtak teljesen más ütemben maximális hangerővel.

Ezt az együttest meg kellett nézni!

A koncert után Caterina-val beszélgetve kiderült, hogy a zenekarainak nevében tomboló gyilkos indulatok (korábban egy Barbie Killers nevű punk zenekarban is megfordult) egy kedves, jókedvű hölgyet takarnak, így a híres baba, és a japán logikai játék is biztonságban van.


sudoku-killer-cd-cover.jpg


A Jazz Kocsma ellenőrzőjébe pedig egy hatalmas piros pontot teszünk. Újra.


Vissza a hírekhez