JazzMa

Friss Hírek

Scofield, John: Combo 662018. október 14.
SZAKCSI Jr. 502018. október 09.
IN MEMORIAM SZABÓ LACI2018. október 08.
Szabó Laci emlékére2018. október 07.
JAZZ BLUES FUSION2018. október 07.
Játék – 2018 október2018. október 07.
Egy elszánt tanító2018. október 06.
#INTERMEZZO#2018. október 04.
Vörös Niki koncert2018. október 02.
Loueke, Lionel: The Journey2018. október 02.
Springs, Kandace: Indigo2018. október 01.
A JUNIOROK ESTJE2018. szeptember 30.
JAZZ GÁLA AZ ARANYTÍZBEN2018. szeptember 26.
MAKOVICS JAZZ HÍRNÖKEI2018. szeptember 24.
A HIT DIADALA2018. szeptember 23.
BUDAPEST 19562018. június 22.

Hírek

Exkluzív interjú Faltis Robertával, a Kirakhatod a kirakatba verseny főszervezőjével

Roberta csütörtök estéig nem volt a látókörömben… Viszont a helyszínen (Szabolcsi Bence Zeneiskola díszterme) kiderült, hogy milyen lelkesen konferál, és milyen nagy szeretettel osztja ki azt a töménytelen díjat, amit ő szerzett a szponzoroktól!

faltis-roberta.jpg


1) Mióta szervezi a Kiteheted a kirakatba kirakatrendező versenyt?

2014 óta szervezem, ez volt az ötödik verseny, ami arról szólt, hogy művészeti iskolák diákjai kapjanak helyet és teret a bemutatkozásra. Ez bővült ki kirakatversenyre, hogy a dekoratőr tanulók se maradjanak ki a megmérettetésből. Van Karácsonyi kirakatverseny is, de ott profik is nevezhetnek, és kifejezetten kirakatrendezőknek szól.


2) Egyáltalán hogyan jutott ez az eszébe? Netán Ön is kirakatrendező?

Én is kirakatrendező-dekoratőr vagyok. Nagyon bántja a szememet a sok üresen tátongó, lepukkant és a szakszerűtlenül megrendezett kirakatok látványa. Spórolásból, vagy igénytelenségből fakadóan rontják az utcaképet. A nagy bevásárló központoknak köszönhetően a kisebb bolt tulajdonosai, bérlői feladni kényszerültek a vállalkozásaikat, így üresen maradtak az üzlethelyiségeik. Amíg új bérlőre nem találnak, próbálunk életet varázsolni legalább az utcafrontra.


3) Az idén először jazz témában is lehetett pályamunkákat beküldeni. Ez is az Ön ötlete volt?

A II. Belvárosi Jazzverseny témája Wohlmuth István, Belváros-Lipótváros kulturális tanácsnokának az ötlete volt. Azt vettük észre, hogy jobban megmozgatja a pályázók fantáziáját, ha konkrét feladatot kapnak. Mivel a Jazzverseny két héttel korábban került megrendezésre, pont kapóra jött a téma feldolgozása. Arról nem beszélve, hogy a két esemény erősíti egymást.


4) Egyáltalán, szereti Ön a jazzt?

Ó, hogyne.


5) Mióta hallgat jazzlemezeket? És kinek, vagy minek a hatására?

Édesapámnak hatalmas lemezgyűjteménye van, de ő is jazz rajongó. Így először otthon a lemezjátszóról hallottam jazzt. Majd Pécsett nyaranta a barátaimmal is gyakran jártunk koncertekre.


6) Mondana egy-két fő kedvencet?

Barre Phillips például. Az ő fiát személyesen is ismerem, David Phillips-et, akit élőben is volt szerencsém hallani. Chick Corea is gyakran szólt  nálunk. A dobosok közül nagyon szerettem Kovács Gyulát. Fábián Juli volt még a nagy kedvencem.


7) És a tanítványai is szeretik a jazzt?

Ha a munkáikat nézem, akkor biztosan, Ennyi jó jazz témájú alkotás nem készülhetett volna másképp. Egyébként van közöttük, igen, aki kifejezetten szereti, akiről tudom is.


8) Volt már velük jazzkoncerten is?

A tegnapi díjátadón kívül  még nem voltunk jazzkoncerten. Más koncerten voltunk már. Egyébként tervbe vettük.


9) És azt tudja-e, hogy a SZÁMALK Jazz Klub 25-30 évvel ezelőtt élte fénykorát? Vajh, miért szűnt meg? Nem lehetne az iskolájukban újra indítani? Mondjuk, havi egy alkalommal?

Erről nem hallottam, de utána nézek. Minden újra-régire nyitottak vagyunk. Ha rajtam múlna, biztosan lehetne. Majd jelzem az iskola vezetése felé. Jó ötlet, köszönjük!


10) Gondolta volna, hogy Rónyai Viki plakátja fogja nyerni a fődíjat?

Azt gondoltam, hogy jó helyen fog végezni. Nagyon kis különbség volt első, második, harmadik helyezett között. Kifejezetten szakmai szempontok alapján mérlegelt a zsűri. Persze minden zsűritagnak volt kedvence, de vannak tipográfiai, képszerkesztési szabályok, amiket figyelembe kell venni. Nem volt egyszerű döntés, de jól döntöttek a bírák.


11) A nagy sikerre való tekintettel jövőre is tervez jazzpályázatot?

Természetesen! Nagyon bevált. 5 témakört adtunk meg idén, jazz témában érkezett a legtöbb pályamű, tehát van létjogosultsága.


12) Mi lesz az Ön következő jazz projektje? I mean, milyen jazzkoncertre megy legközelebb?

Következő jazz projekt a következő kirakatversenyen lesz, a Belvároi Művészeti Napok keretén belül, ami ősszel lesz az V. kerületben. Előbb azonban még igyekszem eljutni Chick Corea koncertjére.


Vissza a hírekhez