JazzMa

Friss Hírek

BJC 11!2019. január 17.
Shorter, Wayne: Emanon2019. január 16.
Játék – 2019. január2019. január 06.
Gone but Not Forgotten 20182018. december 31.
A JAZZ ESSZENCIÁJA2018. december 30.
RÁKFOGÓ LEMEZFELVÉTEL2018. december 15.

Hírek

Egy amerikai az Opus-ban

Egyrészt igazságtalan a cím, mert az "EurOpus" sorozatban a Grencsó Collective Special 5 with Ken Vandermark társulás lépett fel 2018. május 12-én a BMC Opus Jazz Clubjában. Másrészt mégis helyénvaló, mert a - számomra - "legnagyobb" free jazz zenész jött el újra Budapestre.

Rendkívüli sextet állt össze: Ken Vandermark és Grencsó István - fafúvós hangszerek, Kovács Tickmayer István - zongora, Benkő Róbert - bőgő, Hock Ernő - bőgő, Miklós Szilveszter - dob.
Vandermark-ról már többször ódákat zengtem. Az 53 éves amerikai muzsikus változatlanul rendkívül aktív. Több mint 10 éve "találkoztam" Vele először élőben, azóta számtalanszor - és jó látni színvonalas honlapján a budapesti fellépés információit.


image0.jpg


"Teljesen improvizatív" koncertnek hirdette a hely internetes oldala az eseményt - ismerve a közreműködőket ez nem túlzás. Hat, a rögtönzött kortárs jazz iránt elkötelezett muzsikusról van szó. És az igazi szenzáció: lemezfelvétel is készül a BMC stúdiójában! Grencsó mondja: "...egy régi és merész álom ölt testet ezekben a napokban: zene papírról és papír nélkül, megírt és spontán kompozíciók Krisztus után 2018-ban." 

(Miután szerdán e-mailben felköszöntöttem Grencsó Istvánt 62. születésnapja alkalmából, Pista az alábbi képet küldte válaszil. Lehetne az is a kép címe: mi már készülünk a lemezfelvétekre! - A szerk.)


ph.jpg


Itt, és most abba is hagyhatnám a beszámolót - mert nagyon nehéz szavakkal leírni azt, amit hallottunk. A teljes teltházas Opus Jazz Club egyben kapta a ma esti programot - kivételesen, és - a bőgőket leszámítva - akusztikusan. Másfél óra hömpölygő, áradó zene, csak (kisebb) részben megkomponált szakaszokkal, alulról építkezve  - helyenként - és fentről leszállva - alkalmanként. Többnyire ismeretlen utakon jártunk: egy-egy már megjárt tisztással. Az improvizatív muzsika olyan összetevőit tapasztalhattuk meg, amelyeket csak nagyon ritkán. 
Ebben segítségünkre volt Vandermark Mester - aki nem akármilyen "leckét" adott. Remélem, senkit nem bántok meg - de az amerikai zenész "tanári" módon "oktatta" magyar tanítványait. Gyorsan ki kell jelentenem: a "tanulók" átmentek a "vizsgán"! Időnként jó "osztályzatot" kapva! (Tudom, sok az idézőjel...)
Szóval Vandermark. Újra megdöbbentett. A hihetetlen hangszeres tudása mellett ezen a koncerten csodásan alkalmazkodott. Mihez is? Ő a free jazz (egyik) csúcsa - és magyar kollégáihoz most idomulnia kellett. Ez - természetesen -  sikerült. Mindenre reagált, nem "szólt közbe" feleslegesen, de részletesen kifejtette "véleményét", ha úgy gondolta. Pont "annyi" volt, amennyinek lennie kellett. Szerintem. Igazolta klasszisát (mint egy jó futballista - de lehet, hogy ez rossz hasonlat).
A siker jazz-ben - pláne free-ben - nehezen mérhető. De a most hallott zene CD-re "íródik" majd - akkor meglátjuk... Tudom, keveset írtam arról, hogy mi hangzott el a koncerten. Mert még mindig a hatása alatt vagyok - és maradok is egy ideig...


image1.jpg


image2.jpg


image3.JPG


image4.jpg


image5.JPG


image6.JPG


image7.JPG


image8.JPG


image9.JPG


image10.JPG


image11.jpg


image12.JPG


image13.jpg


image14.JPG


image15.JPG


image16.JPG


image17.JPG


image18.jpg


Vissza a hírekhez