JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 18.
Névnaposok – Andrea2024. április 18.
Rain Every Thursaday2024. április 18.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Gondolataim a jazz-ről - 2018 május

Egy háziorvos naplója - havonta jelentkező írás: évfordulókkal, születésnapokkal, aktuális koncertekkel, lemezekkel foglakozó összeállítás. Ez már a harmadik évad! Nem szakmai elemzések vagy részletes életrajzok - csak egy jazzrajongó néhány gondolata.

2018 májusa gazdag a fent említett témákban. 

13-án volt Chesney Henry "CHET" BAKER Jr. (titokzatos) halálának a 30. évfordulója. A trombitás, szárnykürtös, énekes életében - a jazz-zel együtt - sajnos fontos szerepet játszott a kábítószer - a neves zenésztársak (például: Gerry Mulligan, Art Pepper, Stan Getz és Philip Catherine) mellett. Pályafutása az 50-es években ért a csúcsra - aztán "hullámzott". Végül az utolsó évtizedet Európában töltötte, miután több országból kitiltották. A cool, a bebop és a West Coast jazz mestere volt. 1988. május 13-án Amsterdamban a hotel szobájának ablaka alatt halva találták (kiesett vagy kiugrott?) - ahol egy fali dombormű őrzi emlékét. 58 évet élt. 

image1.JPG

És egy kép az utolsó koncertjéről (egyben lemezborítóról):

image2.JPG

Május 4-én lett volna 90 esztendős a kanadai trombitás, zenekarvezető Walter MAYNARD FERGUSON. Stan Kenton big band-je után az ötvenes évek végén alapította első saját zenekarát. A Rá jellemző magas regiszterben való játékát a jazz, a jazz-rock és a nagyzenekari muzsika területein belül is kamatoztatta. 78 éves korában hunyt el. 

image3.JPG

Május 23-án töltötte be a 80. életévét a svájci dobos DANIEL HUMAIR, aki 58 (!) esztendeje aktív. Csak a leghíresebb zenésztársak felsorolása is kitenne egy jazz-lexikont... Többek között: Eric Dolphy, Dexter Gordon, Gerry Mulligan, Michel Portal, Martial Solal, Jean-Luc Ponty, Kenny Barron, Niels-Henning Ørsted Pedersen, Lee Konitz, Jim Hall - és még sorolhatnám. Könnyed, levegős játéka nagyon népszerű a közönség körében is. 

image4.JPG

Május 29-én lett 40 éves az amerikai trombitás, szárnykürtös SEAN JONES. 2007-ben egy Nancy Wilson lemez ("Turned to Blue") közreműködőjeként Grammy-díjat kapott. Saját zenekarait vezeti azóta - nekem még mindig tetszik a bemutatkozó lemeze: "Eternal Journey" (Mack Avenue, 2004). 

image5.JPG

Egy másik - magyar! - 40 esztendős: Borlai Gergő dobos május 27-én érte el a nevezetes "határt"! Elképesztő tehetségnek indult - aztán be is váltotta a hozzá fűzött reményeket! Rendkívül sokoldalú - szerintem a rockosabb jazz-ben van inkább otthon - de nem akarom skatulyázni. A Tin-Tin Quartet, Charlie, Presser, European Mantra - és még folytathatnám a sort... HAPPY BIRTHDAY - utólag!

image6.JPG

Egy harminc éves hölgy, aki free-t játszik altszaxofonon! 3-án lépett erre a "mezőre" a dán szőkeség Mette Rasmussen. További sok sikert! 

image7.jpg


image8.jpg
Isten éltesse a (22-én) 20 éves Oláh Kálmán Jr.-t! 

image9.JPG

Májusi visszatekintés:
Egy nagyszerű koncert az Opus Jazz Clubban: az amerikai nádfúvós Ken Vandermark és a Grencsó Collective Special 5 - a szabad zene magyarországi ünnepe volt május 12-én este!

image10.JPG

És egy új Dave Holland (bőgő) lemez: Evan Parker - tenorszaxofon, Craig Taborn - zongora, Ches Smith - ütőhangszerek. Ez is free...

image11.JPG

Vissza a hírekhez