JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

20 éve történt; riport az 1998-as Füsti Balogh Gábor Jazz Zongora Tehetségkutató Verseny döntőseivel – Robi Botos

1998. június 5-én volt a Füsti Balogh Gábor Jazz Zongora Tehetségkutató Verseny döntője a Márványteremben. Ezzel kapcsolatban mind a hét döntőbe jutott versenyzőnek az alábbi kérdéseket teszem fel:

robibotos.jpg

1) Pont 20 éve történt... Emlékszel még valamire? Izgultál?

Igen, emlékszem. Addigra már sokat játszottam különböző helyzetekben, úgyhogy annyira nem izgultam, de egy verseny mindig stresszel jár...ezért sem vagyok oda a versenyekért.


2) A zsűriben olyan nagy nevek ültek, mint Szakcsi Lakatos Béla, Vukán György, Oláh Kálmán, Borbély Mihály, Csányi Attila. Kb. 1 méterre ültek Tőled. Nem frusztrált ez?

De igen, soha nem volt igazán könnyű ezek előtt az emberek előtt játszanom.


3) Miket játszottál a döntőben és ki működött közre? I mean, ki volt a bőgős és a dobos?

Úgy emlékszem játszottam a Lakatos Pecek Gézával és Barcza Horváth Józseffel, aztán a döntőben Hárs Viktorral és Balázs Elemérrel.


4) Miután lejátszottad a két számot, mit éreztél, hogyan sikerült?

Megmondom őszintén, a kezdet óta úgy éreztem, hogy túl jól nem sikerülhet ez a verseny számomra, de persze az akkori körülmények között megpróbáltam a lehető legjobban játszani.


5) Miután kihirdették az eredményt, mit éreztél?

Egyrészt csalódást amiatt, hogy csak az első pár helyezett tud igazi hasznot látni a versenyből, de ugyanakkor örömöt a barátaim felé amiatt, hogy a mi generációkban már vannak ilyen lehetőségek legalább valamennyiünknek.


6) Volt a helyezésednek valami jutalma?

Pár darab CD-t nyertem. Ez természetesen érdekes érzés volt a  fődíjakhoz képest, de elhatároztam, hogy hangról hangra megtanulom őket, hogy tanuljak és fejlődjek. Amúgy Sonny Rollins, Bud Powell, Monk CD-k voltak. :)

 Ha jól emlékszem, volt egy fellépésem is a verseny után az őszi fesztiválon.


7) Így 20 év távlatából mit gondolsz, volt ez a verseny valamilyen hatással a későbbi pályafutásodra?

Mivel nagyon hamarosan a verseny után Kanadába költöztem, itt újra kezdtem mindent, és itt ez nem igazán számított, de viszont ahogy a verseny alakult számomra, az segítette a döntésemet abban, hogy egy új helyen próbáljak szerencsét. Ami mindig nagyon jó ilyen versenyeken, hallgatni a többi zongoristát. Ez mindig érdekes és inspiráló. Végülis a versenyen kívül is sokat játszottam, barátkoztam a többiekkel, ami sokat jelentett a jövőre nézve, és szerintem abban az időben mindenki a zenébe volt szerelmes, és nem is gondolkodtunk az üzleti vagy politikai részén...túl fiatalok voltunk ehhez. :)

 Azt szeretném kiemelni, hogy a te támogatásod nagy szerepet játszott abban, hogy a versenyre egyáltalán bejutottam.


8) Az idén augusztusban a Debreceni Jazz Napokon ünnepeljük a 20. évfordulót. Remélem, el tudsz jönni...

Én is remélem, hogy hamarosan láthatlak újra otthon. Mindig hálás vagyok a támogatásodért!

Vissza a hírekhez