JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 24.
Blue Wednesday2024. április 24.
Névnaposok – György2024. április 24.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

20 éve történt; riport az 1998-as Füsti Balogh Gábor Jazz Zongora Tehetségkutató Verseny döntőseivel – Gáspár Károly

1998. június 5-én volt a Füsti Balogh Gábor Jazz Zongora Tehetségkutató Verseny döntője a Márványteremben. Ezzel kapcsolatban mind a hét döntőbe jutott versenyzőnek az alábbi kérdéseket teszem fel:

gaspar-karoly.jpg

1) Pont 20 éve történt... Emlékszik még valamire? Izgult?

 Amikor rádöbbentem, hogy  20 év telt azóta, elámultam, mennyire szalad az idő, mennyit változtam azóta emberileg és zeneileg egyaránt.

 Így, 42 éves koromra - hála Istennek! - sikerült a koncertek előtt érzett izgalmat pozitív, építő energiává alakítanom, abban az időben viszont - ugye, 1998-ban 22 éves voltam - még a lámpaláz állt nyerésre velem szemben. Szóval, rendesen izgultam!


2) A zsűriben olyan nagy nevek ültek, mint Szakcsi Lakatos Béla, Vukán György, Oláh Kálmán, Borbély Mihály, Csányi Attila. Kb. 1 méterre ültek Magától. Nem frusztrálta ez?

Kettős érzések kavarogtak bennem. Egyrészt, nagyon megtisztelő volt ilyen nagyágyúk előtt játszani, másrészt persze igen komoly súlyt rakott ez a vállamra vagy inkább kezeimre, ujjaimra.


3) Miket játszott a döntőben és ki működött közre? I mean, ki volt a bőgős és a dobos?

A döntőben a kötelező darab Thelonious Monk „Round Midnight” című gyönyörű balladája volt, emellett - saját választásként - Henry Mancini klasszikusát, a „The Days of Wine and Roses”-t játszottam.

 Hárs Viktor bőgős és Balázs Elemér dobos alkották a nagyszerű ritmusszekciót.

 

4) Miután lejátszotta a két számot, mit érzett, hogyan sikerült?

 Soha - a mai napig - nem vagyok elégedett magammal.  De az izgulás és a tét ellenére úgy éreztem, hogy elég jól sikerült a két darab interpretációja.

 

5) Miután kihirdették az eredményt, mit érzett?

Rendkívül megtisztelő, hogy a Legjobb Ballada Játékos díjat megkaptam a zsűritől! Azonban kérdőjelek még mindig vannak bennem, ugyanis a zsűri bevallása szerint, én játszottam el legjobban - a döntőbe jutott hét zongorista közül - a kötelező darabot. No de, akkor miért is nem lettem legalább helyezett...?!


6) Volt a helyezésének valami jutalma?

Ugye helyezést nem értem el, viszont a különdíj (Legjobb Ballada Játékos) pénzjutalommal és egy nagyon komoly lemezcsomaggal járt.


7) Így 20 év távlatából mit gondol, volt ez a verseny valamilyen hatással a későbbi pályafutására?

Természetesen nagyon örvendetes, hogy sokan megismerték - a szakma és Közönség részéről - fiatalon a nevemet, de hosszú ideig küzdöttem a beskatulyázással, hiszen úgy voltak velem, hogy nagyon jól játszik balladákat, oszt ennyi...

Hosszú évekbe telt, mire mindenkinek sikerült bebizonyítanom, hogy a jazz több irányzatában otthonosan mozgok, ráadásul tettem/teszem ezt igen erős ellenszélben...


8) Az idén augusztusban a Debreceni Jazz Napokon ünnepeljük a 20. évfordulót. Remélem, el tud jönni...

Robi, természetesen ott leszünk a triómmal Debrecenben! Köszönöm a felkérést és hogy megemlékezik a 20 éve történtekről!

Vissza a hírekhez